Connect with us

Domaće serije

NEMANJIĆI dobijaju NOVU SERIJU! Stiže SVETO KRALJEVSTVO, a evo i KADA i na KOM KANALU!

Nemanjići na popravnom ispitu

Published

on

Nemanjići: Rađanje kraljevine prvi je igrani serijal posvećen našoj najčuvenijoj i najuticajnijoj plemićkoj lozi čiji su kraljevi i carevi zauvek promenili i oblikovali budućnost srpske državnosti. Nažalost, serija emitovana pre nekoliko godina doživela je veliki fijasko i umesto efekta veličanja bisera srpske prošlost, te iste bisere u kreativnom smislu uvaljala je u blato.

Godine 2023. na jesen, ponovo na RTS-u emitovaće se nova serija posvećena Nemanjićima, ovog puta, kako to tvorci serijala najavljuju – mnogo ozbiljnije i sadržajnije urađena, a zanimljivo je da će ovog puta ekranizacija biti dokumentarno-igranog žanra.

Kako pišu TV Novosti 12 epizoda Svetog kraljevstva, snimanih u produkciji Blekbuk-a i RTS donose priče o vladarima loze Nemanjić, i pružiće gledaocima sveobuhvatan uvid u život srdnjevekovne Srbije.

– Naziv aludira na činjenicu da su gotovo svi vladari loze Nemanjić, osim Dušana, proglašeni za svece, što je kuriozitet te vladarske porodice uzimajući u obzir sve tadašnje evropske dinastije – poručuje autor i reditelj serije Marko Savić.

Zanimljivo je da su u serijalu učestvovali svi najpoznatiji svetski vizantolozi, najuticajniji profesori sa prestižnih svetskih Univerziteta – Jejl, Harvard, Oksford, Lomonosov, Sorbona, Kembridž, koji su se igrom slučaja zadesili na velikom međunarodnom kongresu u Veneciji, što je bila nesvakidašnja prilika da najveći svetski eksperti iz ove oblasti, u emisiji nalik dokumentarcima koje pratimo na kanalima National Geographic ili Viasat History, otkriju neverovatno poznavanje ove, ali i ostalih srpskih plemićkih porodica.

U seriji se od poznatih glumaca pojavljuje Petar Strugar koji će dočarati lik Stefana Nemanje, dok će ostale junake glumiti članovi udruženja Beli orlovi. Serija će na RTS biti prikazana sledeće jeseni.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto RTS Promo

 

Advertisement