Connect with us

FILM

HIT! Film PUCNJI U MARSEJU stiže u bioskope! EVO KADA je premijera!

Published

on

Film “Pucnji u Marseju”, koji je prvi put prikazan 5. avgusta na Filmskom Festivalu u Herceg Novom (Montenegro Film festival) sa izuzetnim prijemom kod publike, počinje svoj bioskopski život u Beogradu i širom Srbije.

“Pucnji u Marseju” je igrano ostvarenje koja baca novo svetlo na tragičan i jedan od najznačajnijih događaja u srpskoj i jugoslovenskoj istoriji koji se odigrao 9. oktobra 1934. godine – ubistvo kralja Aleksandra u Marseju, na prijateljskom francuskom tlu.

Pročitajte još HIT! On je zvezda serije ISTINE I LAŽI, a karijeru je započeo još kao dečak! EVO o KOME je reč!

Tema filma je ono što se desilo nakon atentata – hapšenje i suđenje trojici terorista, pripadnicima ustaškog pokreta, saučesnicima Vlade Georgijeva Černozemskog, pripadnika bugarske VMRO i glavnog atentatora na kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua.

Scenario je zasnovan je na transkriptima sa suđenja u Eks an Provansu, koje je započeto 1935. godine, zatim izveštajima sudskog izveštača Stanislava Vinavera i arhivskim materijalima o ovom događaju.

Pročitajte još HIT! Marko Janketić, zvezda serija UBICE MOG OCA i BUNAR otkrio – OVA poznata SRPSKA GLUMICA bila je NJEGOVA PRVA LJUBAV! U NJU se…

Kombinacija različitih izvora, potreba da se materijali dramaturški uklope u slagalicu igranog filma, donela je neuobičajenu filmsku strukturu, ali i nesvakidašnje stilsko opredeljenje.

“Pucnji u Marseju”, pored igrane rekonstrukcije onoga što se zaista odigralo na suđenju, i odabrane arhivske građe, donosi, kao dramaturški važan element, pseudo-dokumantarne delove u kojima akteri događaja iz 1934. godine, govoreći direktno u kameru, objašnjavaju atmosferu tog vremena, kontekst i saznanja do kojih su naknadno došli. Ova nesvakidašnja struktura filma otvorila je brojne mogućnosti da što detaljnije prikažemo šta se zaista dogodilo tog sudbnosnog dana i kasnije tokom istrage – kaže reditelj Gordan Matić.

Pročitajte još EVO kako DANAS izgledaju i čime se bave BOŠKOVA DECA iz serije POLICAJAC SA PETLOVOG BRDA! (VIDEO)

Film je snimljen u rekordnom roku, a prethodilo je skoro pet godina istraživačkog rada po arhivama Francuske, Austrije, Rusije i Srbije.

Reditelj Gordan Matić uoči premijere u Beogradu kaže da ovim filmom pokušava da ode korak dalje od reminiscencija istorijskih događaja ali i od direktnog dokumentarističkog pristupa.

– Ima događaja koje kao društvo želimo da potisnemo i da zaboravimo. Čini mi se da je istorija bila takva i prema ovom važnom događaju za kojeg danas mnogi smatraju da predstavlja početak II svetskog rata. Narativno film ima dva sloja. Prvi, osnovni, nastao je na osnovu originalnog stenograma sa suđenja, do kojih sam došao tokom četvorogodišnjeg istraživanja. Rediteljski izazov je bio da ovaj, kamerni deo filma, uobličim u ritmički pitku priču čiji se sukob bazira samo na dijalogu – kaže reditelj, i nastavlja:

Pročitajte još  EVO kako DANAS izgledaju NECA i VESNA iz serije SREĆNI LJUDI (VIDEO)

– Drugi, onirički, nastao je na osnovu svedočanstava prisutnih na suđenju. Želeo sam da oni imaju izgled lažnog ‘tv intervjua’. Praveći ravnotežu između ove dve stilizacije želeo sam da dođem do gledaoca naviknutog već sada na hibridne žanrove koje mu nude razni oblici vizuelne komunikacije i pružim mu istorijski vredan i verodostojan film kao dokument vremena.

Uloge u filmu tumače Svetozar Cvetković, Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković, Nikola Šurbanović, Gordan Kičić, David Tasić Daf, Nikola Milojević, Ivan Tomić, Tamara Aleksić, Tamara Krcunović, Jovo Maksić i drugi.

Pročitajte još  ŠOK! Glumac Goran Bogdan kao od majke rođen! Gore društvene mreže! EVO o ČEMU je reč!

Nakon Herceg Novog film je prikazan na Sarajevo film festivalu i Filmskim susretima u Nišu.

Datum premijere zakazan je simbolično na godišnjicu atentata. Svečana, beogradska premijera sudske drame “Pucnji u Marseju” o ubistvu kralja Aleksandra 1934. godine, reditelja Gordana Matića, biće održana 9. oktobra od 20 časova u Velikoj sali Kombank Dvorane, piše 24sedam.

Foto Promo

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM i FACEBOOK

Izvor Film i TV/24sedam

Advertisement