Connect with us

FILM

TOP 10 ČINJENICA o serijalu LUDE GODINE: Ovo sigurno niste ZNALI – TITO zaustavio prikazivanje ŽIKINE DINASTIJE!

Published

on

PROČITAJTE JOŠ:  Miloš Biković – Srbija treba da snimi novi BOJ NA KOSOVU! Sa holivudskim zvezdama! Budžet – 15 MILIONA DOLARA!

“Lude godine”, ili narodski opšteprihvaćeno “Žikina dinastija”, najpopularniji je domaći filmski serijal. Svih vremena! Od kada je pre više od 40 godina snimljen prvi deo, pa do danas, niz od 10 bisera jugoslovenske kinematografije nema konkurenciju na domaćim televizijama. Ali i u bivšim jugoslovenskim republikama.

zikina-dinastija2
Vladimir Petrović i Rialda Kadrić kao Boba i Marija u filmu „Lude godine“

Uprkos činjenici da se reprizirao nebrojano puta, obično oko novogodišnjih praznika, i što gotovo svi mi odavno znamo sve replike napamet, serijal reditelja Zorana Čalića gleda se kao kao prvi put. Sa nezaboravnom plejadom omiljenih nam likova – prijateljima Žikom i Milanom, prijom Jelenom, Marijom i Bobom, frau Elzom, Mišom i Natašom, tetka Vukom, čika Migeom.. odrastale su i odrastaće generacije. Uz stare, ali i nove avanture naslednika deda Žike.

PROČITAJTE JOŠ: Ovo su NAJPLAĆENIJI srpski GLUMCI! Nećete verovati ko je NAJSKUPLJI!

Nedavno je potvrđeno da će se snimati 11. deo “Ludih godina” pod nazivom “Luda godina”. Nikola Kojo će reprizirati ulogu Miše, Žikinog unuka, koji će biti glavni akter filma. Zaplet će se vrteti oko njegovih sinova koji ulaze u “lude godine”, pa će Miša naslediti Žikine i Bobine muke vaspitavanja pomahnitalog tinejdžera. I dok čekamo na nove avanture Žikine ‘plemenite loze’, predstavljamo vam 10 činjenica koje niste znali o serijalu “Žikina dinastija”.

1. Ulogu Marije, Bobine devojke, trebalo je da igra Sonja Savić. Međutim, zamenjena je Rialdom Кadrić. Rialda je došla pred samo snimanje, iako su se glumac Vladimir Petrović i Sonja dugo pripremali za glavne uloge. Sonji je kasnije, ipak, dodeljena sporedna uloga. Tumačila je Bobinu dugaricu Lidiju.

2. Prvi deo filma “Lude godine” bio je zamišljen kao tinejdžerska drama, za koju je Čalić sam napisao scenario. Kada je zbog velike gledanosti odlučeno da se snimi nastavak “Došlo doba da se ljubav proba”, u pisanju scenarija priključili su mu se Jovan Marković i Gordan Mihić. Priča je i dalje bila fokusirana na drami i odnosu između Marije i Bobe, kojima su roditelji zabranjivali da se viđaju. Tek u trećem delu “Ljubi, ljubi, al’ glavu ne gubi”, kada je Zoran prepustio Markoviću da osmisli scenario, radnja je počela da dobija obrise komedije. Ipak, humor je bio doziran, a centralni likovi su i dalje bili Marija i Boba. Serijal je “skliznuo” u komediju sa četvrtim delom “Kakav deda, takav unuk”, kada je akcenat prebačen na Žiku i Milana, Dragoljuba Bojanića Gidru i Marka Todorovića. Boba i Marija su odavno već bili u braku, dobili su malog Mišu, pa su tada prepucavanja prijatelja došla do izražaja.

3. Zanimljivo je to da su neki glumci tumačili po nekoliko različitih uloga u serijalu. Predrag Milinković je u drugom delu glumio Žikinog rođaka, u šestom poštara, sedmom violinistu, i devetom pacijenta u bolnici. Petar Lupa je u prvom i drugom delu igrao pijanca, a u petom dirigenta na probi. Snežana Savić je u sedmom delu tumačila devojku iz voza, koju su Žika i Milan poslali kod Miše u kupe, a u desetom delu pevačicu. Ranko Кovačević je u prvom delu igrao Divljaka, a u šestom ruskog taksistu. Vanesa Ojdanić se u petom delu pojavila kao devojka sa karanfilom, za koju je Milan pomislio da mu se javila na oglas, u šestom delu kao Olja i u desetom delu kao “tuđmanka”.

PROČITAJTE JOŠ: Ovo SIGURNO niste znali o seriji SELO GORI, A BABA SE ČEŠLJA! Evo kako je Olga Odanović PREVARILA seljake iz sela KUKLJIN!

4. Glumica Dara Čalenić, koja je u filmu tumačila Žikinu suprugu Daru Pavlović, napustila je serijal posle trećeg filma jer se sa suprugom Vladom Petrićem odselila u Ameriku. Čalić je jedne prilike rekao da mu je ovaj gubitak teško pao, jer nije imao u platnu da ubije Darin lik. Ipak, to je uradio na duhovit način, pa je u filmu “Кakav deda, takav unuk” njen odlazak predstavio  tako što je “pala sa prozora u bure s kišnicom, dok je prala prozore”. Sudbina je htela da je u stvarnom životu Dara nadživi Gidru. Čalenićka je jedina od stare garde “Ludih godina” koja je još živa.

5. Lik frau Elze, koji je tumačila Vesna Čipčić, bio je napisan samo za treći film “Ljubi, ljubi, al’ glavu ne gubi”. Posle odlaska Dare Čalenić, njeno mesto u nastavku popunila je Čipčićeva. Za razliku od prethodnog dela, gde je igrala razuzdanu mladu Nemicu, ovde vidimo frau Elzu ludo zaljubljenu u Žiku, koja je zbog njega odlučila da ostavi ceo život u Nemačkoj, i da dođe u Jugoslaviju da se uda za njega. Mada je na kraju ostavljena ispred oltara, posle čega se vratila u Nemačku, Vesnin lik je postao veoma popularan, pa je još u tri dela glumila frau Elzu.

6. U prva dva dela serijala Marijina porodica preziva se Đorđević (direktor škole Stevo Žigon oslovljava Milana sa ‘gospodine Đorđeviću’), a u svakom narednom Todorović. Zanimljivo je to da je Zoran Čalić voleo da meša fikciju i realnost, kako bi svojim filmovima dao na uverljivosti, pa se glumac Marko (Milan) i u filmu prezivao Todorović, a Jelena Žigon tumačila je Jelenu. Baš kao što je i Dara Čalenić bila Dara. Inače, Milan, Jelena i Marija nisu samo menjali prezime, već i mesto stanovanja. U prva tri filma vidimo ih kako žive u centru grada, u zgradi preko puta Konaka knjeginje Ljubice. A onda su se preselili u velelepnu vilu na Dedinju, gde su proveli tri naredna nastavka. Još dva puta su se selili. Ostajali su na Dedinju, samo su menjali vile. U “Žikinoj dinastiji 1” gledali smo ih u kući koja je nekoliko puta “igrala” u domaćim serijama i filmovima, a u “Žikinoj dinastiji 2” živeli su u kući u koju se kasnije uselio Ozren Soldatović iz serije “Srećni ljudi”. U poslednjem nastavku “Žikina ženidba” vratili su se u kuću iz četvrtog dela “Kakav deda, takav unuk”, koja je bila i ostala sinonim za njihov dom.

Porodica Todorović čak četiri puta se selila tokom serijala „Lude godine“

PROČITAJTE JOŠ: TOP 11 ČINJENICA koje niste znali o filmu MARATONCI TRČE POČASNI KRUG: Zoran Radmilović nije bio planiran za ulogu Bilija Pitona. Evo ko je trebalo da ga igra!

7. Premijera drugog dela “Došlo doba da se ljubav proba” održana je 31. januara 1980. u Beogradu. Film je bio toliko gledan da je napravio zastoj u prikazivanju ostalih filmova te godine. Emitovan je u udarnim terminima u svim beogradskim bioskopima do 4. maja, kada ga je smrt Josipa Broza Tita skinula sa repertoara. Do tada ga je samo u Beogradu pogledalo čak 600.000 gledalaca, a prognozirali su mu milion, da nije umro Tito.

PROČITAJTE JOŠ: Mima Karadžić za FILM i TV OTKRIVA: NEĆU više da snimam u CRNOJ GORI! A evo i ZAŠTO…

8. Ljubavni jadi Marije i Bobe nisu zaludeli samo Jugoslovene, već i publiku u zemljama Istočnog bloka. Junaci serijala postali su velike filmske zvezde u Rusiji. Rialda Kadrić dobila je poziv početkom 80-ih da učestvuje na filmskom festivalu u Moskvi, gde je dočekana kao holivudska diva. Film “Došlo doba da se ljubav proba” prikazivan je u 20-ak moskovskih bioskopa, a na karte se čekalo tri meseca! Zbog velikog uspeha u Rusiji, film “Šta se zgodi kad se ljubav rodi” urađen je namenski za tamošnje tržište, pa se po scenariju Miša (Nikola Kojo) zaljubljuje u lepu Ruskinju Natašu (Gala Videnović).

Žika i Milan sa unukom Mišom, koga je tumačio Nikola Kojo, u filmu „Žikina dinastija 2“

9. Malo je poznato da su Gidra i Marko u jednom trenutku bili u zategnutim odnosima i da je zbog toga mogao pre vremena da bude završen serijal. Scenario za “Žikinu dinastiju 1” bio je završen krajem 1984. Već početkom naredne godine počele su pripreme za snimanje novog nastavka “Ludih godina”. Sve je bilo dogovoreno – pronađen novac, odabrane lokacije i potpisani ugovori sa glumcima, ali početak snimanja se odlagao nekoliko puta. Zbog previše posla, glavni glumac Gidra nije mogao odvojiti mesec i po za snimanje “Žikine dinastije”. Odlaganje snimanja ozbiljno je dovelo u pitanje realizaciju ne samo Žikine dinastije, već celog nastavka serijala “Ludih godina”. Posle nekoliko odlaganja, Marko je pozvao reditelja i rekao da vraća ulogu.

Njegova uloga je bila velika i nije dolazilo u obzir da snimamo bez Marka. Pokušao sam da ga odobrovoljim. Našli smo se nekoliko puta u kafani kako bih omekšao njegov stav. Na kraju smo snimili film koji je doživeo neverovatan uspeh kod publike – rekao je Zoran Čalić.

PROČITAJTE JOŠ: MILOŠ BIKOVIĆ – čast je biti deo duhovnog spomenika KOŠARE!

10. Rialda Kadrić i Vladimir Petrović poslednji put su se pojavili u osmom delu, “Žikinoj dinastiji 2”. Rialdinim odlaskom u London, priča o ljubavi Marije i Bobe je završena. U “Žikinoj žedidbi”, Žika je u razgovoru sa Darom (ispred njene slike), rekao kako su se Marija i Boba preselili u London, gde je Marija upisala doktorsku specijalizaciju, dok joj njihov sin, “ljubi ga majka”, pere sudove. Miša je postao veliki umetnik, pa je sa Natašom otišao u Moskvu, gde u duetu priređuju koncerte. U Beogradu su ostali samo on, prijatelj Milan i prija Jelena. Budući da oni odavno nisu među živima, biće zanimljivo videti šta je to vratilo Pavloviće u Srbiju, i šta se dogodilo sa ljubavnom pričom Miše i Nataše. S obzirom na to da učešće Gale Videnović u “Ludoj godini” nije potvrđeno, verovatno nisu ostali zajedno.

Foto Promo

Advertisement