Connect with us

Domaći film

NE PROPUSTITE! Film “Dara iz Jasenovca” ponovo na RTS-u: Evo i kada

Repriza istorijske drame o stradanju Srba, Jevreja i Roma u logoru Jasenovac

Published

on

Istorijska drama reditelja Predraga Antonijevića, a po scenariju Nataše Drakulić, film „Dara iz Jasenovca“ govori o stradanjima srpskih, jevrejskih i romskih muškaraca, žena i dece u logoru smrti Jasenovac, u doba Nezavisne Države Hrvatske, tokom Drugog svetskog rata. Igrani film o jednom od najstrašnijih koncentracionih logora u istoriji, snimljen je 75 godina nakon zatvaranja istog.

Posle hrvatsko-nemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među njima je i desetogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Mnoga deca iz logora Stara Gradiška odvožena su u domove širom NDH ili smeštena po porodicama, ali je veliki broj dece ubijen ili preminuo od posledica izuzetno teških uslova života u logoru. Darina sudbina je sudbina jednog deteta Kozare i kroz nju je ispričana sudbina dece Jasenovca, a ono što su preživeli ne sme nikada biti zaboravljeno. Svi događaji u filmu pisani su na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša.

Snimanje filma su finansijski podržali Vlada Republike Srbije, Vlada Republike Srpske, Filmski centar Srbije kao i druge institucije.

Glavnog lika, devojčicu Daru, tumači Biljana Čekić. U ostalim ulogama: Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Jovo Maksić, Radoslav Milenković, Vuk Kostić, Tatjana Kecman, Petar Zekavica, Anja Stanić, Zlatan Vidović, Nikolina Friganović, Sandra Ljubojević, Željko Erkić, Goran Jokić

Ostvarenje “Dara iz Jasenovca” bio je srpski predstavnik u trci za 93. Oskara i nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke u kategoriji za najbolji međunarodni film.

Gledaoci RTS-a imaće priliku da ga pogledaju u utorak, 02. avgusta na Prvom programu RTS-a u 20.00!

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo RTS

Advertisement