Connect with us

Featured

HIT! Vino BAGRINA iz TAJNE VINOVE LOZE se služilo na TITANIKU! A ovu sortu UBILI su SRBI! Evo i KAKO!

Published

on

Domaća serija „Tajne vinove loze“, koju pratimo svake večeri od ponedeljka do petka na kanalu Superstar TV u fokus svoje priče stavila je bagrinu. Autohtonu srpsku sortu sa istoka naše zemlje. Mnogi se pitaju kako je dobila baš ovo ime. Istina je da je to zbog njenog raskošnog mirisa i slatkastog ukusa koji podseća na bagremov cvet.

Pročitajte još IGRA SUDBINE – ŠOK! Luka Kanački ima VELIKU TAJNU! Evo o ČEMU JE REČ!

Kako to objašnjavaju iskusni enolozi za portal E-Kapija, vino bagrine je veoma pitko, harmonično, osvežavajuće, sa lepom žutozelenom bojom i specifičnim sortnim ukusom. Nažalost, prema njihovim rečima, ova sorta vina je u velikoj opasnosti i nema budućnost.

Pročitajte još Mina Obradović, zvezda serije TAJNE VINOVE LOZE za FILM I TV: Verujem u Kristinin i Ivanov SREĆAN KRAJ! A VI?

– Osnovna mana Bagrine je ženski cvet, zbog koga ona neredovno rađa, te joj po nekim prinos iznosi svega nekoliko tona, zbog kojih je njeno gajenje neisplativo – ističe sagovornik E-Kapije koji je svojevremeno radio projekte na očuvanju srpskih izvornih (autohtonih) sorti. Kako on objašnjava, „ne možete naterati ljude da rade na svoju štetu“.

Pročitajte još TAJNE VINOVE LOZE: Danas ih OBOŽAVAMO kao Veru i Vuka, a evo KAKO su se upoznali SLOBODA MIĆALOVIĆ i VOJIN ĆETKOVIĆ!

– Potencijal ove sorte, ali i ne samo nje, mogao je biti izuzetan. Samo da su moji prethodnici hteli da se pozabave našim izvornim sortama. Nažalost, samo što ih nisu uništili! Za njih su bile važne jedino zapadnoevropske i novostvorene sorte! Pre 25 godina su me ismevali, kada sam pokrenuo priču o starim sortama, da bi posle toga, moju priču pričali kao svoju – otkriva Ivan Kuljančić.

Pročitajte još Marko Vasiljević, zvezda TAJNI VINOVE LOZE otkriva SVE o novoj sezoni serije UBICE MOGA OCA! Evo šta čeka inspektora GORANA!

– Bagrina je samo naša srpska sorta i nema je više nigde u svetu. Naš primarni cilj je bio da spasimo sortu od izumiranja. A onda smo hteli da od bagrine proizvedemo vino koje se pre više od 100 godina pilo u celoj Evropi. Čak i na engleskom dvoru. Postoji podaci da se nalazila i na vinskoj karti Titanika. Naš zasad je na površini od dva hektara – kaže za eKapiju Maša Ostojić iz vinarije Novak, dodajući da se u svakom gutljaju tog vina oseća miris bagrema, autentičnosti i tradicije.

Pročitajte još OTKRIVAMO kako STVARNO izgleda kuća iz serije Tajne vinove loze! Zanemećete od RASKOŠI (FOTO)

Foto Promo

Advertisement