Connect with us

TV

Konačno OBJAŠNJENO – Zašto se živi mrtvaci u seriji OKRUŽEN MRTVIMA ne zovu ZOMBIJI!

Published

on

Svako ko je ikada pogledao seriju Okružen mrtvima i pokušava da objasni radnju ove postapokaliptične sage nekome ko ne zna o čemu je reč, bez mnogo razmišljanja kazaće – serija o zombijima. Međutim, veoma zanimljivo je da zapravo reč ZOMBI nikada nije upotrebljena u Okružen mrtvima serijalu, kao ni u spinofu „Strah: Okružen mrtvima“. A evo i zašto.

Kao što znamo, neprijatelji sa kojima se već deset sezona junaci „Okružen mrtvima“ bore bez predaha živi su mrtvaci, iliti poluraspadnuti leševi koji nekim čudom još hodaju, a mrtvi su samo kada ih neko pošteno nabode u glavu i neutrališe im centralni nervni sistem. U prevodu – zombiji. I nema sumnje, upravo to je prava reč kojom se mogu opisati monstrumi „Okružen mrtvima“ univerzuma, a koji se zahvaljujući ideji tvorca šoua Roberta Kirkmana smišljeno nazivaju Hodači.

Pročitajte još Marija BERGAM – Posle vatrenih scena u SENKAMA snima ZMAJEVE! Australijski triler na beogradskoj kaldrmi

– Naši negativci jesu zombiji, međutim, kada smo stvarali seriju želeli smo da stvorimo svet u kom ta reč nikada nije postojala. Kao što znamo termin zombija prvi put se pominje u filmu „Živi mrtvaciDžordža Romera. E, pa u „Okružen mrtvima“ univerzumu taj film nikada nije postojao i zato niko nije ni čuo za reč zombi. To smo namerno uradili da bismo izbegli njen klišeirani prizvuk, tako da nas ne bi objašnjavali kao još jednu „Zombi seriju“, objasnio je Kirkman dodajući da je uz ovaj razlog reč zombi iz serije „izbačena“ i zbog toga da bi se izbegao aspekt fikcije u svetu u kom žive Rik Grajms i njegova ekipa.

Pročitajte još Na jesen stiže IME NARODA, novi film Darka Bajića o oslobođenju VOJVODINE! Žarko Laušević kao Jova ZMAJ!

– Zombiji su fenomen specifičan za naučnu fantastiku. Međutim, ovo što se događa našim junacima stvarnost je koja uteruje strah u kosti. Nema mesta fikciji – zaključuje Kirkman.

Foto AMC

Advertisement