Connect with us

Domaće serije

Otkrivamo: Evo KAKO je nastala serija BESA i KAKO je Raša Bukvić dobio ulogu UROŠA PERIĆA!

Kako je srpska priča o albanskoj mafiji zauvek promenila domaće TV nebo

Published

on

Besa sezona 2 uveliko se emituje na kanalu Superstar vikendom od 21.00, dok je od ove srede započela i prikazivanje na TV Prva – sredom i četvrtkom u 22.00. U ekskluzivnom intervjuu za Nedeljnik producenti serije koja je u svakom pogledu pomerila granice domaće TV produkcije Tea Korolija i Igor Stoimenov otkrili su kako je uopšte nastala ideja da se snimi serija „Besa„.

– U nekom periodu pred „Besu“ na našem televizijskom tržištu nije bilo savremenih žanrovskih serija. Uglavnom su na televizijama sa nacionalnom frekvencijom dominirale porodične serije, a kada bi se i ušlo u ozbiljnije produkcijske zahteve, uvek bi se bežalo u epohu – kaže na početku razgovora Stoimenov o seriji nastaloj u produkciji Telekoma Srbije i produkcije Adrenalin, dodajući da je upravo tada došlo velikog preokreta.

– Tada se događaju dve bitne stvari koje su omogućile da se desi serija kao što je „Besa“: sa jedne strane neko se konačno ohrabrio i snimio kriminalnu seriju „Ubice mog oca“, i pokazao da na TV tržištu postoji ozbiljno interesovanje za ovakvim sadržajem. „Ubice…“ su nekako vratile žanr u srpsku kinematografiju. Sa druge strane, kablovski operateri su krenuli sa svojim OTT platformama, tako da se odjednom pojavila potreba za ozbiljnim premium sadržajem – priseća se Stoimenov.

Usledio je sastanak ljudi iz Antena grupe, koja je bila vlasnik Prve TV i B92 i produkcijske kuće Adrenalin. Ispred Antene je bio Pit Smit, a ispred Adrenalina Srđan Šaper i njih dvojica su krenuli sa idejom da se napravi balkanska serija koja bi mogla da se ravnopravno nosi sa serijama na svetskom tržištu.

Pit je prepoznao u Srđanu kreativca i rekao mu: „Daj neku ideju. Da napravimo lokalnu seriju koja bi mogla da ‘putuje’.“ I Srđan Šaper mu je ispričao priču o „Besi“ koja je Pita oduševila. I onda je u samu ideju o seriji trebalo „uvući“ Tonija Džordana. Da ubedimo ovog velikog lika britanskih serija („Istenders“) i koji je radio i za BBC, ITV, Channel 4… da radi sa nama – nadovezuje se Tea Korolija, dok Igor dodaje da je tada glavni zadatak bio taj da se pronađe odgovor na pitanje gde naći idealnu sredinu za srpsku seriju sa albanskom mafijom.

– Gde sudariti ta dva sveta, Urošev i Dardanov. I onda smo došli do Ulcinja, jer to je melting pot gde i danas normalno žive i funkcionišu Crnogorci, Albanci (katolici i muslimani) i Srbi – zaključuje Stoimenov.

Kada je reč o kastingu, kako otkrivaju producenti serije „Besa“ on je bio pun izazova, a najveći su bili glavne uloge. Tako je uloga Uroša Perića pisana prvobitno za Nebojšu Glogovca, ali posle njegove smrti, ipak je bio organizovan kasting za celokupnu glumačku postavu. Tada je za glavnog glumca izabran Radivoje Raša Bukvić.

BONUS VIDEO Serija SUTON – Misteriozna krimi-drama od 8. novembra, ponedeljkom na kanalu FOX CRIME

BONUS VIDEO Ubice mog oca 5: Otkrivamo sve tajne nove sezone

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo / Adrenalin

Izvor FILM I TV/Nedeljnik

 

Advertisement