Connect with us

Emisije

Da li ste znali da je “VRUĆ VETAR” nastao po OVOM romanu? “Kreatori serija” OTKRIVAJU sve o kultnoj seriji

Nova epizoda serijala posvećena je TV čedu Siniše Pavića

Published

on

Vruc-vetar

Od davne 1980. godine kada je publika Televizije Beograd premijerno gledala seriju “Vruć vetar”, pa do danas, kada se pomene Šurda, ljudi reaguju sa osmehom, kao da se sećaju starog prijatelja. Vedrog, zaljubljenog u život, pomalo lenjog za besmislene poslove, ali spremnog da zapeva, da svom snagom zaroni u izazove života; nepokolebljivog u borbi za isterivanje malih, svakodnevnih istina i pravdi.

Zato je Šurda i danas jedan od najpoznatijih i najvoljenih junaka iz domaćih igranih serija, pa čak i u bogatoj scenarističkoj riznici Siniše Pavića u kojoj vlada velika konkurencija. I Šurda, kao i svi junaci serije “Vruć vetar” inspirisani su, kao i većina Pavićevih junaka, upečatljivim ljudima iz stvarnog života i, u ovom slučaju, specifične atmosfere vlasotinačkog kraja koji je Siniša Pavić nazvao, po živopisnosti duha, našom Sicilijom i Кalabrijom.

Priča o peripetijama života jednog pridošlice sa juga u Beograd s kraja 70-ih godina, nastala je iz Pavićevog romana, a potom je maestralno oživljena u režiji Ace Đorđevića, sa plejadom vrsnih glumaca kakvi su Ljubiša Samardžić u ulozi Šurde, Miodrag Petrović Čkalja kao Firga, Radmila Savićević kao Šurdina baba bez dlake na jeziku, Vesna Čipčić kao šarmantna, ali i zahtevna Šurdina žena i nezaboravni Bora Todorović u ulozi muljatora Boba.

Ova živopisna galerija junaka, uz taktove sjajne muzike Vojkana Borisavljevića usadila se u srca televizijskih gledalaca širom nekadašnje Jugoslavije i cele Istočne Evrope. I tu živi i danas.

Кako je nastala ova serija, ko je inspirisao Sinišu Pavića za lik Šurde a ko je zaslužan za to što je Vesna, Šurdina žena tako šarmanta i posebna. Šta je najveća vrednost “Vrućeg vetra”, u čemu je tajna dobre komedije, koliko je dijalekt za juga Srbije doprineo značaju i autentičnosti serije. Sagovornici u emisiji su: scenarista Siniša Pavić, glumica Vesna Čipčić, i dramaturg Vladimir Arsić.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Advertisement