Connect with us

Featured

OTKRIVAMO – Evo gde je snimana serija KALKANSKI KRUGOVI! Da li zaista postoji šuma ZABRAN?

Published

on

Serija „Kalkanski krugovi“ sa samo četiri epizode prikazane na kanalu Superstar i prve dve na RTS 1 uspela je da zainteresuje celu naciju pitanjem – šta, odnosno, ko se to krije u starom Zabranu. Šumi nadomeka malog šumadijskog mesta Dol u koje je smeštena misteriozna priča o sukobu dve porodice koji traje skoro 120 godina.

Pročitajte još Serija PORODICA Mirjana Karanović OTKRIVA – Evo PO ČEMU smo ISTE MIRA MARKOVIĆ i JA!

I dok Matići pokušavaju da pohvataju konce, progonjeni duhovima prošlosti i beogradskog asfalta, selo Dol sledi neke svoje priče i verovanja. Ova porodična drama sa elementima trilera scenariste Đorđa Milosavljevića u režiji Milana Karadžića, gledaocu ne dozvoljava da odvoji pogled od ekrana. Međutim, dobra priča i starh nisu jedino što parališe publiku. Niko ne ostaje ravnodušan pred prelepim pejzažima u seriji, a koji nam na najlepši način otkrivaju prirodne lepote Šumadije. Iz kojih doduše vreba nešto mračno i strašno.

PROČITAJTE JOŠ Serija Porodica: OTKRIVAMO kako je Boris Isaković postao SLOBA! POGLEDAJTE proces NEVEROVATNE transformacije!

Zanimljivo je da selo Dol zapravo ne postoji, ili i ako postoji, serija „Kalkanski krugovi“ nije snimana u njemu. Ono što jeste tačno je to da su „Kalkanski krugovi“ snimljeni u Šumadiji. Na obodima Bukulje, i nadomak Aranđelovca, ali ne u selu Dol, već u seocetu Jelovik.

Crkva u selu Jelovik

PROČITAJTE JOŠ KALKANSKI KRUGOVI – OTKRIVAMO: Evo KAKO izgleda MISTERIOZNO BIĆE iz ZABRANA! Ko je MAČJI SMEH?

Kako saznajemo, u Jeloviku trenutno živi oko 400 ljudi, a kućice su baš kao i u seriji razbacane po proplancima i između šumaraka. Iako nema zvaničnih podataka o tome da su u Jeloviku nekada bili smeštani oboleli od gube, u takozvanim „kalkanskim krugovima“, šuma i netaknute prirode ima na pretek.

Pročitajte još Ivana Zečević, Miona iz serije KALKANSKI KRUGOVI, OTKRIVA – Kako STVARNO izgleda ZABRAN i šta ju je više plašilo ŠUMA ili LAUŠEVIĆ?

Kada je reč o misterijama, za selo Jelovik vezuju se dve. jedna je priča o takozvanom „madžarskom groblju“ na kom danas počivaju ostaci meštana Jelovika. A misterija je u tome što su Jelovik oduvek naseljavali samo Srbi, te se postavlja pitanje otkud u srpskom selu – mađarsko groblje. Druga neobična zanimljivost jeste da su upravo u ovom selu od 1972. godine bile uskladištene ogromne količine rude radioaktivnog uranijuma, za šta stanovnici sela nisu znali sve do pre nekoliko godina. A saznali su tako što se zgrada u kojoj je Geološki institut čuvao uranijum – urušila.

Pročitajte još OTKRIVAMO – Evo KAKO je trebalo PRVO da se zove serija KALKANSKI KRUGOVI i po ČEMU je dobila IME!

Mada bi bilo zanimljivo videti seriju u kojoj su pod uticajem radijacije Zabran naselila mnoga neobična stvorenja, veze između ovog incidenta i scenarija Đorđa Milosavljevića nema. „Kalkanski krugovi“ nadahnuti su folklorom, narodnim predanjima i istorijom, a jedna od poslednjih kolonija leproznih na svetu, poput one koju vidimo u seriji nalazila se na ostrvu Spinalonga kod Krita. Nekadašnje poluostrvo svog poslednjeg stanovnika ispratilo je 1950. godine od kada je Spinalonga postala turistička atrakcija za sve one koji požele da vide kako se nekada živelo u pravom „Zabranu“.

Foto Promo

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM i FACEBOOK

Advertisement