Connect with us

Featured

Katri Maninen, scenaristkinja finske serije „Senke“ OTKRIVA – Volela bih da pogledam BJELOGRLIĆEVE „Senke nad Balkanom“!

Published

on

Politički triler, pogotovo ako se ovoj žanrovskoj odrednici doda prilog „istorijski“, tokom poslednjih godina izborio se za poziciju najtraženijeg serijskog programa na malim ekranima. Sada već kultna „Domovina“ i nešto svežija „Moć iz senke“ (obe emitovane na kanalu FOX), motivisile su i domaće producente, te publika u Srbiji već priželjkuje nove sezone „Državnog službenika“ i „Senki nad Balkanom“.

Pročitajte još HIT! Zvezda MANČESTER JUNAJTEDA u seriji KAMIONDŽIJE 3! Pogledajte o kom SVETSKI poznatom fudbaleru je reč!

U istom maniru sa dalekog severa iz pera scenaristkinje Katri Maninen 27. avgusta na kanal Epic Drama stiže nam novi špijunski serijal „Senke“ koji ćemo pratiti svakog četvrtka od 21.00. Smeštena u pedesete godine prošlog veka serija nas vodi na početak Hladnog rata u čijem središtu se nalazi Finska, razapeta između Istoka i Zapada.

Katri i Kristi Maninen

Pročitajte još Bojan Perić OTKRIVA – Hoće li biti VOJNE AKADEMIJE 6? A evo i u kojim serijama ćemo ga uskoro GLEDATI!

– Verujem da će publika u Srbiji brzo zavoleti „Senke“ jer među našim zemljama ima mnogo toga sličnog. Svi mi narodi sa te čuvene hladnoratovske linije razdvajanja delimo istu prošlost. Nad našim glavama večito visi isto pitanje – Rusija ili Amerika? Upravo ono me je i inspirisalo na stvaranje serije „Senke“. Mada je radnja serije zasnovana na istinitim svedočenjima agenata finskih tajnih službi koji su pre skoro sedam decenija vodili rat sa pripadnicima KGB-a i CIA-e, poruka serije je da ta borba i dalje traje. Zemlje poput Finske i vaše Jugoslavije, predivne zemlje koje više nema, žrtve su u toj igri interesa – poručuje poznata finska scenaristkinja dodajući da je ponudu za seriju na kojoj je radila sa majkom Kirsti, prihvatila posle višegodišnje pauze za koju su joj kriva – deca.

Pročitajte još UBICE MOG OCA 5 – Evo kada počinje snimanje nove sezone!

– Pisanjem scenarija bavim se duže od tri decenije. Međutim, poslednjih godina, zahvaljujući tome što sam postala majka, posao sam ostavila po strani. Budući da radim od kuće uz decu koja nikada ne spavaju, viču, plaču i i uvek imaju neke zahteve koncentrisati se na pisanje bilo je nemoguće. Zato sam „ventil“ pronašla u gledanju filmova i serija. U početku su to bile romantične komedije. U skladu sa izazovima roditeljstva veoma brzo sam se prebacila na horore, a zatim su na red došli i špijunski trileri. U to vreme, klinci su taman dovoljno stasali da sam ponudu za „Senke“ prihvatila oberučke i u potpunosti potkovana za ono što se od mene tražilo – otkriva Katri.

Pročitajte još HIT! EVO kako izgleda MILICA PAVLOVIĆ kao JELENA MARJANOVIĆ u seriji PEVAČICA! (FOTO)

Čime ste se vodili tokom pisanja scenarija za „Senke“? Šta je za vas bio najvažniji zadatak?

– Pre svega time da producentima ponudim seriju koja bi mogla da parira sličnim formatima na svetskom tržištu, budući da je ovo međunarodni projekat u koji je mnogo uloženo. S druge strane, bilo mi je važno da svetu prenesem delić onoga što su Finska i njen narod preživeli tokom sukoba Rusije i Amerike na našem tlu. Da dočaram našu borbu za samostalnost.

Pročitajte još Danas su ZVEZDE, a prve ULOGE ostvarili su u seriji SELO GORI, A BABA SE ČEŠLJA!

Da li ste upoznati sa našom kinematografijom? Serija „Senke nad Balkanom“ Dragana Bjelogrlića tematski je bliska vašim „Senkama“ mada je radnja smeštena nekoliko decenija ranije…

Pročitajte još HIT! Miljana Gavrilović OTKRIVA – Hoće li biti nastavka serije FOLK?

– Znam mnogo o jugoslovenskoj istoriji. Vezuje nas ta zajednička burna prošlost. Volim istoriju, važna je za moj rad, a Josip Broz Tito je nezaobilazna „stanica“ u svim lekcijama o bivšoj Jugoslaviji. Nisam čula za „Senke nad Balkanom“, ali volela bih da je pogledam ako je nađem na internetu, jer znam da produkcija na Balkanu, kao i u Finskoj, tokom poslednjih godina doživljava pravi preporod.  Trenutno se pripremamo za drugu sezonu naših „Senki“. Ko zna, možda mi vaše daju inspiraciju da povežem naše priče (smeh).

Izvor Blic

Continue Reading
Advertisement