Connect with us

FILM

HEROJI HALIJARDA – Glumac Žarko Laušević otkrio sve o novoj ulozi

Published

on

Istorijski ratni spektakl, film Radoša Bajića, „Heroji Halijarda“, sniman je na Kosmaju, u selu Nemenikuće i okolini Beograda, a jedan od glavnih glumaca, Žarko Laušević, istakao je da su teme iz istorije neophodne za ekranizaciju, jer smatra da tako nešto ne naučimo i ne zapamtimo, boji se da ćemo ponoviti to isto.

Pročitajte još HEROJI HALIJARDA – Glumac Petar Božović svog kolegu iz filma doživljava kao sina. EVO o kome je reč!

U poslednje vreme, zvezda kultnih filmova „Oficir s ružom“, „Bolje od bekstva“ ili „Braća po materi“ veoma je angažovan na aktuelnim domaćim filmovima i TV serijama u svom novom povratku u Srbiju na mali i veliki ekran. Sada mu je fokus na ambiciozno pripremljenom projektu Radoša Bajića iz perioda Drugog svetskog rata, koji je film „Heroji Halijarda“i mini seriju „Vazdušni most“ planirao tri i po godine.

Pročitajte još HIT! Glumac Andrija Kuzmanović staje na ludi kamen. EVO i kada!

– Veoma me privukla i obradovala ova priča, kao i poziv od kolege Radoša Bajića. Inače volim istorijske teme, naročito bazirane na realnim događajima, to uvek ume itekako da provocira – izjavio je Laušević.

Pročitajte još Igra sudbine – ŠOK! NORA konačno rešila da OTKRIJE SVE! Evo šta NOSI NA DUŠI!

U centru igranog filma „Heroji Halijarda“ je zaplet prema istinitom događaju o spasavanju savezničkih pilota iza neprijateljskih linija, poznatom pod šifrovanim imenom „Operacija Halijard“. Srpski narod je u leto 1944. godine od sigurne smrti spasio 508 američkih i drugih pilota, što je suština te ratne drame.

Pročitajte još ŠOK! Konačno otkriveno! Evo PO KOME je SLOBODA MIĆALOVIĆ dobila IME! Iza svega se krije TUŽNA LJUBAVNA PRIČA! A evo i KOJA!

– Uloga koju imam ovde je fiktivna, za razliku od velikog broja drugih likova u priči koji se pojavljuju kao važna imena poznata iz naše istorije. Tumačim lik oca koji ima tri sina, i kad se tako izgovori, zvuči kao početak neke lepe bajke. Ali ipak nije, jer ova bajka je vrlo surova. Jedan je sin u partizanima, drugi u četnicima, trećji sa 17 godina je na putu negde, vuče ga život da se negde opredeli, ni sam ne zna kuda – opisao je Laušević okvir radnje i svoj lik u filmu.

Pročitajte još Vojin Ćetković OTKRIVA kada POČINJE snimanje NASTAVKA serije TAJNE VINOVE LOZE i kad STIŽE na TV! EVO šta će biti s dramom KALKANSKI KRUGOVI!

Osim sinova, njegov lik u filmu i seriji ima i ćerku, koja se zaljubljuje u jednog pilota, a upravo njega će junaci filma spasiti. Prema njegovim rečima, taj rascep porodice je prikaz tog vremena kao i raspolućenosti ljudi, što u vreme njegove generacije nije moglo da se pronađe u udženicima iz istorije. Čuveni glumac je naveo da se nije detaljno izučavalo da su saveznici Jugoslavije bile zemlje sa Zapada – Amerika, Engleska, ali isto tako bilo je poznato da su oni uglavnom pomagali. Podsetio je na brojne žrtve koje su pale u tim naletima preko većih gradova u Srbiji kao što su Leskovac i Niš, a takođe su bombradovani Podgorica i Nikšić.

Pročitajte još FILM I TV na setu serije SLOŽNA BRAĆA – The Nekst Đeneration: Stiže LJUBAVNA PRIČA MUSLIMANA I SRPKINJE! Upoznajemo KEMICINOG SINA!

– Uskrs 1944. godine bio je gori za Beograd nego napad iz 1941. godine. Ova priča je značajna zbog toga sto će otkriti i neke druge stvari, makar zaintrigirati nekoga pa da onda jednog dana krenemo i o tim stvarima da razgovaramo. Ako nešto ne naučimo i ne zapamtimo, bojim se da ćemo ponoviti to isto – pojasnio je Laušević.

Pročitajte još Iva Štrljić za FILM I TV otkriva SVE o DRUGOJ SEZONI serije IGRA SUDBINE i poručuje: Dijana Erski je ŽENSKI ŠOJIĆ! A evo i zašto!

Kako je reditelj Bajić izjavio povodom saradnje sa Lauševićem, oduvek je znao da je on veliki glumac, ali sada dok rade zajedno, može i potpisati „sertifikat“ sa tom tvrdnjom. Opisao ga je kao veoma profesionalnog kolegu, retko izvanrednog glumca. Sada dva dramska umetnika imaju priliku prve saradnje u karijeri, a kada je scenario bio gotov, Bajić je u januaru poslao scenario Lauševiću sa idejom da se sastanu za 10 dana i popričaju o mogućem snimanju.

Pročitajte još HIT! Stefan Buzurović OTKRIVA kada će se snimati NASTAVAK serije ISTINE I LAŽI!

Laušević se javio već sutra ujutru, scenario nije mogao da prestane da čita, i odmah je pristao da igra u filmu.

ŠOK! Milan Marić, zvezda serija BESA, DRŽAVNI SLUŽBENIK i TOMA, karijeru započeo u VELIKOM BRATU, a to NIKO NIJE ZNAO! A evo i KAKO!

– Scenario mi se veoma svideo, mislim da je Radoš Bajić izuzetno otvoren i zahvalan za saradnju, prima sugestije, što je za glumce veoma dragoceno, ne samo za mene, već sve učesnike ovde. I otvorenog srca je ušao u ovaj projekat, što se odmah vidi – naglasio je Laušević.

HIT! RADNA AKCIJA i TAMARA GRUJIĆ vraćaju se na male ekrane OVE JESENI! A evo i NA KOM KANALU! Stiže NAJEMOTIVNIJA SEZONA!

Čuveni glumac dosta je prisutan u novim TV serijama ili filmovima u poslednje vreme u Srbiji, kada se snima neverovatna količina igranog programa, i to je posebno angažovan u projektima sa istorijskom tematikom.

Foto Promo

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM i FACEBOOK

Izvor: filmitv.rs/Kurir

Advertisement