Connect with us

Top Story

“Nemanjići – rađanje kraljevine” ponovo na RTS. Hoće li biti nastavka?

Published

on

„Nemanjići – rađanje kraljevine“ je igrana serija, reditelja Marka Marinkovića. Ona je jedan je od najvećih projekata Radio-televizije Srbije, koja se prvi put bavi srednjim vekom u igranom serijskom programu.

“PRINC RASTKO SRPSKI” (2017) – FILM o SVETOM SAVI koji NIKADA nije ugledao SVETLO DANA! Zbog NEMANJIĆA pao u ZABORAV?

Serija o srednjovekovnoj Srbiji u kojoj je, pored ratno-istorijske i duhovne snažno razvijena i melodramska linija priče. U scenariju Gordana Mihića za ovu seriju usaglašena je relacija između istorijskih činjenica i dramskih likova. Ovaj odnos deluje životno i dočarava atmosferu na dvorovima, ratištima i svakodnevni život podanika tog vremena.

SAZNAJEMO – EVO kada serija TAJNA VINOVE PREMIJERNO stiže na RTS 1!

Serija o Nemanjićima donosi istorijske turbulencije vezane za ranu srpsku državu krajem 12. i početkom 13. veka, u vreme koje je prethodilo ustoličenju dinastije Nemanjića. Važan aspekt priče o Nemanjićima vezan je za podizanje Hilandara na Svetoj Gori gde su u tom času Simeon i Sava kao monasi. Odluka o osnivanju srpskog manastira na gori Atoskoj je dobrim delom politička i pripada istom tipu državno-ideološkog „razloga“ kojem i krunisanje 1217. godine.

SAZNAJEMO – EVO kada serija TAJNA VINOVE PREMIJERNO stiže na RTS 1!

Druga grupa poruka tiče se države i krunisanja kao dela dinastičke priče o kraljevstvu. Na ovom planu priča počinje Nemanjinom abdikacijom i predajom prestola mlađem sinu 1196. na državnom saboru u crkvi Sv. Petra i Pavla u Rasu. Nastavlja se građanskim ratom između dvojice braće, jer je starijem osporeno nasledstvo. Važan aspekat priče su prilike u Vizantiji, jer je Stefan carski zet.

Krunisanje Stefana Nemanjića

Putevima Nemanjića brojna glumačka i tehnička ekipa zaustavljala se na 230 autentičnih lokacija. U seriji se pojavljuju 222 glumca, a oko 2700 statista i kaskadera bilo je potrebno za stvaranje priče o dinastiji Nemanjić. U ulozi Stefana Prvovenčanog pojavljuje se Vojin Ćetković, Stefana Nemanju tumači b, uloga Svetog Save poverena je Draganu Mićanoviću, a Vukana Nemanjića igra Nebojša Glogovac. Ostale uloge tumače Nada Šargin, Sloboda Mićalović, Miodrag Miki Krstović, Goran Sultanović, Jelena Gavrilović i mnogi drugi.

Snima se TAJKUN 2? Hoće li DRAGAN BJELOGRLIĆ reprizirati rolu VLADANA SIMONOVIĆA? Ko će biti TAJKUN?

„Nemanjići – rađanje kraljevine“ donose, dakle, političku dimenziju, ličnu dramu, bratoubilački rat, romansu, legendu – sve ono zbog čega će različite generacije televizijske publike pratiti ovu seriju.

Foto PROMO

Advertisement