Connect with us

TV

TOP 15 NAJBOLJIH DOMAĆIH SERIJA 2019 + BONUS!

Published

on

Veliki broj domaćih serija obeležio je proteklu godinu. Kvalitet je varirao, ali srpska produkcijaa končno je pronašla novi život i smisao postojanja, te se pridružila svetskim TV trendovima i u sezoni za nama ponudila nam pregršt naslova. Neki su nam se dopali manje, neki više, a mi vam donosimo listu onih koje su prema našem mišljenju obeležile 2019. i početak 2020. Koja je domaća serija za vas bila naajbolja, a koja najgora?

15. Moja generacija Z

Nova RTS-ova igrana serija „Moja generacija Z“ govori o tinejdžerima koji su nasledili čuvene „milenijalce“, generaciji „Z“, odnosno o maturantima jedne beogradske gimnazije (rođenim 2000-te, u godini zmaja po kineskoj astrologiji). Serija je snimljena u zajedničkoj proizvodnji Radio-televizije Srbije i izvršne produkcije „Original Film“, ima 44 epizode a režirali su je Miloš Petričić, Milan Konjević, Branko Vučić i Kosta Ristić.

U serijalu o odrastanju, tradicionalno jednom od najpopularnijih podžanrova na ovim prostorima, pratimo junake iz dva razreda (iz plave i crvene smene) u prvim danima nove školske godine u kojoj će doneti važne životne odluke. Dramaski zapleti, oplemenjeni humorom i muzikom govore o dilemama i problemima ali i radostima u životu mladih u Srbiji, njihovim roditeljima i profesorima.

14. Pet

Pet mladih žena su protagonistkinje ove serije sa kriminalističkim zapletom. Splet okolnosti, drugarice iz detinjstva, posle mnogo godina spoji u središtu obračuna zločinačkih klanova. Životi koje su živele pre toga i jesu ih i nisu pripremili za ono što će im se dešavati.

Pre njih, sa one strane zakona u nekim ludim godinama iza nas, bili su njihova braća, očevi, momci, muževi… Ostale su bez njih i kada su poverovale da je to vreme prošlo, dogodilo se nešto posle čega više nisu mogle da biraju. Nisu se za to spremale, ne znaju kako da se ponašaju, ali briga za decu, odanost prijateljstvu iz detinjstva i ženski predosećaj od njih će napraviti opasne i nepredvidive protivnike koje niko nije očekivao na zločinačkoj pozornici. Nijedan muškarac koji će im se pridružiti nije običan jer u svetu na koji su one krenule, malo ko staje na stranu slabijeg. Gotovo kao superjunakinje, one iako slabije znaju kako da pobede.

13. Grudi

Radnja ove porodične igrano-dokumentarne mini-serije od četiri epizode smeštena je u Nikšić. Likovi su pripadnici srednje klase, intelektualci, neostvareni i šarmantni antijunaci, roditelji i oni koji pokušavaju da se ostvare kao roditelji. Svaka epizoda je posvećena jednom od glavnih likova, a to su tri žene i jedan muškarac. Jedna od glavnih junakinja je Ana (42) koja je biohemičar i samohrana majka. Ana je sama sebi dijagnostikovala kancer grudi. Pored Ane, kroz seriju upoznaćemo Zorku (42), suprugu uspešnog biznismena, koja pokušava da ostane trudna, Jelenu (43) udatu za stranca, nastavnicu u Nikšiću, koja želi inostranu stipendiju.

12. Kralj Petar I

Serija “Kralj Petar I“ rađena je prema motivima romana „Čarape kralja Petra“ Milovana Vitezovića, koji je i jedan od scenarista, uz Vladimira Ćosića i Petra Ristovskog. Lik kralja Petra tumači Lazar Ristovski, koji je ujedno i producent serije. Serija prati dešavanja u Srbiji od dolaska kralja Petra I na srpski presto 1903. godine, pa sve do 1916. i dolaska srpske vojske na Krf nakon albanske golgote. Tokom deset epizoda, saznaćemo pod kojim okolnostima je vladao kralj Petar I i na kakve je kompromise morao da pristaje zarad očuvanja države i obraza; koja su previranja u zemlji i svetu uticala na početak Prvog svetskog rata i kakva je uloga Srbije bila u svemu tome. Pored lika kralja Petra, publici će biti predstavljene i ostale značajne istorijske ličnosti ovog perioda, kao što su Aleksandar Karađorđević, Nikola Pašić, Radomir Putnik, vojvoda Mišić i mnogi drugi.

11. Žmurke

Serija „Žmurke“ prati sudbinu dečaka i devojčica koji polaze u školu na Dan pobede nad fašizmom, 9. maja 1945. Priča je zasnovana na istinitim događajima koji su odredili sudbinu dece pobednika i pobeđenih u zajedničkoj sredini, na kraju Drugog svetskog rata u Srbiji. Lovorike i odlikovanja za pobednike i kazna za izdajnike i zločince. U svakoj od šest epizoda predstavljene su pojedinačne sudbine dece koja se okupljaju i igraju na gradskom trgu. Iz dečije vizure prikazane su ideološke turbulencije u tek oslobođenom malom gradu, u kojem zakon još uvek nije uspostavljen. Predstavnici nove vlasti obračunavaju se sa svima koje i bez suda označe kao krivce, a nemoćna deca sve to posmatraju i spoznaju surovost sveta.

10. Švindleri

Dobro došli u Palanku, jedno sasvim obično mesto u Kraljevini Jugoslaviji u kojem se živi mirno i uglavnom lepo… Sve dok Državna klasna lutrija Kraljevine Jugoslavije ne objavi da je izvučena srećka sa glavnom novčanom nagradom Turističke lutrije, i to u iznosu od neverovatnih milion dinara, a koji odlaze srećnom dobitniku, baš u našu Palanku! Pitanje je samo – ko je dobitnik? Ova misterija okrenuće naglavačke spokojnu palanačku svakodnevicu. Njeni građani su, koliko do juče, razmišljali samo o predstojećim izborima za gradonačelnika, na kojima će birati između dvojice kandidata koji su jednu privatnu svađu pretvorili u političko nadmetanje – sadašnjeg gradonačelnika i bogatog veletrgovca Sofronija Sofre Ignjatovića i Joce Kirića, lokalnog brice, udovca i oca lepe Darinke-Dare. Na sve to i u sred novonastale situacije, u Palanku stižu dva stranca, koja će dodatno zakuvati stvari… I potvrditi da je u Palanci retko šta onako kako deluje.

9. Grupa

Serija Grupa je napeta i uzbudljiva dramska serija koja prati tri paralelne priče povezane zločinom. Pored klasičnih junaka u krimi trilerima, policajaca i kriminalaca, ovde su glavni junaci tinejdžeri koji ulaze u svet kriminala i droge. S

8. Ujka

Najavljena kao naslednica kultne serije ”Mile protiv tranzicije”, serija Ujka – Novi Horizonti prati čoveka koji slučajno postaje glasnogovornik borbe protiv evropskih integracija ali i svedok haosa u društvu.

7. Biser Bojane (sezona 2)

Serija Biser Bojane bi se mogla okarakteristi kao romantično-akciona komedija. Snimana na ulcinjskoj rivijeri i bogata humorom, ova serija je sa razlogom dobila i drugu sezonu koju smo gledali od 09. novembra.

6. Ubice mog oca (4. sezona)

Priča u novoj sezoni jeddne od najpopularnijih domaćih krimi serija bazira se na rešavanju slučaja silovanja, zatim ratovima kriminalnih klanova i konačnim rešenjem misterije oko ubica Mileta Jakovljevića i Milice Despotović.

5. Dug moru

Radnja serije Dug moru smeštena je u malom primorskom mestu i kroz preplitanje prošlosti i sadašnjosti pratimo sudbine naših junaka. U centru su porodični odnosi, tajne i ljubav oca prema deci. Serija sadrži elemente drame i trilera ali atmosferi doprinose i mitski elementi.

4. Psi laju vetar nosi (sezona 2)

Druga sezona serije „Psi laju vetar nosi“ autora Radoša Bajića i rediteljke Jelene Bajić Jočić, ove jeseni bila je najgledanija premijerna domaća serija.

Autor svoju priču smešta u Ostružnicu, Rakovicu, Resnik, Sremčicu, Grocku, Orlovaču i ostala gradska i prigradska naselja, stavljajući u epicenatar naše pažnje male, obične ljude, koji su se, igrom slučaja, nasukali se na obode metropole da tu potraže sreću. Nošeni željom za boljim životom, simpatični, dragi, dobronamerni i nadasve komični, u događajima koji su često na ivici apsurda i bizarnosti, naši protagonisti se, tragajući za egzistencijom, sreću sa mnogim iskušenjima, izazovima, radostima i razočarenjima.[1]

Glavni junak priče je Kostadin Stavrić-Stavra (Tihomir Stanić), sitni prevarant, snalažljiv i domišljat, na prvi pogled prek i nezgodan, u duši dobronameran. On živi u Ostružnici, nadomak Beograda i preživljava radeći sve i svašta. Sve njegove „poslovne“ prilike, kombinacije i aranžmani su na ivici zakona. Ipak, on nije kriminalac, već samo čovek koji pokušava da prehrani porodicu.

3. Crveni mesec

Serija Crveni mesec je telenovela smeštana u period posle Balkanskih ratova. U centru ove ljubavno-istorijske drame su mladi srpski oficir i ćerka austrijskog poslanika.

2. Preživeti Beograd

„Preživeti Beograd“ je priča o mladim ljudima koji dolaze u glavni grad iz udaljenih ruralnih sredina, da bi ovde započeli novi život, ali i razrešili porodične probleme od kojih ne mogu pobeći.

1. Senke nad Balkanom 2

Beograd 31. decembar 1933. godine. Jezivo ubistvo pokreće niz uzbudljivih i misterioznih događaja u kojima će se sukobiti lokalni moćnici, državna elita, tajna udruženja i strane obaveštajne službe. Od blata Jatagan male pa do sjaja Belog dvora zapliće se zavera koja će dovesti u pitanje budućnost čitave zemlje i njenog vladara. Vreme je da istraga počne.

Druga sezona serije se bavi pripremom i izvršenjem atentata na Aleksandra Karađorđevića u Marseju 1934. godine, izgradnjom spomenika Neznanom junaku na mestu srušene tvrđave Žrnov koju je podigao tokom 15. veka Stefan Lazarević i tajnama sa suđenja pripadnicima zavere protiv kralja Aleksandra tokom Solunskog procesa 1917. godine. Ovi istorijski fakti ubačeni u fiktivni iskreirani svet mašte, iskobinovani sa fiktivnim događajima i likovima, čine okosnicu 2. sezone serije Senke nad Balkanom.

VAN KONKURENCIJE

JUNACI NAŠEG DOBA

Serija je nastala u produkciji „Telekoma“ Srbije i izvršnoj produkciji „Košutnjak filma“, a kroz 20 epizoda pratili smo život porodice Čičanović.

Serija je postigla zavidne rezultate, pa je udeo u gledanosti svih do sada emitovanih epizoda čak 33,3 odsto, što znači da je svaki treći gledalac televizije bio uz RTS, a seriju je u proseku pratilo više od milion i po gledalaca, i prva je na listi najgledanijih emisija u zemlji.

Izvesni Miroslav Čičanović zvani „Čičko” glava je jedne porodice. Oženio se Majom na četvrtoj godini studija sa kojom je dobio dvoje dece, ćerku i sina. Nakon studentskih dana izgubio je samopouzdanje u svetu za koji se nije pripremao. Ne uživa veliki ugled kod svoje dece, a još manje kod supruge. Svi oni žive u stanu njegovog oca Arsenija, profesora matematike u penziji. Čoveku kao što je Čičko, koji ne imponuje ni stavom ni sposobnošću da živi zdrav život, ukazuje se velika šansa. To će biti njegova prilika ili propast… Radnja serije usredsređuje se na dve porodice. Jedna je naizgled formirana, stabilna i obična, a druga nedovršena. Njihove sudbine povezaće se zahvaljujući mladim generacijama.

Continue Reading
Advertisement