Connect with us

Domaće serije

“SVETO KRALJEVSTVO”: Evo kada stiže nova DOMAĆA SERIJA!

Petar Strugar glumi Stefana Nemanju

Published

on

U toku je snimanje dokumentarno igranog serijala “Sveto kraljevstvo” koji se bavi nastankom i usponom srpske srednjovekovne države, sa posebnim fokusom na našu najznačajniju vladarsku dinastiju, Nemanjiće. Za scenario i režiju dvanaest epizoda zadužen je Marko Savić a premijera se očekuje ove jeseni na RTS.

– Sam naslov referiše na svojevrsni kuriozitet među evropskim vladarskim porodicama, a reč je o činjenici da su svi vladari ove dinastije, osim cara Dušana, proglašeni za svece. Osnovna ideja jeste da se na moderan i atraktivan način predstavi naučno utemeljena priča o ličnostima i vremenu u kome su konstituisani srpska država, srpska crkva i srpska nacija, vremenu koje moramo sveobuhvatno i objektivno sagledati, kako bismo razumeli horizonte sopstvenog kulturnog identiteta – priča autor i reditelj serijala.

Sveto-kraljevstvo

Snimanje igranog dela “Svetog kraljevstva” je završeno prošle godine a trenutno se radi na dokumentarnom u produkciji RTS i “Blekbuka”.

– Dovršavamo razgovore sa stručnim saradnicima. Ovaj deo materijala predstavlja skriveno blago serijala, budući da se pored naših najistaknutijih istoričara i arheologa, kao sagovornici pojavljuju i profesori sa najpoznatijih svetskih univerziteta, poput Harvarda, Oksforda, Sorbone, Lomonosova, Hajdelberga… Inače, scenario sam pisao sam, ali u svakoj prilici moram da istaknem veliku stručnu podršku koju su mi sve vreme pružali dugogodišnji saradnici Dejan Radičević, Bojan Popović i pre svih stručni supervizor serije, Srđan Pirivatrić. Jedan deo igranih scena sniman je u studiju uz pomoć zelenih pozadina i posebnih LED ekrana, velikih dimenzija. Drugi deo sniman je u posebno konstruisanom „studiju na otvorenom“ gde su vrlo ambiciozno rekonstruisane scene iz srednjovekovnog života, zahvaljujući impozantnoj zelenoj pozadini visokoj 15 i dugačkoj 30 metara, specijalno kreiranoj za ovo snimanje. Posao koji je uradila grupa talentovanih ljudi predvođenih producentom Filipom Đorićem, direktorom serije Vladom Janjićem, korediteljem Lazarom Bodrožom, direktorom fotografije Urošem Stepićem, scenografom Snežanom Vujičić i kostimografom Petrom Fotez, predstavlja pravi mali podvig, a mora se istaći da su sav ovaj trud i lucidnost krunisani kompjuterski generisanim rekonstrukcijama davno prošle epohe zahvaljujući našem majstoru animacije Draganu Najdenovu. Kada su u pitanju igrane rekonstrukcije, treba pomenuti da smo najveću podršku dobili od Udruženja za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi“, te da bez njihovog znanja, iskustva i svakodnevnog sizifovskog angažovanja, ne bismo bili u mogućnosti da na ovakav način predstavimo srpski srednji vek. Od Istorijskog muzeja Srbije dobili smo idealne rekonstrukcije srpskih srednjovekovnih kruna, koje su značajno doprinele autentičnom izgledu naših likova.

Zanimljivo je istaći da sama scena krunisanja cara Dušana nikada do sada nije filmski rekonstruisana a ekipa je otišla i korak dalje. Pored snimljene scene koja se završava likovnom kompozicijom koja odgovara čuvenoj slici Paje Jovanovića, oni su napravili 3D rekonstrukciju ove slike, tako da će gledaoci prvi put imati priliku da „zarone“ u prostor ispred Saborne crkve u Skoplju i uz pomoć novih tehnologija se nađu među istorijskim ličnostima koje su prisustvovale ovom velikom događaju.

Sveto-kraljevstvo-Sveti-Sava

U ovom projektu od profesionalnih glumaca učestvuje samo Petar Strugar koji tumači Stefana Nemanju.

– Igrane rekonstrukcije su zamišljene tako da u serijalu nema dijaloških scena, pa u realizaciji nismo imali preku potrebu za profesionalnim glumcima, što nam je dalo slobodu da započnemo dugotrajnu potragu za autentičnim i publici nepoznatim likovima koji bi pre svega svojim izgledom i držanjem, na što verniji način „oživeli“ poznate istorijske ličnosti. U jednom trenutku, trebalo je organizovati najam konja, profesionalnih jahača i prateće opreme, pa smo na sastanak pozvali Petra Strugara, znajući da se on vrlo ozbiljno bavi ovim stvarima. I mada je plan bio da u serijalu ne igraju poznati glumci, kada se Petar sa puštenom kosom i dugom bradom pojavio na vratima kancelarije, znali smo da pred nama stoji idealno rešenje za lik Stefana Nemanje. Ispostavilo se da smo napravili pravi izbor, budući da je Petar sa mnogo ljubavi i posvećenosti pristupio ovom projektu. Tako je sa jedne strane vrlo ubedljivo tumačio kompleksan lik Stefana Nemanje, ali nam je jako mnogo pomogao i tokom snimanja komplikovanih masovnih scena. Petar je obučavao, organizovao i koordinisao jahače, a vrlo često i ljude koji nikada ranije nisu seli na konja, što bi bez njega bila nemoguća misija. Svi smo znali da je Petar dobar glumac, ali nas je podsetio i koliko je dobar čovek, koji i kao profesionalac i kao prijatelj ne uzmiče pred ozbiljnim izazovima kakvih je na ovom snimanju bilo jako mnogo – ističe Savić.

Već sada ima nagoveštaja da su čelnici kanala Histori već zaiteresovani za ovaj projekat

– Najveći svetski emiter dokumentarno-istorijskog programa Viasat History izrazio je ozbiljno interesovanje za naš projekat, pa je nakon inicijalnih razgovora i uvida u naš scenario, potvrđeno da su zainteresovani da ovaj serijal emituju i na globalnom nivou. RTS je sa svoje strane izrazio spremnost za saradnju sa ovim globalnim operaterom, pa će detalji o svemu biti dogovoreni između dve medijske kuće. Iz dosadašnjih razgovora se može zaključiti da su sve strane više nego raspoložene i da će se priča o srpskoj srednjovekovnoj državi naći pred gledaocima sa svih meridijana.

Reditelj otkriva i koji je igrani deo bio najkomplikovaniji za realizaciju.

– Svako ko je snimao scene sa konjima koje jašu teško oklopljeni ljudi, zna šta je kinematografski pakao, ali mi smo uložili velike napore da našoj publici pružimo maksimum koji je u datim produkcionim okolnostima bilo moguće ostvariti, kako bi priča o srpskom srednjem veku bila vizuelno upečatljiva i zanimljiva gledaocima svih generacija.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo/Blekbuk&RTS

Advertisement