TOP 11 ČINJENICA koje niste znali o filmu MARATONCI TRČE POČASNI KRUG: Zoran Radmilović nije bio planiran za ulogu Bilija Pitona. Evo ko je trebalo da ga igra!

Maratonci trce pocasni krug

PROČITAJTE JOŠ: OTKRIVAMO: Ovo su NOVE SERIJE koje ove jeseni gledamo na TV!

“Maratonci trče počasni krug” je srpski film snimljen 1982. godine u režiji Slobodana Šijana, a scenario je napisao Dušan Kovačević na osnovu svoje pozorišne predstave koja je nastala desetak godina ranije. Ovaj film je dobitnik mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i smatra se jednim od najboljih ostvarenja srpske i jugoslovenske, pa i svetske kinematografije

1. Malo je poznato da su “Maratonci” zapravo bili kritika tadašnjeg autoritarnog sistema. Autora je tadašnja vlast podsećala na pogrebno preduzeće, a svi su na vlasti bili doživotno i nije bilo naznake kad će otići. Nakon smrti Pantelije (koji navodno predstavlja Tita), osnivača pogrebnog preduzeća “Dugo konačište”, naslednici kreću u borbu oko podele imovine. Kovačević na kraju filma na simboličan način predviđa raspad Jugoslavije, što će se godinama kasnije obistiniti.

PROČITAJTE JOŠ: Miloš Biković – Srbija treba da snimi novi BOJ NA KOSOVU! Sa holivudskim zvezdama! Budžet – 15 MILIONA DOLARA!

2. Iako u to vreme zvanično nije bilo cenzure, postojala su određena tela koja su odlučivala šta sme pred publiku, a šta ne sme. Tako su razne komisije nekoliko puta odlagale početak snimanja filma “Maratonci trče počasni krug”, a na prvu verziju scenarija stavljena je zabrana. Ipak, scene koje su po mišljenju cenzora bile problematične su izbačene, ali to nije promenilo suštinu filma.

Melita Bihali kao služavka Olja u čuvenoj sceni filma “Maratonci trče počasni krug”

3. Iz filma je izbačena još jedna scena koja bi gledaocima dala pravu sliku o ulozi služavke Olje (koju glumi Melita Bihali) u porodici Topalović. Naime, ona Topalovićima nije služila samo za održavanje domaćinstva nego bukvalno za sve, pa čak i za seks. U pomenutoj sceni Laki (Bata Stojković) ulazi u sobu i zatiče svog dedu Aksentija (Mija Aleksić) u krevetu sa služavkom Oljom i povikne: “Šta to radiš, večeras je moj red!” Ova scena je obrisana zbog nesuglasica Melite Bihali i snimatelja Bože Nikolića.

4. Prema originalnom scenariju za predstavu “Maratonci trče počasni krug”, starost članova porodice Topalović je sledeća: Pantelija: 150 godina, Maksimilijan: 126, Aksentije: 102, Milutin: 79, Laki: 44, Mirko: 24.

5. U filmu “Maratonci trče počasni krug” mogu se videti scene tri različita snimka iz tridesetih godina, od čega je na samom početku filma prikazan arhivski snimak atentata na kralja Aleksandra I Karađorđevića 1934. godine u Marselju. Kasnije su prikazane scene iz češkog filma Ekstaza iz 1933. sa glumicom Hedi Lamar kad Đenka objašnjava Kristini i Mirku da se proslavila tako što se skinula gola (iako se radnja “Maratonaca” dešava 1935, a Hedi odlazi u Ameriku i dostiže slavu tek posle 1937. godine). Gledaocima najpoznatiji snimak prikazan je u Đenkinom bioskopu i prikazuje pevača Milana Timotića kako peva čuvenu pesmu “Svi vi što maštate o sreći”. Ova scena uzeta je iz kratkometražnog filma “Priča jednog dana” iz 1941. godine, režisera Maksa Kalmića u kom je prikazano kako protiče jedan dan u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ: 10 srpskih filmova kojima je KORONA rekla STOP! Kada ćemo gledati FILMOVE čije je premijere ODLOŽIO VIRUS?

6. Kuća porodice Topalović nalazi se na Kosančićevom vencu, na uglu Zadarske i Srebreničke ulice i danas je u očajnom stanju. U prizemlju kuće od 1945. godine živi porodica Jerinić koja ima status zaštićenih stanara. Prvobitni vlasnik kuće preminuo je 1998. godine i kako nije imao potomke, rodbina i naslednici prodali su kuću sadašnjoj vlasnici. Njena namera je da kuću sruši i na tom mestu izgradi drugu, ali ne može ništa da uradi dok traje sudski spor sa Jerinićima. Još jedan od razloga što se kuća nalazi u lošem stanju je taj što vlasnica stanarima ne dozvoljava popravku njene imovine, pa su tako zidovi puni vlage zbog kiše koja ulazi kroz izlomljene prozore na spratu.

Žika Todorović i Seka Sablić u filmu “Maratonci trče počasni krug”

7. Inspiracija za lik Đenke (Bora Todorović) najverovatnije je bio predratni snimatelj Kosta Novaković koji je ujedno bio stručnjak za erotski film. Njegov studio se nalazio u Kursulinoj ulici i najčešće su ga posećivale devojke iz bogatih porodica koje bi želele da postanu popularne, a on ih je fotografisao gole. Njegovo najpoznatije ostvarenje je “Grešnica bez greha” iz 1930. godine koje, iako obiluje slobodnijim scenama, nije klasifikovano kao erotski film.

PROČITAJTE JOŠ: Miloš Biković OTKRIVA – Evo ZAŠTO nemam problema SA DEVOJKAMA!

8. Pored mjuzikla i mnogobrojnih predstava, “Maratonci” su se našli i u formi stripa. Godine 2013. domaći majstori stripa Dragan Lazarević Lazare i Božidar Milojković Bam odlučili su da jedan od najboljih domaćih filmova stripuju u 128 tabli.

Strip “Maratonci trče počasni kurg”

9. U sceni gde Laki krematorijume opisuje kao budućnost, Đenka potvrđuje njegovu izjavu, komentarišući da ih je viđao na svom prethodnom putovanju u Nemačku. Ovo je bila očigledna aluzija na prve nacističke logore i spaljivanje ljudi, kao i viševekovna srpska želja da idu u korak s Nemcima.

PROČITAJTE JOŠ: HIT! Snima se AMERIČKI JUŽNI VETAR! Koji holivudski glumci bi NAJBOLJE mogli da odglume MARAŠA i BAĆU? Možda baš…

10. Čovek koji iz bunara vadi mrtvo prase isti je glumac koji je u filmu “Ko to tamo peva” vikao: “Buši ha, ha, ha!” Reč je o glumcu amateru Stanojlu Milinkoviću iz sela Grabovac kod Svilajnca. Stanojlo je radio kao limar, a prvi put je zapažen na audiciji za film “Najlepša soba” iy 1978. Pojavio se kao sporedan glumac u četiri filma Slobodana Šijana.

Uloga Bilija Pitona prvo je ponuđena Tašku Načiću ali on ju je odbio, pa je na njegovo mesto došao Zoran Radmilović

11. Mnogi ne znaju za priču u vezi sa ulogom Bilija Pitona, koju je na kraju igrao Zoran Radmilović. Bilo je sasvim logično da je tumači Taško Načić, koji ju je godinama igrao u pozorištu, u predstavi “Maratonci trče počasni krug”. Pogotovo zato što su Šijan i Načić već sarađivali u još jednom Šijanovom remek-delu, filmu “Ko to tamo peva”. Ipak, Načić ju je odbio jer je uloga u filmu bila više “pantomimska” i nije, kako je rekao, imao “šta da igra”.

Foto Promo