Connect with us

REALITY

Danijela Štajnfeld STIGLA U SRBIJU: Silovana glumica OTKRILA neverovatne detalje!

Published

on

Dokumentarni film „Zaceli me“ („Hold me right“) rediteljke Danijele Štajnfeld premijerno je prikazan u Srbiji na završnoj večeri Festivala evropskog filma Palić u bioskopu “Abazija”.

PROČITAJTE JOŠ HIT! Predrag Gaga Antonijević OTKRIVA – Evo kada počinje snimanje serije UBICE MOG OCA 5!

Nakon projekcije, autorka filma, koja danas živi u SAD, poklonila se publici, prijateljima i rođacima koji su prisustvovali premijeri, i kroz razgovor s Miroslavom Mogorovićem, programskim direktorom festivala, na čiji je poziv i došla u Srbiju, govorila o svom filmu.

PRIČTAJTE JOŠ CECA OTKRIVA – Da li ćemo uskoro gledati fim o njoj?

Film „Zaceli me” prikazan je u okviru festivalske selekcije Novi evropski dokumentarci kao specijalna projekcija. Ovaj dokumentarni film govori o posledicama koje trpe žrtve seksualnog nasilja, i zasnovan je na intimnim svedočenjima osoba koje su preživele silovanje.

Danijela Štajnfeld rekla je da je rad na filmu trajao tri godine i prošao je kroz vrlo kompleksne produkcijske izazove.

– Počelo je od ideje da snimim kratki film koji bi bio platforma za osobe koje su preživele silovanje. Želela sam da se izrazim kroz njihove glasove i priče. Razgovarala sam sa oko 100 ljudi, intervjuisala 40 žena i muškaraca žrtava silovanja, i odabrala nekoliko centralnih ličnih priča. Ostale priče čuju se u animiranim segmentima filma kao “hor“ – rekla je Štajnfeldova.

PROČITAJTE JOŠ HIT! Slovenci ODLEPILI za srpskim SERIJAMA I FILMOVIMA! Pogađate koji naslovi su NAJPOPULARNIJI!

Navela je da je od početka imala jasnu viziju i da nije želela da intervjuiše stručnjake, poznate ličnosti, kao ni da govori o statistici, jer sve to, kako je istakla, „dehumanizuje iskustvo žrtava, koje je najvažnije čuti“.

– Znala sam i da ne želim senzacionalizam, kao ni forenzičku analizu zločina, jer se u takvim narativima iz fokusa takođe gubi priča žrtve. U tom periodu radili smo bez većeg budžeta, sa studentima filma, volonterima i poznanicima, takozvanom “štap i kanap“ metodom. Tek nakon snimanja i preslušavanja tih intervjua, silina svedočenja tih ljudi učinila je da dobijem energiju i odlučim da napravim veliki film – film koji ne osuđuje nikoga, film koji nije senzacionalistički, ljudski film koji se obraća gledaocima sa željom da i oni kroz iskustvo gledanja dožive i razumeju naše priče – rekla je rediteljka.

PROČITAJTE JOŠ SJAJNE VESTI! AMAZON otkupio još DVE SEZONE serije UBICE MOG OCA!

U filmu „Zaceli me“ Danijela Štajnfeld priliku da ispričaju svoju priču daje i počiniteljima, osuđenicima za seksualno nasilje i silovanja.

– Nakon intervjua sa žrtvama silovanja, odlučila sam da intervjuišem i seksualne prestupnike i silovatelje. Smatrala sam da je važno da se i njihov glas čuje, imajući u vidu da je u većini slučajeva reč o sasvim običnim ljudima, uzornim očevima ili muževima, članovima porodice i prijateljima, koji nisu monstrumi – rekla je rediteljka.

Navela je da je želela da oni sami objasne zbog čega rade to što rade, kao i da govore o posledicama sa kojima su se suočili nakon što su izvršili silovanje.

Najteže je bilo pronaći počinitelje spremne da javno pričaju o tome. Ja sam u sebi pronašla empatiju za te ljude, i želela sam da se to vidi i na filmu. Za mene je to bio najvažniji momenat: u trenutku kad sam se suočila sa njima i počela otvoreno da razgovaram, počelo je i moje zaceljenje – rekla je autorka filma.

PROČITAJTE JOŠ USKORO u bioskopima u SRBIJI – Roberto Beninji u najnovijem filmu Matea Garonea “Pinokio”

Danijela Štajnfeld snagu crpi iz empatije jer je i sama, kao mlada glumica u Srbiji, bila žrtva seksualnog nasilja.

– Nisam htela da u filmu govorim o svom iskustvu, jer nisam želela da s drugima delim svoju priču. Ali sam u jednom momentu shvatila da je lični ugao veoma bitan, posebno za gledaoce. Želela sam da im pojasnim da do zaceljenja dolazi onog trenutka kada se žrtva oslobodi i ispriča svoju priču bez straha. To je veoma teško, jer većina žrtava silovanja živi u strahu od silovatelja, osude društva i nerazumevanja okoline. Za mnoge žrtve zaceljenje počinje upravo u momentu kad se tog straha oslobode i progovore o svom iskustvu. Od tog trenutka moć je u njihovim rukama – rekla je Danijela Štajnfeld.

PROČITAJTE JOŠ EMIR KUSTURICA snima film NA DRINI ĆUPRIJA!

Dodala je da je film bio u završnoj fazi montaže kada je zahvaljujući savetu reditelja i prijatelja Daga Lajmana odlučila da ispriča svoju priču.

Ljutnja i strah odvraćaju od neophodnih razgovora o seksualnom nasilju, a film „Zaceli me” se fokusira i na edukativni aspekt radi boljeg razumevanja slobode izbora i pristanka, kao i zaštite ličnog integriteta tela.

– Kada sam razmišljala zbog čega pravim film, jedan od motiva je bio i taj što sam želela da ga pogledaju mladi, posebno mladi muškarci. Želela sam da im film ponudi neophodnu edukaciju kroz empatiju, da dopre do njih na nekom ljudskom nivou i objasni im da svaka osoba ima pravo da kaže “ne“ i “ne želim“ kad god ona to poželi. Kroz koncept video igre, koja je bliska muškom senzibilitetu, želela sam da objasnim suštinu – da je neophodna sistemska i kulturološka podrška žrtvama silovanja, koja ne postoji, jer su osobe najčešće ostavljene same sa svojim traumama, u mraku ili lavirintu, bez podrške i plana za budućnost – rekla je rediteljka.

PROČITAJTE JOŠ HIT! Rialda Šebek i Vladimir PETROVIĆ otkrivaju nam ŠTA OČEKUJE MARIJU I BOBU u nastavku ŽIKINE DINASTIJE!

Istakla je da joj je bilo važno i da film ukaže na jedan ozbiljan problem, a to je da većina silovatelja ne razume da nema prava na telo tuđe osobe, da “ne“ znači “ne“ i da svi imaju pravo da odluče kad im je nečega dosta.

– O tome bih želela da se više razgovara u školama, u medijima i u društvu. Senzacionalističko i tabloidno izveštavanje o mom filmu u Srbiji najbolje govore o tome gde se kao društvo nalazimo po pitanju razumevanja suštine ovih tema. Nadam se da ćemo nešto iz tog odnosa naučiti i ja želim da napravim korak napred na tom polju – zaključila je Danije Štajnfeld u razgovoru s gledaocima na festivalu na Paliću.

Dvadesetsedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održava se od 12. do 18. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, u bioskopu „EuroCinema” i „Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću.

Izvor Telegraf

Foto PROMO

Advertisement