Connect with us

TV

HIT! Pogledajte kako VOJIN ĆETKOVIĆ izgleda kao PATRIJARH u seriji KRALJ (FOTO)

Published

on

Odežda, duga brada, sedi brkovi, mitra… ovako izgleda glumac Vojin Ćetković na snimanju serije „Kralj“ Zdravka Šotre.

U “Kralju”, kako je ranije najavljeno, Ćetković glumi patrijarha Dimitrija, prvog patrijarha ujedinjene Srpske pravoslavne crkve. On je fotografiju sa snimanja podelio na društvenim mrežama, kratko napisavši da se “snima kod Šotre”.

Pročitajte još EVO sa kim se MILICA PAVLOVIĆ borila za ulogu JELENE MARJANOVIĆ u seriji PEVAČICA!

Posle završetka Prvog svetskog rata i stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, sve pravoslavne eparhije su ujedinjene. Stekli su se svi uslovi da nekadašnja Pećka patrijaršija, ukinuta 1766. god. bude obnovljena. Nova državna vlast na čelu sa kraljem Petrom I dala je saglasnost, a i Vaseljenska patrijaršija je to odobrila.

Održan je potom Arhijerejski sabor u Sremskim Karlovcima, na kome je doneta odluka da se Srpska crkva uzdigne na stepen patrijaršije. Prvi srpski patrijarh obnovljene Patrijaršije bio je mitropolit Srbije Dimitrije.

Pročitajte još OTKRIVAMO! Miloš Biković OBORIO još jedan REKORD u Rusiji. EVO o čemu je reč…

U beogradskoj Sabornoj crkvi venčao je kralja Aleksandra I Karađorđevića i kraljicu Mariju 1922. godine, uz sasluženje još četiri episkopa. Kao srpski patrijarh je svečano ustoličen u Peći 28. avgusta 1924. godine.

Patrijarh Dimitrije je umro u 14 sati i 15 minuta 6. aprila 1930. u Beogradu i sahranjen u manastiru Rakovici. Njegov naslednik na patrijaršijskom tronu bio je patrijarh srpski Varnava.

Pročitajte još HIT! Milica Pavlović dobila glavnu ulogu u seriji PEVAČICA!

Podsetimo, snimanje serije “Kralj” je započeto krajem maja u Belom dvoru, a nakon kratke pauze nedavno je nastavljeno u centru Pančeva. U ovom gradu snimljen je neuspeli atentat bombom na kralja Aleksandra Karađorđevića 1921. godine, nakon proglašenja Vidovdanskog ustava.

Pročitajte još TOP 10 ČINJENICA o serijalu LUDE GODINE: Ovo sigurno niste ZNALI – TITO zaustavio prikazivanje ŽIKINE DINASTIJE!

Foto Promo, Nova.rs

Advertisement