Connect with us

Top Story

KALKANSKI KRUGOVI progovorili o lepri: GUBA i danas POSTOJI u Srbiji. EVO u kom GRADU!

Published

on

Kalkanski-krugovi-01

“Kalkanski krugovi” uspeli su da omađijaju gledaoce i drže ih prikovane za mali ekran od vikenda do vikenda. Publika sa nestrpljenjem iščekuje nove epizode na Superstar TV i RTS 1, jer misterije se množe iz epizode u epizodu. Ko je stvorenje zvano “Mačji smeh”? Šta to krije Velibor (Žarko Laušević), a šta misteriozna Svetlana (Nina Janković)? Koje su to tajne zaraćenih porodica Matić i Jakovljević? Zbog čega je “Zabran” toliko važan meštanima sela Dol? Postoji li Baba Guba ili je reč o osobi iz sela koja se prerušava i plaši narod?

PROČITAJTE JOŠ: OTKRIVAMO – TOP 5 NAJVEĆIH TAJNI serije KALKANSKI KRUGOVI! Ko je BABA GUBA? I da li ZABRAN krije TAJNU BESMRTNOSTI?

Ovo su samo neka od pitanja na koje gledaoci željno čekuju odgovor. Mnogo toga moglo bi da ostane nedorečeno u prvih 10 epizoda, jer postoji šansa da “Kalkanski krugovi” dobiju još jednu ili dve sezone. Zanimljivo je to da je glavni pokretač misterije guba, iliti lepra, opasna bolest koja je pustošila Srbiju početkom 20. veka. O njoj se dugo nije govorilo, iako i danas postoji i nije otišla u istoriju medicine. Poslednji sučaj u Srbiji koji je izazvao veliku pažnju javnosti dogodio se pre više od 10 godina.

PROČITAJTE JOŠ: Kalkanski krugovi 6. epizoda: ŠOK! VELIBOROVE dugo čuvane TAJNE isplivavaju na površinu!

Teška zarazna bolest lepra iskorenjena je u Srbiji, ali 2010. zavlada je prava panika. Tada je objavljeno da iz domaćinstva jednog od dvojice obolelih u Timočkoj krajini na zaječarskoj pijaci prodaju sir, mleko, med… Da stvar bude još gora, jedan od dvojice obolelih u jednom selu kod Zaječara nije evidentiran u protokolu zaraznih bolesti. Epidemiolog dr Predrag Marušić iz zaječarskog Zavoda za javno zdravlje “Timok” objasnio je tada da se radi o “starim slučajevima”. O ljudima u sedmoj i osmoj deceniji života.

PROČITAJTE JOŠ: OTKRIVAMO – Hoćemo li gledati i drugu i treću sezonu serije KALKANSKI KRUGOVI?

Lepra je u Srbiji prestala da bude pošast još pedesetih godina. Do raspada Jugoslavije, leprozorijum je postojao u Sarajevu. Posle ratnih događaja i njegovog raspuštanja, bolesnici su rasejani po raznim mestima.

Oboleli od gube nekada su izazivali strah zbog svog izgleda. Zato su za pacijenta iz Zaječara seljani tvrdili da ima takozvanu lavlju glavu i izgleda zastrašujuće.

PROČITAJTE JOŠ: OTKRIVAMO – Evo gde je snimana serija KALKANSKI KRUGOVI! Da li zaista postoji šuma ZABRAN?

Mnogo toga se o lepri danas zna, postoje savremene kombinacije lekova, mnogo toga je promenjeno u tretmanu ovih bolesnika. Zbog toga mema potrebe ove bolesnike surovo izolovati iz društva kao nekada.

Lepra je hronična bolest koja zahvata kožu, nerve, kosti i različite organe. Relativno teško se prenosi kontaktom. Da bi neko oboleo, uz slab imunitet, potreban je direktan kontakt sa obolelim i izloženost njegovim oštećenjima na koži. I to u dužem periodu. Postoje različite forme lepre, od kojih mnoge nisu zarazne. Lepra se leči kombinacijom lekova slično kao tuberkuloza, jer je reč o srodnoj bolesti po patofiziologiji. Ali, bolest zahvata druge organe, češće nerve, kožu, kosti…

Foto Firefly

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM i FACEBOOK

Advertisement