Connect with us

Domaće serije

BESA sezona 2 donosi TRI VELIKA ŠOKA, a mi vam otkrivamo PRVI! Evo o čemu je reč!

Dardan u zatvoru, Periće čekaju iznenađenja koja će ih zauvek promeniti, Driton se vraća kući…

Published

on

Besa sezona 2 je konačno stigla, mi smo pretpremijerno pogledali prve dve epizode, i sada smo u potpunom bedaku. I to iz dva razloga. Prvi je taj što smo zahvaljujući novim epizodama apsolutno najbolje domaće krimi drame koju je srpska, pa i regionalna televizija videla u poslednje dve decenije, shvatili da je većina serija koje smo gledali od 2019. do danas u rangu džingla za reklame.

Besa je u produkcijskom, dramaturškom, pa i svakom drugom profesionalnom pogledu Holivud za naš Bolivud. Nažalost, toga čovek postane svestan tek kad nakon onoga što je smatrao dobrim, pogleda nešto zaista dobro.

Telekom Srbija i pordukcija Adrenalin ovog puta objasnili su nam da u Srbiji zaista može da se napravi dobra serija u kojoj će svaki detalj biti na mestu, scenario neće vrištati od nelogičnosti, a drama će u pravom smislu te reči biti – drama.

E, tu dolazimo do drugog razloga zbog kog smo u bedaku. U prve dve epizode druge sezone serije Besa, drame je toliko da vam jednostavno – neće biti dobro. A mi smo u bedaku što ćemo morati da čekamo čitavu nedelju da vidimo 3. i 4. epizodu.

Već vidimo taj zlokobni prst još zlokobnije grupice osuđivača koji upire u našem pravcu i preti – Niste objektivni, samo hvalite, jer vam je to zadatak. Pa, razočaraćemo vas. A Besa 2 će vas već sa premijernim epizodama postaviti na svoje mesto i ućutkati. I objasniti zašto je svaka naša reč na mestu.

A dok ne pogledamo te prve epizode, i mi će dati potporu našim stavovima.

Na drugoj sezoni se radilo dugo i temeljno, kao što je i red sa ozbiljnim serijama koje su sa prvim ciklusom postigle zavidan uspeh, te se u nastavak ne hrli po svaku cenu. Istina, pomalo smo zaboravili svaki detalj kojim nas je Besa kupila pre skoro tri godine. I u pravu ste – u instant vremenu, lagan tempo je luksuz koji mnogo košta.

Ipak, verujemo da će kvalitetom uloženim u nove epizode druga sezona uspeti da kompenzuje ovaj, prema nama, za sada jedini nedostatak. Savet za produkciju bio bi da na treći serijal, ako je moguće, pričekamo malo kraće. Jer te 2019. u Srbiji se snimalo 30 puta manje serija, a dok sačekamo na treću sezonu, verujemo da će ovaj tempo hiperprodukcije nametnuti potrebu da Besa sezona 3 (ako je bude) ugleda svetlo dana mnogo brže.

Iako fanovi priželjkuju da im sada spojlujemo užitak i protiv njihove volje – nećemo to uraditi. Bićemo dobri i pustiti vas da uživate barem u prvoj epizodi u skoro potpunom neznanju (naravno da ćemo vam na kraju ovog teksta malo zagolicati maštu mini spojlerom), a onda krećemo u standardnom ritmu.

Šta nam donosi Besa 2?

Ukratko, kao što već rekosmo, očekujte mnogo drame. Sve što ste mogli i da zamislite kao mogući rasplet situacije u novoj sezoni podignite na kub. A verujte – i to će biti malo.

Jedna od dobrih stvari kada se na seriji radi temeljno i polako, jeste to da je svaki segment iznijansiran do maksimuma. Kao kad brusite dijamant dve godine. Savršenstvo dovedeno do vrhunca. Kao gledaocu, preostaje vam samo da posmatrate i da se divite. A baš takav slučaj je sa drugom sezonom Bese.

Obično čovek gledajući naše serije ima onaj trenutak poznatiji kao „transfer blama„. Besa je razrađena do tog nivoa da tih momenata nema. Dobar scenario, moderna fotografija, odlična dramaturgija uz sjajnu internacionalnu glumačku postavu. I neki bi dodali – očigledno pošten budžet. Mi bismo tu dodali da je mnogo važnija stavka od svih navedenih, umeće da od onoga čime raspolažeš napraviš nešto što vredi.

A svi ste nam svedoci da smo proteklih meseci imali nekoliko primera kada se nešto htelo, ali od silne želje se pregorelo, pa se dobilo što nije smelo.

Besa sezona 2

Hana Selimović kao inspektorka Divna u seriji BESA

Naravno, gledaoci trpe i prihvataju sve, i retki su oni koji će uočiti razliku između podvale i prave stvari, baš kao što nam je i sasvim jasno da Besa nije serija za svakoga. Ipak, radujemo se uvek projektima koji gledaocim otvaraju oči. Jer pred produkcijom je bio ogroman izazov da se nadmaši uspeh prvog ciklusa, a oni su u tome, videćete i sami – bili maestralni.

A evo i zašto (očekujte mini spojlere)

1. Besa sezona 2 je hrabra!

Najlakše je igrati na sigurno. Međutim, najsigurnije je stegnuti petlju i u prvoj epizodi do te mere išamarati gledaoce šokovima da dva sata kasnije zevaju ne shvatajući da li je sve što su upravo videli bio san ili istina. I zato, naše upozorenje glasi: Spremite se, bićete „izuveni iz cipela“. Besa vas ničega neće poštedeti. Ni Dardana u zatvoru, ni Perića koji više nisu Perići (praštaj produkcijo, ovo je prvi i poslednji), pa čak ni toga da nisu svi zajedno i da će jedan neočekivani događaj zauvek preokrenuti sve u njihovim životima. Kod ovog poslednjeg, spremite i maramice – biće suza…

2. Besa sezona 2 je MOĆNA!

Od prvog minuta nove sezone Besa je moćna. Kadrovi su filmski, panorame česte, fotografija na nivou svetske, baš kao i kamera, a režija do sada neviđena na ovim prostorima. Tome doprinosi, naravno, činjenica da je na svakom segmentu Bese radila čitava armija ljudi, ali zar to nije upravo ono što dobru seriju razlikuje od loše. Dobre stvari ne nastaju preko noći, na njima se radi dugo, a od dužine je još važniji plan. Na početku svakog maratona mora postojati cilj. A većina naših TV trkača pravac u kom je taj cilj tokom trke promeni bar 10 puta. Onda i ne čudi što na kraju, recimo, maraton preko Fruške gore završi u Novom Pazaru.

3. Besa sezona 2 je drugačija!

Sama ideja da se izađe iz granica Srbije i Balkana Besu već čini drugačijom. To što smo prošli put povezali ceo Balkan bio je plus koji nas je ovog puta odveo u još veći plus. Tako već u prvim epizodama druge sezone imamo scene iz Estonije, i to ne onako sirotinjski, snimano iz kombija bez tablica kroz zatamnjena stakla, već u punom sjaju sa odličnim estonskim glumcima koji su dali svežinu dosadašnjoj priči.

Sličan ustisak, recimo, očekujemo i od nove sezone „Državnog službenika“ koji je, takođe, pomerio granice u tom smislu.

A kad smo kod „Državnog službenika“ kako se ne osvrnuti na Milana Marića koji je zajednička karika ova dva velika projekta. Svi koji očekuju nastavak Lukine i Unine priče da znaju da će imati šta i da vide. I to već na početku. I takođe, isto upozorenje – spremite maramice. Trebaće vam ih baš mnogo…

 Besa sezona 2 – Šta nam se ne sviđa?

Jasno, ne može baš sve da nam se sviđa, ali dobra stvar je da je čak i to što nam se ne sviđa, mogo bolje u odnosu na prethodnu sezonu, i na druge domaće serije. A to su, spremite se sad da nas mrzite – naši glumci. Bolji su nego ranije, i u odnosu na druge projekte (što zbog ozbiljnijeg pristupa i rada na interpretaciji likova, ali i dobre režije), mada i dalje za nijansu dramatičniji i neuverljiviji nego što to trpi mali ekran. Međutim, u šarenolikom kulturološkom miljeu Bese, čak i ta različitost prija.

Zato se spremite za poletanje.

Besa sezona 2 stiže na kanal Superstar TV u subotu 27. novembra od 21.00, a druga epizoda biće emitovana u nedelju 28. novembra u istom terminu.

BONUS VIDEO Serija SUTON – Misteriozna krimi-drama od 8. novembra, ponedeljkom na kanalu FOX CRIME

BONUS VIDEO Ubice mog oca 5: Otkrivamo sve tajne nove sezone

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo / Adrenalin

Izvor FILM I TV

Advertisement