Connect with us

Top Story

SRPSKA SERIJA NAGRAĐENA na TV festivalu “SRCE EVROPE” u Varšavi! Evo o kojoj je reč

Veliki trijumf za domaću TV produkciju

Published

on

Srce Evrope

Na gala ceremoniji sinoć završenog drugog međunarodnog televizijskog festivala Javnih servisa “Srce Evrope”, koji se održavao u Varšavi u periodu od 14. do 17. novembra 2022. godine, drugu nagradu u kategoriji igranih TV serija osvojila je serija “Nečista krv”, snimljena u produkciji igranog programa Radio-televizije Srbije u režiji Milutina Petrovića i Gorana Stankovića.

Ova porodična saga, koja zahvata period od četrdeset godina s kraja 19. veka u Srbiji, osvojila je žiri pričom o tri generacije jedne porodice i njenom finansijskom, moralnom i fizičkom propadanju.

Predsednik žirija u kategoriji igranih TV serija Marko Novaković, odgovorni urednik Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS, u obrazloženju nagrade istakao je da se radi “o izuzetnom ostvarenju koje na kvalitetan način opisuje ugrožen položaj žena u to vreme, ali i govori o zabranjenim ljubavima, spletkama i ubistvima, ugovorenim brakovima i osvetama, kao i tadašnjim neprijateljstvima između Srba, Albanaca i Turaka”.

Srce-Evrope-Necista-krv

Žiri čiji su članovi bili predstavnici Javnih servisa Poljske, Češke, Gruzije, Litvanije, Estonije, Srbije i Ukrajine, doneo je odluku da prvu nagradu u kategoriji igranih TV serija, u konkurenciji sedamnaest prijavljenih naslova, dodeli seriji “Sumnja”, snimljenoj u koprodukciji Javnog servisa Češke Republike i produkcije ARTE. U obrazloženju žirija stoji da se radi “o vrhunski produkciranoj i precizno režiranoj mini seriji koja nam još jednom pokazuje kako je drama koja se odvija u samom čoveku veća od svih dramskih sukoba koji se odigravaju oko nas”.

Zapažen uspeh na festivalu “Srce Evrope” u kategoriji programa za decu i mlade postigao je i televizijski serijal “Mina prelazi nivoe”, realizovan u produkciji Školskog programa RTS-a u režiji Marka Jeftića, koji je ušao u nominaciju od pet najboljih dečijih serija u konkurenciji od dvadesetsedam prijavljenih naslova.

U kategoriji dokumentarnih TV programa bila je i prva epizoda serijala “Kamera je prisutna – Čovek iz Šangaja”, snimljena u produkciji dokumentarnog programa Radio-televizije Srbije u režiji Gregora Zupanca. Pored gore navedenih kategorija na festivalu “Srce Evrope” dodeljene su i nagrade u kategorijama dugometražnih TV filmova i digitalnih platformi.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo RTS

Advertisement