Connect with us

FILM

OVO su SRPSKI kandidati za OSKARA! Najveću ŠANSU za pobedu IMA film…

Published

on

Oskar je najveće priznanje kada je u pitanju filmska umetnost. Sa naših prostora do sada Osakara je osvojio samo film “Ničija zemlja” Danisa Tanovića. Ta davna 1986. godine bila je poslednja kada se neki naš film svrstao u pet najboljih u kategoriji Najbolji film stranog govornog područja. U pitanju je bilo delo Emira Kustruce “Otac na službenom putu”.

HIT! JALA BRAT i BAĆA iz filma JUŽNI VETAR 2 imaju ISTU FRIZURU! OTKRIJTE – KO je KOGA ISKOPIRAO?

Srbija svake godine šalje svoje predloge Američkoj filmskoj akademiji, pa izuzetka nema ni ove godine. U uži izbor za srpskog kandidata za Oskar ušli su „Otac“ Srdana Golubovića, „Pijavice“ Dragana Marinkovića, „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića, „Ime naroda“ Darka Bajića, „Dara iz Jasenovca“ Predraga Antonijevića, „Vikend sa ćaletom“ Miroslava Momčilovića i „Realna priča“ Gordana Kičić.

IGRA SUDBINE – Slede TRI velika ZEMLJOTRESA! Aleksa i Mila RASKIDAJU! Ada je BAČENA na KOLENA? A evo ko će joj PRESUDITI!

Izuzetak je da se zbog pandemije korona-virusa ceremonija dodele Oskara pomera na 25. april 2021. godine, iako smo do sada navikli da se održava krajem februara. Srbija, kao i druge države, ima rok do 1. decembra da pošalje ime svog predstavnika.

Još jedna novina je uneta, kada je izbor domaćeg predstavnika za Oskara u pitanju. Umesto Akademije filmske nauke i umetnosti (AFUN) koja je tradicionalno decenijama organizovala izbor našeg kandidata za Oskar, taj posao preuzeo je Filmski centar Srbije.

Igra sudbine 182. epizoda -Aleksa je PREVARIO MILU! A Sofija je videla SVE! Međutim, pravi ŠOK tek SLEDI!

– Ove godine domaćeg kandidata biraćemo po novim pravilima – rekao je direktor FCS Gordan Matić. – Imaćemo sedmočlanu selekcionu komisiju koju će činiti četiri predstavnika strukovnih udruženja, jedan član Upravnog odbora FCS i dva istaknuta predstavnika iz filmskog sveta, a na predlog UO.

Po rečima Matića, izbor srpskog kandidata ove godine je stvar kompromisa.

HIT! Ovo je TOP 10 NAJGLEDANIJIH domaćih FILMOVA u prvoj deceniji 21. veka! Drugi su ANĐELI, a na prvom mestu je…

– Sigurno će biti nezadovoljnih, ali radićemo kako je najbolje moguće. AFUN će biti deo selekcione komisije. Namera nam je da sa ovom organizacijom sarađujemo još više, da pomognemo neke njihove inicijative, i da se oslonimo na njihovo višegodišnje iskustvo u ovom izboru.

Od 20. novembra komisija će pregledati pristigle filmove, a kako kaže Matić, već nekoliko dana kasnije mogla bi se očekivati odluka o srpskom kandidatu za nagradu Oskar.

Izvor Novosti

Advertisement