Connect with us

FILM

Počinje 49. FEST: Ovih 70 filmova NE SMETE PROPUSTITI!

Published

on

Piše Jovana Vukašinović

Ovogodišnje 49. izdanje FEST održava se od 7. do 16. maja 2021. godine pod sloganom „Povratak u budućnost“. Fest je najveća i najpoznatija filmska manifestacija u zemlji i regionu, ima cilj da doprinese značajnijem povratku publike u bioskope. Festivalski program predstaviće više od 70 premijernih filmova najnovije svetske i srpske produkcije. Biće podeljen u sedam programskih celina:

OTKRIVAMO – Snima se FILM o SINIŠI MIHAJLOVIĆU! EVO ko će glumiti slavnog fudbalera!

  • Glavni takmičarski program
  • Gala
  • FEST-ovih 50
  • FEST fokus
  • FEST 49
  • Glavni program van konkurencije
  • IntroFEST

EKSKLUZIVNO – Ovo su NAJGLEDANIJE domaće SERIJE u poslednjih 20 GODINA! Zvanično SELO GORI, A BABA SE ČEŠLJA ubedljivo NAJGLEDANIJA!

– FEST ima vernu publiku, koja i u izazovnim vremenima pandemije željno iščekuje kvalitetan filmski program. CEBEF, ali i svi zajedno, činimo sve da se bioskopski život u Srbiji održi i revitalizuje. Posebno se radujem što su pred nama velike i važne kulturne manifestacije, FEST, SOFEST i Bemus, ali i drugi događaji koje planiramo u toku narednih meseci, i uz čije sjajne programe će Beograd zaživeti, uz poštovanje svih mera propisanih od strane Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19. – istakao je Damir Handanović, direktor CEBEF-a i potpredsednik Odbora FEST-a.

Damir Handanović

Ivan Karl, sekretar za kulturu Grada Beograda 49. FEST je ocenio kao festival presedana.

– Kalendarski će se desiti u maju mesecu, kada mu nije termin, sa limitiranim kapacitetima dvorana, sa malo gostiju iz inostranstva. U stvari najveći presedan i podvig je što se Beogradski FEST održava. U godini u kojoj je Berlin bio dostupan na internetu, a Kan odložen – istakao je Karl.

Ivan Karl

Jugoslav Pantelić, umetnički direktor festivala, predstavio je ovogodišnje dobitnike počasne festivalske nagrade „Beogradski pobednik”, članove žirija Glavnog takmičarskog programa i takmičarske selekcije „Fest fokus”, kao i žirija za dodelu Nagrade „Nebojša Đukelić” za film koji na najbolji način spaja tradiciju bioskopskog i umetničkog filma. Glavni žiri čine glumac Igor Đorđević, reditelj Dane Komljen, grčki reditelj i scenarista Zakarias Mavroeidis, glumica Dubravka Kovjanić, i bosanskohercegovačka rediteljka Ines Tanović. Žiri programa „Fest fokus” čine reditelj Darko Nikolić, glumica Isidora Simijonović i rediteljka Katarina Koljević, dok će u žiriju za dodelu Nagrade „Nebojša Đukelić” biti kritičar, publicista i urednik izdavaštva u Filmskom centru Srbije, Miroljub Stojanović, hrvatski filmolog Daniel Rafaelić, kao i reditelj, teoretičar i estetičar filma Vlastimir Sudar.

Darja Bajić, producentkinja FEST-a, apelovala je na publiku da nose zaštitne maske i poštuju sve epidemiološke mere na projekcijama.

– Volela bih i da se zahvalim timu CEBEF-a koji predano radi u nimalo lakim okolnostima, jednu zaista zahtevnu manifestaciju. Idejno rešenje je ove godine radio dizajner CEBEF-a Simona Dašić Raca, a spot je realizovao Miloš Đukelić i RED produkcija – rekla je Bajić.

Igra sudbine 281. epizoda – ŠOK! Ministarka će spavati sa ORLANDOM! Sofija sprema ZAMKU! A evo i za KOGA!

Jugoslav Pantelić skrenuo je pažnju na filmske autore koji su poznati publici FEST-a, a ove godine će predstaviti svoja nova ostvarenja.

Dalibor Matanić se ove godine vraća sa filmom „Zora”, grčki reditelj Argiris Papadimitropulos je pre samo tri godine na FEST-u nagrađen Beogradskim pobednikom za najbolji scenario, a ove godine se u Beograd vraća sa filmom „Monday”. Takođe, veliko mi je zadovoljstvo što naša gošća od pre par godina, Suzana Nikjareli, ove godine dolazi sa filmom „Miss Marx” koji će nas upoznati sa zanimljivim delom života Elenor, ćerke Karla Marksa”.

Snežana Savić OTKRIVA kako joj je baronica DONKA iz serije IGRA SUDBINE pomogla da POBEDI DEPRESIJU!

Pantelić je istakao i da će na FEST-u biti veliki broj filmova koji se dotiču istorijskih ličnosti, ali i da će publika u filmovima iz ovogodišnjeg programa moći da pogleda najveće svetske glumačke zvezde, kao što su Frensis Mekdormand, Keri Maligen, Džoni Dep, Riz Ahmed, Entoni Hopkins, Olivija Kolman, Kolin Firt, Rejf Fajns, Havijer Bardem, Selma Hajek, Kejt Vinslet, Helen Miren, i mnoge druge.

TOP 10 NAJBOLJIH ULOGA Dragana Nikolića – Od Džimija Barke, preko Prleta i Flojda do Urketa! Ovih 10 rola obeležilo je karijeru slavnog glumca

Međunarodni filmski festival – FEST održava se u organizaciji Centra beogradskih festivala (CEBEF), pod pokroviteljstvom Grada Beograda i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. Ulaznice za FEST su u prodaji na blagajni Sava Centra (ulaz B iz ulice Vladimira Popovića), Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexx Galerija Belgrade.

Foto Željko SINOBAD

Advertisement