Connect with us

Featured

TOP 10 NAJBOLJIH ULOGA Dragana Nikolića – Od Džimija Barke, preko Prleta i Flojda do Urketa! Ovih 10 rola obeležilo je karijeru slavnog glumca

Published

on

Piše Saša Oreščanin

Dragan Nikolić bio je jedan od omiljenih srpskih i jugoslovenskih glumaca. Iza sebe je ostavio pregršt filmova i serija, koje se i dan-danas rado gledaju. Za ovu priliku, izabrali smo 10 uloga, koje su, po mišljenju publike, ali i kritike, bile najzapaženije, i najviše uticale na Nikolićevu karijeru.

Dragan Nikolić

10. “Poslednji krug u Monci” (1989.) – Urke

Nikolić tumači lik Uroša – buntovnika, koji, nezadovoljan sistemom i ljudima koji ga okružuju, nakon osam godina provedenih u zatvoru, kao član beogradske mafije ponovo završava iza rešetaka. Beži iz zatvora, odlazi u Italiju, i postaje šef jugoslovenskih mafijaša u Italiji.

Pročitajte još Serija JUŽNI VETAR 2 donosi VELIKI PREOKRET! Baću čeka TEŽAK PERIOD! A evo i ZAŠTO!

Film je režirao Aleksandar Bošković, a scenario napisao Dušan Prelević.

9. “Banović Strahinja” (1981.) – Kesedži Alija

1388., godina uoči Kosovskog boja, turski pljačkaši upadaju na teritoriju Srpskog carstva. Nikolić tumači lik Kesedži Alije, koji upada u kulu Banović Strahinje, i otima njegovu ženu Anđu.

Pročitajte još OTKRIVAMO – Snima se FILM o SINIŠI MIHAJLOVIĆU! EVO ko će glumiti slavnog fudbalera!

Za ulogu u ovom jugoslovensko-nemačkom filmu Vatroslava Mimice, koji je proglašen kulturnim dobrom od velikog značaja, Nikolić je dobio Zlatnu arenu za najbolju glavnu mušku ulogu na 28. Filmskom festivalu u Puli.

8. “Bez reči” (1972.)

U ovom filmu Miloša Radivojevića, Nikolić igra čoveka koji jede, pije, povraća, voli, mrzi, pati, spava, trči, ne govori, ali pokušava da govori, živi život koji sanja, i jedini način da prestane sanjati je da bude zatvoren.

Pročitajte još KONAČNO – Miloš Avramović OTKRIO kada stižu film i serija JUŽNI VETAR 2: UBRZANJE! Premijera – SAMO ŠTO NIJE!

Za ulogu u ovom neobičnom filmu bez dijaloga, Nikolić jena Filmskim susretima u Nišu dobio Nagradu Car Konstantin za najbolju ulogu.

7. “Život je lep” (1985.) – Siledžija Gara

Putnici voza, koji se zaustavlja u nepropisno vreme, na nepropisnom mestu, prinuđeni su da provedu dan u kafani pored pruge. Nikolić igra siledžiju koji sprečava putnike da napuste kafanu, a muzičarima ne dozvoljava da prestanu da izvode pesmu “Život je lep”. Čitava situacija eskalira, i dolazi do tragedije.

Pročitajte još Igra sudbine – ŠOK! Pančeta iza rešetaka! OTKRIJTE i ZAŠTO!

Ova drama Bore Draškovića, zasnovana na noveli Aleksandra Tišme, nalazi se na listi “sto srpskih igranih filmova”, proglašenih za kulturno dobro od velikog značaja, a Nikoliću je uloga u istom donela Oktobarsku nagradu grada Beograda.

6. “Nešto između” (1982.) – Marko

Amerikanka dolazi u Beograd u posetu starom prijatelju. Dok istražuje kulturno bogatstvo zemlje koja se nalazi na raskršću Istoka i Zapada, ona postaje deo ljubavnog trougla. Jedan od “uglova” ovog trougla je i Nikolićev lik – Marko.

Pročitajte još HIT! Olja LEVIĆ bez blama o ljubavnim scenama sa LUKOM RACOM: On je MOMAK za POŽELETI! A evo i ZAŠTO!

Za ulogu u ovom filmu Srđana Karanovića, Nikolić je dobio Povelju za mušku ulogu na Filmskim susretima u Nišu.

Film je proglašen kulturnim dobrom od velikog značaja.

5. “Mlad i zdrav kao ruža” (1971.) – Stiv

Nikolić tumači lik Stevana (Stiva), koji se bavi krađom kola i iskorišćavanjem devojaka. Počinje da ubija, i postaje jedan od šefova beogradskog podzemlja. Na kraju filma, Stevan izgovara gotovo proročku rečenicu –  “Ja sam vaša budućnost”.

Pročitajte još EKSKLUZIVNO – Otkrivamo SVE o drugoj sezoni serije BESA: Ko su novi LIKOVI? Hoće li se Luka i Una POMIRITI? Šta čeka UROŠA u NASTAVKU…

Ovaj film Jovana Jovanovića govori o počecima veze jugoslovenske službe bezbednosti sa kriminalcima. Prikazan je samo dvaput, i to – na Festivalu u Puli, i u SKC-u u Beogradu, nakon čega mu se gubi svaki trag, iako nikada zvanično nije zabranjen. Prva sledeća projekcija bila je 2006. godine, u okviru FEST-a.

Nalazi se na listi sto srpskih filmova proglašenih kulturnim dobrom od velikog značaja.

4. “Otpisani”/”Povratak otpisanih” (1974. do 1978.) – Prle

U ovoj kultnoj seriji, i filmu iz dva dela, Nikolić tumači lik Prleta – jednog od mladih skojevaca, koji, nakon nemačke invazije na Sovjetski Savez, formiraju ilegalnu grupu da bi se suprotstavili Vermahtu. Zbog ovoga završavaju na “listi za uklanjanje” Specijalne policije i Gestapoa. Prva sezona serije zasnovana je na stvarnim događajima u okupiranom Beogradu tokom Drugog svetskog rata.

PROČITAJTE JOŠ IGRA SUDBINE – Sandra Bugarski OTKRIVA JEDNU stvar o PANČETI koju NIKO NIJE ZNAO! A evo o ČEMU JE REČ!

Seriju i film je režirao Aleksandar Đorđević, a scenario su napisali Siniša Pavić, Dragan Marković, Gordan Mihić i Zoran Đorđević.

3. “Ko to tamo peva” (1980.) – Šlager pevač

Dan uoči nemačke invazije na Kraljevinu Jugoslaviju, grupa putnika kreće za Beograd autobusom firme “Krstić i sin”. Kratko putovanje se, zbog nepredviđenih okolnosti, odužilo, a putnici, zbog rata u Evropi, ne prestaju da se sukobljavaju. Nikolić tumači lik jednog od putnika – šlager pevača.

PROČITAJTE JOŠ TOP 10 DOMAĆIH SERIJA koje ćemo gledati OVE JESENI! Stižu BESA 2, UBICE MOG OCA 5, PEVAČICA, TOMA…

Ovaj film, sniman u Deliblatskoj peščari,  je režirao Slobodan Šijan, a scenario je napisao Dušan Kovačević. Jedan je od sto srpskih filmova proglašenih kulturnim dobrom od velikog značaja.

2. “Nacionalna klasa” (1978.) – Branimir Mitrović “Flojd”

U ovom filmu Gorana Markovića, Nikolić tumači lik Flojda – automobilskog trkača u nacionalnoj klasi, koji želi da pređe u višu klasu, a za to mora da pobedi na važnoj trci, međutim, prepreka za to je – služenje vojnog roka.

Za ulogu u filmu Nikolić je dobio Nagradu Car Konstantin za najbolju mušku ulogu.

1. “Kad budem mrtav i beo” (1967.) – Džimi Barka

U ovom filmu Živojina Žike Pavlovića, Nikolić igra Janka BugarskogDžimija Barku, koji, sa devojkom Lilicom, napušta privremeno zaposlenje kao sezonski radnik, i odlazi u nepoznato. Bežeći od radnika gradilišta, kojima je ukrao novac, Džimi izgubi Lilicu. Postaje ljubavnik kafanske pevačice, Duške, da bi u nekom momentu i sam počeo da peva na vašarima, ali umesto aplauzom, publika reaguje uvredama.

Pročitajte još HIT! Nebojša Dugalić otkriva SVE o seriji JOVANKA BROZ I TAJNE SLUŽBE – Ovako sam DRUGI PUT postao TITO!

Za ulogu u ovom filmu, koji ga je proslavio, Nikolić je dobio dve Specijalne nagrade za najboljeg glumca, i to –  na Filmskom festivalu u Puli, i u Nišu.

Scenario za ovaj film, koji je proglašen kulturnim dobrom od velikog značaja, napisali su Ljubiša Kozomara i Gordan Mihić.

Deset uloga na listi je, svakako, premalo da se iskaže sav raskoš talenta Dragana Nikolića. Filmovi u kojima je igrao, su dobrim delom restaurirani, ali čak i one stare, oronule verzije sa video-kaseta, gledaju se s punom pažnjom, baš kao i na premijerama. Hvala mu.

Foto Promo/Printskrin/Arhiva Jugoslovenske kinoteke

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM i FACEBOOK

Izvor: filmitv.rs

Advertisement