Connect with us

Top Story

Scenarista Đorđe Milosavljević otkriva KO su ŠVINDLERI! Od 25. aprila na RTS1 stižu – Džeparoši tuđe sreće!

Published

on

Od subote 25. aprila na Prvom programu RTS-a, od 20 časova, kreće emitovanje serije „Švindleri“. Scenario potpisuje Đorđe Milosavljević koji u intervjuu za sajt RTS-a otkriva šta znači reč „švindleri“, gde je Palanka u kojoj se odigrava radnja i koji će to roman domaćeg pisca uskoro biti ekranizovan.

Tridesete godine prošlog veka. Meštanin Palanke dobija milion dinara. Niko ne zna ko. I od jedne učmale sredine, Palanka se pretvara u poprište zanimljivih događaja. Menja se pejzaž mesta, ali i ljudi.

Ili zapravo ne? Možda je srećna novost samo omogućila da neke stvari izrone iz prašine?

Pročitaj još Dobro došli u MOJOFF – najveći sprski online bioskop! Evo kako da gledate najnovije filmove i po kojoj CENI!

Đorđe Milosavljević za RTS otkriva da li neko može da se prepozna u ovoj seriji, ali i mogu li domaće serije da pariraju stranim.

Šta znači reč „švindleri“? Ko su švindleri?

Sama reč „švindleri“ je jedan lep germanizam – lep, jer i na srpskom zvuči zanimljivo, kao nešto se uvrće, zavrće, pretvara. Švindl je prevara, a švindleri su prevaranti. Dva glavna junaka serija „Švindleri“, Ika i Boža, žele da budu profesionalni prevaranti, što će reći švindleri. Ipak, kako će pokazati priča serije, to nekako ne odgovara njihovim pravim karakterima, zbog čega ih švindlerske ambicije uvale u ozbiljne nevolje.

Radnja serije „Švindleri“ odvija se u Palanci. Je li to izmišljeno mesto ili ste nekom postojećem promenili ime?

Mesto je izmišljeno, to je jedna prava srpska arhi-palanka. Kad sam joj davao ime, padala mi je na pamet i Palanka, koja se pominje u romanu i seriji „Koreni“. To je palanka koja ima sve prave palanačke osobine – ovde moram da dodam da sam se, kako će se u finalu serije pokazati, trudio da tu i takvu palanku, ocrnjenu i oklevetanu u srpskoj kulturi, na izvestan način i odbranim.

Pročitaj još U novoj romantičnoj komediji RTS-a KALJAVE GUME igraju zvezde američkih hit serija TVIN PIKS i PORODICA SOPRANO! (VIDEO)

Serija je urađena po stripu koji je izašao 1993. Koliko je izazovno napraviti scenario po stripu?

Serija je inspirisana stripom, koji sam radio sa crtačem Bradom Milutinovićem i koji je nedavno objavljen kao album u izdanju „Sistem komiksa“. Ipak, nije reč o doslovnoj adaptaciji, priča kreće od slične situacije ali se različito razvija u seriji i stripu – osim toga, rekao bih da se iz stripa u seriju „prokrijumčarila“ i specifične strip estetike, vezane za način na koji su predstavljeni karakteri junaka, pa i sama Palanka, kao mesto u kome se priče dešava.

Gde ćemo se prepoznati u „Švindlerima“, mi koji živimo danas? Koje probleme i dileme delimo?

Priča „Švindlera“ dešava se tridesetih godina prošlog veka, ali neka opšte mesta iz naše stvarnosti svakako su zajednička. To bi moglo da se pre svega odnosi na lik Sofre Ignjatovića, u sjajnom tumačenju Gagija Jovanovića, koji predstavlja političku konstantu palanke, gradonačelnika, ili „palačelnika“, koji je na tom mestu oduvek, i planira da tu ostane zauvek.

Mogu li domaće serije da pariraju stranim? U kom su segmentu konkurentnije, kreativnom, tehničkom, zanatskom?

Verujem da mogu i da, uprkos objektivnim produkcionim ograničenjima, naši televizijski proizvodi polako hvataju korak sa onim što predstavlja kvalitetnu savremenu svetsku televizijsku ponudu. Teško je napraviti precizno poređenje, jer su naše serije specifične već po tome što se obraćaju prevashodno srpskoj publici.

U svakom slučaju, ključ budućeg razvitka našeg televizijskog proizvoda biće da nađe neku nešto širu i veću publiku od one isključivo domaće.

Kuga, kolera i druge zarazne bolesti često su bile tema knjiga, filmova, serija. Hoće li koronavirus postati tema? Bolje rečeno, koliko brzo ćemo imati domaću seriju na ovu temu?

Živim u Zemunu, a on ima dugu istoriju „kontumca“, odnosno karantina, koji je skoro ceo vek bio smešten na mestu gde je danas zemunski park. Ova tema, zaraze i karantina, svakako je i velika i privlačna, a verujem da najbolji rezultati mogu da se očekuju od ekranizacije sjajnog romana „Besnilo“ Borislava Pekića, koja je već planirana za realizaciju.

*Serija od 12 epizoda snimljena u koprodukciji kompanije Telekom Srbija i RTS-a, a izvšni producent je kuća Atos iz Beograda. 

Režiju potpisuju Nemanja Ćeranić i Miroslav Lekić, a likove, između ostalih, tumače Pavle Mensur, Filip Hajduković, Dragan Jovanović, Gorica Popović, Andrija Kuzmanović, Dejan Lutkić…

Advertisement