Connect with us

Domaće serije

Serija “Nečista krv”: Koga je to bičevao Dragan Bjelogrlić?

Dragan Bjelogrlić se vraća na mali ekran glavnom ulogom u seriji “Nečista krv”

Published

on

Od premijere prve epizode nove domaće serije “Nečista krv” deli nas još nekoliko dana. Od 4. decembra, subotom i nedeljom u 20.00 na Prvom programu Radio-televizije Srbije gledaćemo 10 epizoda serije čija se priča zasniva na više literarnih dela Bore Stankovića (“Nečista krv”, “Sofka”, “Jovča”, “Koštana”…).

Sedamdesetih godina prošlog veka scenarista Vojislav Voja Nanović od ovih Stankovićevih dela napravio je porodičnu sagu zahvatajući period od skoro 40 godina druge polovine 19. veka. Serija “Nečista krv” prati tri generacije jedne vranjanske porodice, pripovedajući o njenom finansijskom, moralnom i fizičkom propadanju.

Nosilac radnje u prvim epizodama je Hadži Trifun – jedan od najupečatljivijih likova Stankovićevog opusa – koga u seriji maestralno tumači Dragan Bjelogrlić. Hadži Trifun, imućni vođa srpske zajednice u Vranju, tada delu Turskog carstva, predstavlja prvu generaciju porodice. On postavlja moralne standarde društva i želi da sačuva svoje bogatstvo i ugled svoje porodice.

Kako bi zadržao svoju moć, ugroženu pritiscima turske vlasti, Hadži Trifun pokreće niz događaja koji će njegovu porodicu izložiti brojnim iskušenjima.

– On je čovek koji se na početku ove naše priče susreće sa obiljem problema – rekao je Bjelogrlić o Hadži Trifunu, i dodao da je radeći na ulozi tragao za emocijama koje se bude duboko u Trifunu: – On pokušava da sve probleme reši kao čovek, ali ne može, zato što je opterećen svojom moći i iz tog nagona ulazi u niz grešaka koje se katastrofalno završavaju po neke generacije iza njega.

U seriji “Nečista krv” čućemo mnogobrojne reči koje su u našem jeziku vremenom iščezle iz upotrebe (uglavnom su u pitanju turcizmi). Tako su, na primer, ljudi Hadži Trifunovu kuću nazivali “Hadži trifunov seraj”, a za njega se znalo da u besu ume da svoje sluge udari kamdžijom. (Seraj – dvorac; kamdžija – bič, kožna žila ili napravljen od konoplje – preuzeto iz knjige “Nečista krv” – TV serija – po delima Borisava Stankovica“, pisac: Vojislav Nanović, u izdanju RTS). Zašto će pokušaji Hadži Trifuna da zadrži svoju moć doneti nesreću čitavoj njegovoj porodici – gledamo u prvoj epizodi serije “Nečista krv” u subotu, 4. decembra u 20 časova na RTS 1.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo / RTS

Advertisement