Connect with us

FILM

Festival evropskog filma Palić – izveštaj sa konferencije za medije – 4. festivalski dan

Published

on

Četvrtog dana Festivala evropskog filma Palić, 20. jula, na konferenciji za medije na Velikoj terasi govorili su Igor Ivanov, reditelj filma „Čisto ljudski”, Natalija Avramović i Mihaela Stamenković, rediteljka i glavna glumica u filmu „Prolećna pesma”, glumica Teodora Ristovski iz filma „Furija”, Bernard Bremer, predstavnik Underdox Festivala, reditelj Ivan Ikić i Milan Stojanović, producent filma„Oaza”.

Pročitajte još ŠOK! Glumac Miki Manojlović napušta glumu? EVO KO je kriv za sve!

Održana je i promocija knjige „Pisci u bioskopu: Književna istorija naših filmskih doživljaja” Slobodana Šijana u izdanju Filmskog centra Srbije.

Film Igora Ivanova „Čisto ljudski” prikazuje šest likova u šest isprepretanih sekvenci. O ideji za ovakav pristup, makedonski reditelj je rekao:

Pročitajte još ŠOK! Glumci Milica Zarić i Miodrag Radonjić progovorili o hiperprodukciji serija! EVO KOGA ćemo ređe gledati na televiziji!

Igor Ivanov

– Meni je ova ideja došla slučajno. Radili smo na jednom drugom projektu i imali smo pičing na raznim mestima. Tokom pauze na jednoj sesiji mi je sinula ova ideja. Ispred mene su bili papir i olovka, i ja sam zapisao šest likova iz moga grada, koji su ovakvi kakvi su, sa imenima koja su praktično specimeni poznati iz filozofske antropologije. Posle toga sam shvatio da ova crna komedija u samoj ideji filma ima žanrovski preokret, pa se čitava stvar okrene u jednoj životnoj drami.

Film je realizovan u koprodukciji pet zemalja, a producent iz Srbije je Art & Popcorn.

Pročitajte još ŠOK! JUŽNI VETAR 2 – Miloš Biković saopštio odluku koja se neće dopasti fanovima! Zbog ovoga neće smeti da se vrati u Srbiju!

Natalija Avramović, rediteljka filma „Prolećna pesma”, osvrnula se na dosadašnji festivalski život filma i nagrade koje je dobio:

– Film živi, ima svoj put i jako sam zadovoljna. Emotivan je, ali je i dinamičan, na trenutke smešan, životan – zaključila je srpska rediteljka.

Natalija Avramović, rediteljka, i Mihaela Stamenković, glumica

Teodora Ristovski, glavna glumica u filmu „Furija” Petra Ristovskog, o ovom ostvarenju je rekla:

Pročitajte još ŠOK! Glumica Mina Lazarević otkrila kroz kakav pakao je prošla zbog bolesti! EVO ŠTA joj je bilo najteže!

– To je specifičan žanrovski film. Iako je kratak, ubojit je i ima duboku poruku koja se tiče savremenog čoveka. To je da danas, pogotovo mlade žene, zapostavljaju svoje porodice i biraju da budu karijeristkinje. U tome zapostavljaju svoju decu koja, naravno, trpe.

Teodora Ristovski

Antologija „Pisci u bioskopu: Književna istorija naših filmskih doživljaja“ Slobodana Šijana donosi izbor tekstova u kojima naši i regionalni pisci, neretko iz veoma lične perspektive, pišu o fenomenu filma. U knjizi se nalaze tekstovi Ive Andrića, Branislava Nušića, Stanislava Vinavera, Rastka Petrovića, Boška Tokina, Miloša Crnjanskog, Bogdana Tirnanića, Aleksandra Petrovića, Danila Kiša, Dubravke Ugrešić i drugih.

Pročitajte još HIT! Sloboda i Dragana Mićalović su od nje nasledile lepotu! EVO KAKO izgleda majka slavnih glumica!

Na gotovo 500 stranica, antologija „Pisci u bioskopu“ sadrži pripovetke, odlomake iz romana, dnevničkih ili memoarskih zapisa, novinske članke i druge tekstove u kome pisci, novinari i filmski stvaraoci, iz različitih uglova, daju svoje viđenje sedme umetnosti od njenih početaka pa sve do danas.

Slobodan Šijan

Petog festivalskog dana, u sredu 21. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazan film „Gripa Petrovljevih” Kirila Serebrenikova , a u 23h „Kopilot” nemačke rediteljke Ane Zohre Berahed.

Pročitajte još EKSKLUZIVNO – SAZNAJEMO: Snima se MALA NEVESTA 2! Vraća se ANANDI! A evo i KADA!

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će biti prikazani filmovi „Unutrašnje ostrvo” Ru Hasanova iz Azerbejdžana (17h) i “Šta vidimo kad pogledamo u nebo?” gruzijskog reditelja Aleksandra Koberidžea (19h).

Foto KomunikArt

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM i FACEBOOK

Izvor: filmitv.rs

Advertisement