Connect with us

Domaći film

EVO KO GLUMI DRAŽU MIHAILOVIĆA: Nastavljeno snimanje filma “Heroji Halijarda”, a premijera je…

Posle filma stiže i serija “Vazdušni most”

Published

on

Ekipa produkcije “Contrast Studios”, na čelu sa autorom Radošem Bajićem, ovih dana je nastavila snimanje igranog filma “Heroji Halijarda” i TV serije “Vazdušni most”. Reč je o jednom od najkompleksnijih i produkciono najzahtevnijih filmsko-televizijskih projekata koji se trenutno realizuju u Srbiji.

Posle višegodišnjih priprema, realizacija velike filmsko-televizijske ratne drame o operaciji “Halijard” započela je prošle godine na lokacijama u okolini Beograda, kao i na vojnim aerodromima u Batajnici i Kovinu, na obroncima Rudnika, u živopisnim krajolicima oko Kragujevca.

Autorski tim projekta, zajedno za ekipom koja broji više od stotinu članova, kroz autentične kostime, verodostojnu scenografiju i rekvizitu, oživeće atmosferu iz perioda Drugog svetskog rata u Srbiji. U nesvakidašnjoj priči o čovečnosti, herojstvu, dobročinstvu, plemenitosti i patriotizmu, inspirisanoj najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznatom po kodnom imenu “Operacija Halijard”.

Heroji-Halijarda-Nebojsa-Ljubisic-Branislav-Lecic

Heroji Halijarda: Nebojša Ljubišić i Branislav Lečić

U ovoj akciji, u leto 1944, predvođen Jugoslovenskom vojskom u otadžbini, pod komandom đenerala Dragoljuba Mihailovića, sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani u podnožju Suvobora, srpski narod je, uz velike žrtve i odricanja, od sigurne smrti spasio 508 američkih i drugih savezničkih pilota. Ove godine, ekipu “Halijarda” očekuju još značajniji i zahtevniji zadaci.

– Prema planu realizacije, ovog leta, u periodu od dva meseca, naša ekipa će snimati ključne scene ove velike istorijske priče, primarno na lokalitetima širom zapadne Srbije, na Ravnoj gori, Suvoboru, u selima Pranjani, Leušići, Brajići, Družetići, u kojima se pre skoro osam decenija odigrala ova ratna drama. Verujem da ćemo uspeti da ostvarimo plan i da napravimo veliko delo o patriotizmu i dobročinstvu našeg naroda, ali i o bratoubilaštvu, podelama i raskolima –  kaže izvršni producent i direktor produkcije Nedeljko Bajić.

Heroji Halijarda: Zvezdana glumačka ekipa

U prvoj fazi snimanja ispred objektiva Contrastovih kamera našlo se skoro stotinu stranih i domaćih glumaca, među kojima: Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Aleksandar Đurica, Isidora Minić, Jovo Maksić, Ivan Vučković, Nenad Heraković, Radoje Čupić, Slobodan Ninković, Nedeljko Bajić, Vanja Ejdus, Aleksandar Stojković, Branka Šelić, Branko Janković… Tu je i veliki broj talentovanih mladih glumaca: Nina Nešković, Teodora Dragičević, Čubrilo Čupić, Marko Radojević, Mihailo Perišić, Ognjen Nikola Radulović, Nemanja Rafailović i drugi.

Pored umetnika iz Srbije i regiona, glumačku postavu projekta čine i strani glumci sa engleskog govornog područja: Stiven Mur, Skot Aleksander Jang, Majkl Stoki, Adam Devenport, Jadran Malkovič, Pol Kles, Nikola Kent, Karl Varton, Pol Marej, Hari Natanijel Epli, Aleks Papke, Kevin Klark i mnogi drugi.

Ove godine, u nastavku snimanja, velikoj glumačkoj ekipi pridružuju se značajna imena naše glumačke scene, među kojima su Ljiljana Blagojević, Branislav Lečić, Voja Brajović, Nebojša Dugalić, Đorđe Marković, Dubravko Jovanović, Nebojša Kundačina i drugi, kao i sam autor Radoš Bajić koga ćemo videti u jednoj epizodnoj ulozi.

Heroji-Halijarda-Radovan-Vujovic-i-Nebojsa-Ljubisic

Heroji Halijarda: Radovan Vujović i Nebojša Ljubišić

O ulozi đenerala Draže Mihailovića autor Radoš Bajić kaže:

– Noćna mora je bila kome poveriti da u filmu “Heroji Halijarda” odigra ulogu đenerala Draže Mihailovića. Moja odluka je da to bude Nebojša Ljubišić, glumac Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Nakon probnih snimanja koja smo uradili, siguran sam da će njegova interpretacija mitske ličnosti među Srbima i prvog gerilca Evrope u Drugom svetskom ratu – biti briljantna.

Premijera igranog filma “Heroji Halijarda” planirana je za jesen 2023. godine, a nakon toga će, na programima Radio-televizije Srbije i Superstar, biti prikazana i TV serija “Vazdušni most” od šest epizoda.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Contrast studios

Advertisement