Connect with us

NE PROPUSTITE

Srpski junaci srednjeg doba, 4. epizoda (Petak, 20. oktobar, 20.05, RTS 2) – JUG BOGDAN

Published

on

Junake naše nove priče – Jugoviće, svi znaju kao braću koja sa ocem odlaze da brane zemlju od nevernika i u tom boju svi hrabro ginu. Upravo u likovima devet Jugovića i njihovog oca Jug Bogdana duboko je dotaknuta tragična istorija srpskog srednjeg veka.

Pročitaj još DUŠA – Novi DIZNIJEV crtać koji će vas ODUŠEVITI! USKORO – U BIOSKOPIMA!

Osim toga, priča o Jug Bogdanu predstavlja najbolji primer onoga što se izrodi kada tradicija nadvlada istoriju u večnom pitanju odnosa istorije i poezije, koje privlači pažnju čoveka još od vremena antičke Grčke. U tom smislu, naučno posmatrano, Jug Bogdan je, istorija tvrdi, bio srednjovekovni velikaš iz Toplice, koji je gospodario Prokupljem i okolinom. Ostao je zabeležen kao tamna, zagonetna figura srpske istorije. Ipak, on je istovremeno i izuzetna figura kosovske legende i epske biografije kneza Lazara.

Pročitajte još Od 29. oktobra u biskopima širom Srbije novi film MIROSLAVA MOMČILOVIĆA “VIKEND SA ĆALETOM” u kojem glavnu ulogi igra NENAD JEZDIĆ

Ono što je sasvim jasno, Jug Bogdan i Jugovići predstavljaju one junake koji su dobrovoljno učestvovali u Kosovskom boju i na taj način zadobili svoja mesta u Carstvo nebeskom.

Foto PROMO

Advertisement