Connect with us

TV

OTKRIVAMO: Evo kako je nastala NAJPOZNATIJA PESMA MINJE SUBOTE – DECA SU UKRAS SVETA!

Published

on

Minja Subota muzičku karijeru započeo je 1961, kada je kao vokalni solista snimao za Radio Beograd. Pesme i albume Minje Subote izdavala je i izdavačka kuća Jugoton iz Zagreba. Iz te saradnje nastali su hitovi među kojima su najpoznatiji Stani, stani, pogledaj me maloDevojka u puloveru i Dane, dane, gubimo dane. Nekoliko pesama i jedna ploča Minje Subote izdato je i u Sovjetskom Savezu.

Pročitajte još BUNAR – Otkriveni detalji sa snimanja! EVO ŠTA nas očekuje u novoj seriji i KADA počinje prikazivanje!

Pored muzike za decu po kojoj će ostati prepoznatljiv od početka osamdesetih godina, Subota je komponovao i izvodio šansone i džez numere sa primesama rokenrola. Ipak, „Muzički tobogan“ i pesma „Deca su ukras sveta“ ostali su kao simbol prepoznavanja za jednog od najomiljenijih TV voditelja za decu u bivšoj Jugoslaviji.

Pročitajte još HIT! Vrela jesen na RTS-u! Stižu TRI NOVE DOMAĆE SERIJE! EVO koje i KADA!

Ono što malo ljudi zna jeste da je pesma „deca su ukras sveta“ nastala po stihovima našeg poznatog pesnika Ljubivoja Ršumovića, a da ju je komponovao Zoran Rambosek iz čije je muzičke radionice izašao i hit „10 ljutih gusara“.

Voditeljsku karijeru Subota je počeo na Radio televiziji Beograd 1975. godine kada sa Milovanom Ilićem Minimaksom vodi emisiju „Od glave do pete“.

Kasnije je vodio popularnu emisiju u okviru evrovizijskog – „Igre bez granica“, koju je, kako je tvrdio, gledalo više od 200 miliona gledalaca širom Evrope.

Pročitajte još OVO su NAJLEPŠE DEČJE PESME MINJE SUBOTE! Svako od nas zna PRVU! A druga je i danas HIT bez kog se NE MOŽE!

Na taj šou je bio „najviše ponosan“, a Jugoslavija je tada bila jedina socijalistička zemlja koje je učestvovala u projektu

Posle preseljenja iz Zagreba u Beograd, Minja Subota je paralelno pohađao osnovnu školu i nižu muzičku školu Stanković.

Njegov tri godine stariji brat Aleksandar je već išao u istu muzičku školu, što je bio jedan od razloga da se Subota zainteresuje za muziku.

Pročitajte još Tuga – preminuo MINJA SUBOTA! Uz njegov MUZIČKI TOBOGAN odrasla cela JUGOSLAVIJA

Red je došao na fakultet, a Minja je, krenuvši stopama oca Anta, upisao Elektrotehnički fakultet u Beogradu, gde će kasnije i diplomirati.

Ubrzo posle sticanja diplome, Subota za svoj poziv bira muziku i karijeru na televiziji čime će se baviti bezmalo 60 godina.

Kako je sam napisao u autorskom tekstu objavljenom u listu Kurir, Suboti je otac usadio ljubav prema muzici i elektrotehnici, pa je još kao student osmislio način da ih poveže – sastavljao je radio aparate i još kao student posećivao Radio Beograd.

Pročitajte još ŠOK! IGRA SUDBINE – Aleksu čeka životni PREOKRET! Sve se komplikuje! EVO o ČEMU je reč!

Muzika nije bila jedina sfera umetnosti u kojoj je uživao – čuveni voditelj, zabavljač i muzičar bavio se i fotografijom.

Stekao je diplomu Famous Photographers School i Maitre de la Photographies u francuskom Šalonu, a važio je i za kolekcionara starih foto i radio aparata.

Subota se pojavljuje se i u filmu Neposlušni rediteljke Mine Đukić gde igra sebe i ima ulogu naratora.

Umetnički opus Milana Subote se tu ne završava – izdao je i dve knjige.

Pročitajte još CECA Ražnatović DOBIJA svoju SERIJU?! NEĆETE VEROVATI koja PEVAČICA bi mogla da je GLUMI…

U delu Kako smo zabavljali Tita sublimirana su iskustva umetnika iz bivše Jugoslavije koji su nastupali pred predsednikom države.

Subota je napisao i knjigu Muzičke priče iz naše bolje prošlosti u kojoj opisuje odrastanje i život u Beogradu i rađanju rokenrola u tadašnjoj jugoslovenskoj prestonici.

Foto Printskrin

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM i FACEBOOK

Izvor filmitv.rs

Advertisement