Connect with us

Sadržaj epizoda

NEMANJIĆI dobijaju NOVU SERIJU! Stiže SVETO KRALJEVSTVO! U seriji i EPSKI DOGAĐAJ iz SRPSKE PROŠLOSTI! Evo i KOJI!

Povratak Nemanjića na male ekrane!

Published

on

Nemanjići SVETO KRALJEVSTVO (1)

SVETO KRALJEVSTVO – NEMANJIĆI: Jedna od najpoznatijih srpskih plemićkih i dinastičkih loza, Nemanjići, nestala je sa istorijske scene smrću Jovana Nemanjića Paleologa 1422. godine. I posle šest vekova, glas o njima pronosi se svetom, a na naše male ekrane doneće ga dokumentarno-igrani serijal „Sveto kraljevstvo„.

Snimanje igranih delova završeno je prošle nedelje, a 12 epizoda, u produkciji „Blekbuka“ i Radio-televizije Srbije, biće emitovano sledeće jeseni. Videćemo priče o vladarima dinastije Nemanjića, koje će nam pružiti sveobuhvatni uvid u život srednjovekovne Srbije, kao i scene iz naše istorije koje do sada nismo videli.

– Naziv „Sveto kraljevstvo“ aludira na činjenicu da su gotovo svi vladari dinastije Nemanjić, osim cara Dušana, proglašeni za svece, što je kuriozitet te srednjovekovne vladarske porodice, uzimajući u obzir sve tadašnje evropske dinastije – kaže za „TV novosti“ autor i reditelj serijala Marko Savić.

Na scenariju i planu izrade ovog zahtevnog projekta istoričari, arheolozi i istoričari umetnosti rade od 2016. godine, a ekipa serijala imala je sreće da ove godine intervjuiše najpoznatije svetske vizantologe na jednom mestu.

– Kada smo pravili spisak stranih sagovornika, nismo znali da će u međuvremenu blizu nas, u Veneciji, biti organizovan međunarodni kongres vizantologa, da će svi ti ljudi biti na jednom mestu, što je bilo veoma dobro za nas. U vremenu epidemije i drugih problema koji su iz toga nastali, teško bismo mogli da obiđemo svet i da ih sve snimimo kao što smo planirali. Imamo sagovornike koji su profesori na Harvardu, Jejlu, Oksfordu, Kembridžu, Sorboni, Hajdelbergu, Sapijenci, Lomonosovu, univerzitetima u Beču, Istanbulu, Sofiji, Atini. To je ekipa međunarodnih stručnjaka najvišeg ranga – ističe Marko Savić i objašnjava šta ga je iznenadilo.

– Nisam očekivao da sagovornici iz inostranstva toliko dobro poznaju našu istoriju. Ne samo da znaju sve o Nemanjićima, znali su imena velikaša, oblasnih gospodara, događaje i sporedne ličnosti naše istorije. Bilo je fascinantno to što profesori najuglednijih svetskih univerziteta tako detaljno znaju našu istoriju.

U formi na koju smo navikli i koju često gledamo na kablovskim kanalima, poput „Vijasat historija“, izjave profesora i drugih stručnih sagovornika pratiće igrane rekonstrukcije. Glavni konsultant, Srđan Pirivatrić sa Vizantološkog instituta SANU, svakog dana na snimanju brinuo se da svaki detalj scenografije, kostima i naoružanja što vernije oslika različite periode srednjeg veka.

– Za sve što je bilo u vezi sa oružjem, uniformama ili oklopima, tu su bili članovi udruženja „Beli orlovi“. Oni su glumili vladare i vitezove, nosili teške oklope iz tog vremena i izvodili scene borbe. Od glumaca se pojavljuje jedino Petar Strugar, koji igra velikog župana Stefana Nemanju, začetnika vladarske dinastije. Petar nam je mnogo pomogao u radu sa konjima, jer ima svoja grla koja sprema za snimanja. Konji se ne ponašaju isto kad imaju na sebi nešto što zvecka, oružje ili gvožđuriju. Petar je sve to sa njima probao desetak dana pre snimanja, pa im je kačio i tabarde, odnosno platno koje ide preko konja, i navikao ih je da sa tim funkcionišu. Mislili smo da će biti teže, ali Petar Strugar radi ozbiljno dobar posao, a i članovi udruženja „Beli orlovi“ su bili fenomenalni – kaže za „TV novosti“ Filip Đorić iz produkcije „Blekbuk“.
Specifičnost ovog serijala je velika upotreba novih tehnologija i mnogo CGI animacije, dodaje autor Marko Savić i objašnjava da će zato postprodukcija trajati godinu dana nakon završetka snimanja.

Igrani delovi serijala „Sveto kraljevstvo“ snimani su ispred hromakija, odnosno zelene podloge, ali i ispred led ekrana. Producent Filip Đorić ističe da je ovo prvi put da se na ovakav način kod nas radi dokumentarno-igrana serija, ali i da to nije jedina novost.
– Shvatili smo da smo neke scene iz naše istorije prvi put sada snimili. Nikad nisam video, ni čuo, da je neko snimio, recimo, scenu krunisanja cara Dušana. Mi smo snimili sam čin krunisanja unutar crkve, i trudili se da bude istorijski što bliže istini, na osnovu relevantnih podataka savremenika i istoričara. Imamo i scenu koja prethodi bici kod Velbužda, kada se Stefan Dečanski moli, a njegov sin, mladi kralj Dušan, izlazi iz šatora, kreće u bitku i ubija bugarskog cara Šišmana – otkriva Filip Đorić.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo Stefan Đaković Blekbuk promo

Izvor FILM i TV/TV Novosti

Advertisement