Connect with us

Emisije

“PESMA EVROVIZIJE” U BROJKAMA: Srbija drži REKORD! Evo i u čemu

Takmičenje za najbolju pesmu Evrope u našoj zemlji bilo jedinstveno po mnogo čemu

Published

on

Evrovizija 2022

“Pesma Evrovizije” je jedno od najpopularnijih muzičkih takmičenja na svetu. Ove godine u Italiji, u Torinu, održava se 66. festival lakih nota i komplikovanih nastupa, a sve je počelo sredinom prošlog veka.

Prva Evrovizija održana je 24. maja u švajcarskom Luganu 1956. godine. Osmišljena je po uzoru na San Remo, a na festivalu učestvuju izvođači iz brojnih zemalja čiji su nacionalni televizijski emiteri aktivni članovi Evropske radiodifuzne unije. Prva “Pesma Evrovizije” ostaće upamćena po tome što se na njoj takmičilo samo sedam zemalja koje su izvodile po dve pesme.

Takmičenje je poznato po lagano orkestriranoj pevljivoj pop muzici, ranije šlagerima, a u poslednjem periodu po elektro-pop i dens-pop numerama. Na Evroviziji je ipak izveden veliki broj pesama najraznovrsnijih žanrova na više od 50 različitih jezika, a neki učesnici su smišljali i posebne jezike ne bi li se što bolje plasirali.

Na Evroviziji su do sada makar jednom učestvovale 52 zemlje. Svi aktivni članovi Evropske radiodifuzne unije dobijaju poziv za učešće svake godine, dok pridruženi članovi, kao što je Australija, moraju da dobiju specijalnu pozivnicu kako bi učestvovali. Zemlje aktivnih članova moraju pripadati Evropskom radiodifuznom prostoru ili biti članovi Saveta Evrope.

Pesma-Evrovizije-Srbija

„Pesma Evrovizije“ 2007. godine, Marija Šerifović

Takmičenje je svake godine raspoređeno u tri večeri. Prve dve su polufinalne, a na velikom finalu direktno učestvuju zemlje osnivačice: Velika Britanija, Nemačka, Italija, Španija i Francuska.

Ovaj muzički festival održavan je svake godine od 1956, osim 2020. godine kada je takmičenje otkazano zbog pandemije koronavirusa. Pesma Evrovizije je 2015. godine ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao godišnji takmičarski televizijski program koji se najduže emituje, kao i najgledaniji nesportski program na svetu, čije se procene gledanosti širom sveta procenjuju na oko 200 miliona gledalaca. Osim u Evropi, ovaj program je putem radija i televizije prenošen i u zemljama na svim drugim naseljenim kontinentima. Prvi put je 2015. godine šou prenošen uživo putem Jutjub kanala, a snimak takmičenja se od 2019. prikazuje na striming servisu Netfliks.

Srbija je kao organizator postavila rekord u broju zemalja učesnica koji je nekoliko godina kasnije izjednačen, ali još nije oboren. Na Pesmi Evrovizije 2008. godine u Beogradu učestvovale su 43 zemlje, a 2011. i 2018. je taj rekord izjednačen.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Printscreen

Advertisement