Connect with us

Featured

Balša Đogo: KOŠARE su počast za srpske junke na koju su čekali DVE DECENIJE!

Published

on

Na veoma simboličan datum za Srbe i Srbiju, na Vidovdan 28. juna, za manje od dve nedelje, zvanično počinje snimanje igranog filma i serije „Košare“ reditelja Balša Đoge (Pet), a po originalnom scenariju Đorđa Milosavljevića koji su kasnije adaptirali Đogo i Strahinja Radetić.

Snimanje ove ratne drame kako otkriva reditelj trajaće 14 do 15 nedelja i obuhvatiće dešavanja na srpsko-albanskoj granici od proleća 1998. zaključno sa letom 1999. godine. Uporedo sa filmom snimiće se i 14 epizoda TV serije, a premijera filma u zavisnosti od uslova, kao i pandemije korone može se očekivati u februaru 2021.

Pročitaj još SKANDAL! Marko i Marija MILOŠEVIĆ hoće da zabrane seriju PORODICA – sprečite LAŽI o našem OCU!

– Uvek kažem da odluke u životima filmadžija donosi slučaj. Tako je bilo i ovog puta. Celog života bežao sam od ratnih drama i takvih tema, uprkos iskustvima sa ratom koja sam imao. Međutim, prošlog marta, upravo je slučaj hteo da mi Đorđe Milosavljević prepusti svoj scenario za „Košare“, jer je on imao ponudu za drugi projekat, i da ja upravo sa tom pričom prođem na konkursu Filmskog centra Srbije – započinje priču o tome kako je nastala ideja za film koji pretenduje da bude jedan od velikih hitova u 2021, ali i odavanje pošte mladim vojnicima koji su svoje žoivote položili za otadžbinu.

–  Iako su pre ovoga već snimljeni Nemanjići, Kralj Petar i Zaspanka za vojnika, bilo je dosta zamerki na neke segmente ovih projekata uprkos njihovom uspehu. U poređenju sa pričama ovih filmova i serija, priča o „Košarama“ mnogo nam je bliža. Nije stara ni 21 godinu. Kroz našu istoriju stiče se utisak da kao narod nemamo tradiciju poštovanja prema ljudima koji su učestvovali u ratovima. Poslednji put kada smo sledlili tu tradiciju bio je Prvi Svetski rat. Sve posle toga bilo je ispod časti. Tokom devedesetih godina u reatnim dešavanjima na Balkanu ljudi su ginuli. Međutim, vojna i politička rukovodstva završavala u Hagu, pa je i tim vojnicim koji su devedestih učestvovali na raznim ratištima bilo teško da se ponose nečim. Nisu imali apsolutno ništa od toga što su rizikovali svoje živote. Niti su dobili medalju, niti neku materijalnu korist – smatra Balša Đogo ističući da su od 2000-ih godina oni mnogo puta zloupotrebljeni, zbog čega i jesu skeptični kad god se pomene tema snimanja ratnog filma ili serije.

Pročitaj još Roman Majetić, autor serije CRVENI MESEC, otkriva SVE o spinofu JUGOSLOVENKA – Princ Đorđe Karađorđević ima KLJUČNU ULOGU!

– Fokus moje priče je na tih 115 vojnika koji su držali karaulu Košare. Istina, bilo je tu i drugih jedinica i vojnika koji su ratovali sa njima. Svi su oni učestvovali u odbrani Kosovoa i Metohije. Međutim, „Košare“ je priča o tih 115 mučenika koji su odbranili Srbiju – poručuje Đogo, naglasivši da je na glumcima velika odgovornost da na pravi način dočaraju priču o „Košarama“.

Jedan od tih mladih glumaca je i Jovan Jovanović, koji je rođen 1993. godine u Trebinju, i kako i sam priznaje – nema mnogo dodira sa ratnim vihorom.

– Moj jedini susret sa ratom je to što sam čuo po slavama i raznim okupljanjima. Ne znam kako izgleda biti na ratištu, biće velika odgovornost igrati te mlade i hrabre ljude koji sa 18 i 19 godina nisu uspeli ni da okuse život. Kada je reč o pripremi za ovu rolu, na sugestiju reditelja prvo sam morao da smršam. Govoreći o takozvanom ulaženju u lik gledao sam mnogo filmova, čitao sam svu literaturu u vezi sa tim, a dobar pravac dao mi je RTS-ov dokumentarac. Glumcu je najteže da igra kad ne zna šta je to što igra. Kod ovog scenarija sve je zacrtano. Od tačke A do tačke B zna se put, tako da neće biti mnogo lutanja – kaže Jovanović.

Pročitaj još EKSKLUZIVNO Film i TV SAZNAJE – Snimanje BESE od 15. septembra! Druga sezona JOŠ RASKOŠNIJA – strani glumci, autori i brojne lokacije u Evropi

U filmu i seriji pojaviće se mnoga poznata glumačka imena kao što su Miloš Biković, Svetozar Cvetković, Luka Grbić, Viktor Savić, Aca Radojičić, a jednu od glavnih ženskih uloga prihvatila je i Ljiljana Stjepanović.

Serija i film će se snimati na mnogo lokacija – Beograd, Zelengora, Treskavica, Crna Gora, Piva, Tara, Mojkovac, Bar, Plav, obronci Prokletija sa crnogorske strane, Kraljevo… Čast da dočara karaulu Košare pripala je karauli Krvavi kamen, koja je izgrađena u isto vreme kad i ova na Košarama, i izgleda gotovo identično kako u pogledu eksterijera, tako i kada je reč o enterijeru.

Karaula Krvavi kamen nalazi se 12 kilometara od Surdulice, ka bugarskoj granici, i na neki način nosi istu poruku ka našim potencijalnim neprijateljima, kao što je to slučaj sa Košarama na granici sa Albanijom – zaključuje Đogo.

Foto Promo

Continue Reading
Advertisement