Connect with us

Featured

Marko Novaković, urednik dramskog i serijskog programa RTS za FILM i TV OTKRIVA – Ovo su SVE NOVE SERIJE koje ćemo gledati OVE JESENI na RTS!

Published

on

Piše Jovana Vukašinović

Pročitajte još Danas su ZVEZDE, a prve ULOGE ostvarili su u seriji SELO GORI, A BABA SE ČEŠLJA!

Televizijska publika, možemo slobodno reći, postala je razmažena, jer se sa kanala nacionalnih frekvencija, kao i kablovskih, nude mnogi serijski programi. Raznovrsnost ponude raduje gledaoce, a šta će nam ove jeseni ponuditi Radiotelevizija Srbije otkriva nam filmski i TV reditelj Marko Novaković. Naš sagovornik je već deset godina  Odgovorni urednik Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS, a za jesen najavljuje mnogo novih naslova.

Pročitajte još Šta nas očekuje u nastavku serije IGRA SUDBINE: ŠOK! SOFIJA je TRUDNA? I to nije SVE! Dijana otkriva SOFIJINU veliku TAJNU! A evo i koju…

Sezonu premijernih serija startujemo već u prvoj polovini septembra izuzetnom kriminalističkom TV serijom “Močvara”. Za njom slede melodramska TV serija “Tajna vinove loze” i drama-komedija “Mama i tata se igraju rata” – otkriva Marko Novaković. U poslednja dva meseca ove godine očekuje nas još jedna sjajna dramska serija “Kosti”, celovečernji sitkom serijal “Slučaj porodice Bošković”, krimi-serija “Klan” kao i nova verzija kultnog domaćeg naslova “Kamiondžije”. Sveukupno, u polusezoni koja je pred nama, imaćemo preko stotinu premijernih termina za igrane serije u Dramskom i domaćem serijskom program RTS-a. To je veoma zavidan broj. Ne tako davno, toliko premijernih termina nismo imali za čitavu sezonu. A kada se tome još pridodaju atraktivni naslovi za prolećni deo sezone, poput serija “Nečista krv”, “Kaljave gume”, “Beležnica”… i neki drugačiji žanrovi kao što su televizijska verzija klasične srpske književnosti koja obrađuje delo u epohi ili serija prožeta misterijama, siguran sam da će različite ciljne grupe naših gledalaca moći da pronađu nove sadržaje koje će zavoleti, bilo da ih prate iz nedelje u nedelju ili svakodnevno.

Goran Bogdan u seriji MOČVARA

Pročitajte još HIT! NOVAK ĐOKOVIĆ u novoj seriji ANDRIJE MILOŠEVIĆA!

Mnogo naslova je planirano na RTS za novu sezonu, a taj trend prate i druge TV kuće. Da li može doći do prezasićenja domaćim serijskim programom?

Ne verujem da veliki broj različitih naslova i žanrova novih domaćih serija još može dovesti do prezasićenja o kome govorite. Naša publika veoma voli da gleda igrani serijski program na svome jeziku, prožet temama, karakterima i mentalitetom koji su im bliski. Mi se, na RTS-u, veoma trudimo da održimo visok nivo kvaliteta svih serija koje se kod nas emituju, bilo da ih proizvodimo sa izvršnim produkcijama ili da ih prikazujemo pod licencom. Mene lično, kao Odgovornog urednika redakcije ali i kao autora i reditelja, veoma raduje što su i druge televizijske stanice u značajnoj meri obogatile svoj igrani serijski program. Jer pravo merilo kvaliteta zajedničkog rada u našoj kući i odabira naslova koje ćemo proizvesti još bolje možemo sagledati kada ga uporedimo sa radom kolega sa drugih TV stanica. Mislim da RTS i dalje, kada je ova vrsta programa u pitanju, drži visoko mesto ne samo Srbiji nego i u regionu. I nadam se da će tako još dugo i ostati.

Serija KOSTI

Pročitajte još Vesna Čipčić o nastavku serijala ŽIKINA DINASTIJA: Moja frau ELZA će vas ODUŠEVITI! Evo i zbog čega…

Na jesen ćemo videti i emisiju „Rani kadrovi“ čiji ste autor. Kako je ona nastala?

Ideju o ovom projektu nosim u sebi sigurno već dobrih pet godina. Još od perioda kada sam sa svojim filmovima učestvovao na domaćim filmskim festivalima, i u popodnevnim časovima odlazio na projekcije filmova tadašnjih studenata režije. I tada sam želeo da napravim emisiju u kojoj ne bi bili samo prikazani filmovi aktuelne generacije, nego bi se o njihovim delima, poetikama i estetici vodio i razgovor u studiju. Snimanje emisija se konačno i dogodilo početkom avgusta ove godine. Mada sam prvi ciklus serijala pripremao znatno duže, barem poslednje dve godine. Tada sam prvi put prisustvovao javnoj projekciji završnih filmova druge godine ove briljantne generacije studenata režije, upisane 2016. godine na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Dogodilo se to u Dvorani kulturnog centra koja je bila krcata publikom, stajalo se sa strane i sedelo na podu ispred platna. I filmovi su im bili zaista veoma dobri. Prošle godine napravili su još dve javne projekcije filmova sa treće godine studija u Kombank dvorani, sa još boljim filmovima. Dileme više nije bilo – pojavila se generacija koja zaslužuje da se o njoj napravi serijal emisija koji će ih predstaviti u ovoj njihovoj fazi stvaranja, generacija od koje očekujem da će ispisati neke nove stranice u istoriji srpske kinematografije.

Sa gostima serijala RANI KADROVI

Pročitajte još HIT! Posle KOŠARA stižu film i serija o BOMBARDOVANJU 1999. i akciji OLUJA!

Da li je jedan od razloga da se mladi talentovani ljudi predstave publici u ranim profesionalnim počecima?

To je svakako primarni cilj serijala „Rani kadrovi“. Ali, konkretno ovoj generaciji studenata mislim da emisija može bar malo pomoći da dobiju još neka sredstva za svoje diplomske filmove. Petoro (od sedmoro) učesnika u „Ranim kadrovima“ već su dobili deo budžeta na konkursima Filmskog centra Srbije u kategorijama debitantskog dugometražnog filma i kratkometražnih igranih filmova za svoje buduće projekte. Takođe, novac koji je FDU dobio od RTS-a kao nadoknadu za prikazivanje studentskih filmova u „Ranim kadrovima“ fakultet će uložiti u njihova diplomska ostvarenja. Na taj način ovaj serijal ispunjava još jedan veoma važan zadatak – ulaganje u nova filmska ostvarenja mladih autora koji tek stupaju na pozornicu svog stvaralačkog života.

Pročitajte još Miodrag Radonjić za FILM I TV otkriva – Hoće li se snimati JUŽNI VETAR 3?

Kako vaši sagovornici doživljavaju šansu koju su dobili?

To je, ipak, više pitanje za njih ali siguran sam da su zadovoljni, pre svega činjenicom da će njihovi školski radovi biti prikazani na Javnom servisu. RTS je i prethodnih decenija pravio ciklus emisija u kojem su prikazivani studentski filmovi koji je imao naziv „Zapamti me“. Ali u tim emisijama nije bilo razgovora sa samim autorima, nije se kritički raspravljalo o njihovim poetikama, estetikama i idejama, nisu dobijali televizijski prikaz njihovih filmova od strane eminentnog kritičara. Mislim da smo sa „Ranim kadrovima“ otišli korak dalje u predstavljanju radova mladih autora, na čemu su nam se i oni sami zahvalili.

Pročitajte još Sledi veliki ŠOK u seriji IGRA SUDBINE! Aleksa će PREVARITI MILU! A evo i sa kim!

Foto Promo, RTS

Advertisement