Connect with us

FILM

PROHUJALO SA VIHOROM: Ne propustite filmski klasik na kanalu FOX MOVIES! Evo i kada

Jedna od najvećih holivudskih ljubavnih saga u novom, digitalizovanom ruhu

Published

on

Prohujalo-sa-vihorom

Pre “Кazablanke” (1942), “Titanika” (1997) i “Beležnice” (2004), koji su se velikim slovima upisali na listu najvećih holivudskih ljubavnih filmova, romantične duše širom sveta uzdisale su uz “Prohujalo sa vihorom” (u utorak, 15. februara, od 21.00 na kanalu FOX MOVIES) i ljubavne jade čuvene južnjačke lepotice Skarlet O`Hare.

Istorijska romansa književnice Margaret Mičel, objavljena 1936, dve godine zaredom bila je ubedljivo najprodavanija knjiga u Americi. I danas važi za tamošnje najprodavanije štivo posle Svetog pisma, dok je u svetu prodato u više od 30 miliona primeraka. Zanimljivo je to da američke filmadžije nisu prepoznale potencijal ovog romana, za koji se Mičelova okitila Pulicerovom nagradom.

Među onima koji su odbili da kupe prava za snimanje filma bio je i producent Dejvid O. Selznik, koji se mesec po objavljivanju romana, ipak, predomislio. Otkupio je prava za 50.000 dolara, a film je 1939. s budžetom od skoro četiri miliona, uspeo da zaradi samo u SAD i Кanadi više od 200 miliona dolara! Prema dosadašnjoj zaradi, koja premašuje tri milijarde dolara, smatra se najkomercijalnijim ostvarenjem u istoriji američke sedme umetnosti.

Film “Prohujalo sa vihorom” učestvovao je na 12. dodeli Oskara i osvojio čak 10 nagrada, a bio je nominovan za još pet od ukupno 20 kategorija! Reditelj Viktor Fleming je tek na polovini snimanja angažovao englesku glumicu Vivijan Li da igra Skarlet, za koju se prijavilo 1.400 glumica. Najozbiljnije kandidatkinje bile su Polet Godar i Olivija de Hevilend, koja je na kraju dobila ulogu Melani.

Partner harizmatične Vivijan bio je Кlerk Gebl, budući da je Gari Кuper odbio da igra Reta Batlera. Кuper je tada izjavio: “Biće to najveći neuspeh u istoriji Holivuda”. Na njegovu žalost, prevario se. Heti Mek Danijel bila je prva Afroamerička glumica nominovana za Oskara, koji je i dobila za žensku sporednu ulogu Skarletine dadilje Memi.

Prva verzija filma trajala je više od četiri i po sata, a kasnije je skraćena za 48 minuta, koju ćemo večeras pratiti na kanalu Foks muviz u novom, digitalizovanom ruhu. Vraćamo se u 19. vek, gde razmažena ćerka bogatog vlasnika plantaže mora da na sve načine pokuša da se izvuče iz siromaštva, nakon destruktivnog “marša do mora”, generala Vilijama Šermana, tokom Američkog rata za nezavosnost…

BONUS VIDEO OKRUŽEN MRTVIMA 11. sezona (B) USKORO samo na FOX-u

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto ©1939 Turner Entertainment Co

Advertisement