Connect with us

FILM

10 srpskih filmova kojima je KORONA rekla STOP! Kada ćemo gledati FILMOVE čije je premijere ODLOŽIO VIRUS?

Published

on

Malo po malo korona uzima danak kako u TV tako i u filmskoj produkciji. Najoštećeniji su upravo ljudi iz sveta umetnosti, budući da su njihove plate zavisile od angažmana u projektima. Kako projekata nema, tako je i njihova egzistencija došla na udar korone. U Srbiji je veliki broj filmova koji su pre izbijanja pandemije korona virusa već bili u fazi postprodukcije, ali koji zbog situacije koja u našoj zemlji vlada već mesecima – nisu ugledali svetlost dana.

Da vidimo – da li će, i kada? Od naslova koji su poznati očekuju se „Živ čovek“, „Korisnici“, „Dara iz Jasenovca“, „Vikend sa ćaletom“, „Kelti“, „Nebesa“, „Strahinja“, „Jedini izlaz“, „Mrak“, „Heroji radničke klase“ i „Nije loše biti čovek“.

PROČITAJTE JOŠ MIloš Biković OTKRIVA – Evo ZAŠTO nemam problema SA DEVOJKAMA!

– Ne znamo još ništa, još pokušavamo da vidimo šta je moguće u ovo vreme korone. Apliciramo trenutno na festivale u svetu, ali je izvesnije da premijere “Živog čoveka” neće biti ove godine, nego tek sledeće, da li na Festu ili nekom drugom festivalu – kaže Uroš Lazić iz producentske kuće “Salt”koja je stala iza uveliko završenog filma u režiji Olega Novkovića po scenariju Milene Marković.

U filmu o ostarelom rokeru koji saznaje da mu je ćerka trudna, a da on nije biološki otac svom sinu, nakon čega napušta porodicu, dospeva u vrtlog droge i seksa i završi na ivici smrti igraju Nikola Đuričko, Nada Šargin, Bojan Žirović, Jana Bjelica, Filip Hajduković, Iva Milanović, Tanja Bošković, Branko Cvejić, Miodrag Krstović, Marta Bjelica, Sonja Kolačarić, Ivana Vuković i Stefan Trifunović.

PROČITAJTE JOŠ HIT! Miloš Avramović OTKRIVA – EVO KADA POČINJE snimanje filma JUŽNI VETAR 2! Premijera zakazana za…

“Korisnici” u režiji Ivana Ilkića prvi je među filmovima koje bi mogli da budu prikazani. Nastao u koprodukciji Srbije, Holandije, Slovenije, BiH i Francuske, sa slovenačkom glumicom Marušom Majer i hrvatskim glumcem Goranom Bogdanom, smešten je u jedan dom za decu i mlade ometene u razvoju i govori o ljubavnom trouglu između štićenika.

– Film “Korisnici” je završen, prijavljen je za festival u Veneciji i trenutno je u najužem izboru za prikazivanje. Da li će biti i prikazan biće poznato 23. jula – navode u Filmskom centru Srbije, koji je stao iza ovog ostvarenja.

Na domaću premijeru krajem oktobra ili u novembru računa ekipa filma „Dara iz Jasenovca“. Film u režiji Predraga Gage Antonijevića po scenariju Nataše Drakulić govori o detetu iz zloglasnog logora u NDH, koju pred kamerama predstavlja devojčica Biljana Čekić, a pored glumaca iz Republike Srpske, u vodećim ulogama su i Marko Janketić, Nataša Ninković, Igor Đorđević, Radoslav Rale Milenković, Bojan Žirović, Vuk Kostić, Tatjana Kecman

Pročitajte još HIT! Snima se AMERIČKI JUŽNI VETAR! Koji holivudski glumci bi NAJBOLJE mogli da odglume MARAŠA i BAĆU? Možda baš…

Film “Vikend sa ćaletom”, koji je Miroslav Momčilović režirao po svom scenariju, trebalo je premijerno da bude prikazan u maju, ali je pandemija koronavirusa poremetila te planove.

– Do pre 10 dana sam mislio da će premijera biti u septembru. Međutim, sada je sve neizvesno. Imam utisak da bioskopa neće biti do Nove godine, ako ne i do proleća – razmišlja Momčilović.

Za maj je prvobitno bila planirana i premijera filma “Kelti” Milice Tomović, koji je ona režirala po svom scenariju napisanom zajedno sa Tanjom Šljivar, a sada je, saznajemo u FCS, izvesno da neće biti prikazan ni na festivalu u Veneciji. Film je prijavljen i za festivale u oktobru, ali je još neizvesno da li će i na kojoj od smotri biti prikazan. U Filmskom centru Srbije za ovaj film mogli su da nam kažu samo da će “čim bude svetska premijera, publika moći da ga vidi i kod nas”.

U filmuo neobičnoj rođendanskoj proslavi u Beogradu 1993. godine igraju Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Olga Odanović i Jovan Belobrković.

Pročitajte još Ovo su NAJPLAĆENIJI srpski GLUMCI! Nećete verovati ko je NAJSKUPLJI!

Na festivale na jesen, prema informacijama kojima raspolažu u FCS, računa i ekipa filma “Nebesa” koji je Srđan Dragojević režirao po svom scenariju.

U ovoj “priči o čudima, neobičnoj i provokativnoj komediji o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i, često, suprotan efekat” igraju Goran i Bojan Navojec, Srđan Todorović, Nikola Pejaković, Ksenija Marinković, Nataša Marković, Anđelka Prpić, Ana Mandić i Miloš Samolov.

Šansu da prikaže svoje ostvarenje na festivalima tokom jeseni traži i ekipa dugo očekivanog filma “Strahinja” u režiji Stefana Arsenijevića. Film o Strahinji, impulsivnom Afrikancu iz Malija i migrantskoj krizi, nastao je u koprodukciji Srbije, Francuske, Luksemburga i Bugarske, a uloge su poverene međunarodnoj glumačkoj ekipi u kojoj su Ibrahim Koma, Nensi Mensa-Ofei, Maksim Halil, Rami Fara, Nebojša Dugalić, Slaviša Čurović, Strahinja Blažić, Jelena Mihajlović, Radovan Miljanić, i Vladimir Grbić.

Pročitajte još FILM I TV EKSKLUZIVNO SAZNAJE: U Leskovcu pala PRVA KLAPA filma i serije KOŠARE! Na setu Miloš Biković, Aleksandar Radojičić, Pavle Mensur…

U produkcijskoj kući “Art&Popcorn”, koja je iz Srbije stala iza ovog ostvarenja, samo kratko kažu da se prijavljuju na festivale i da ne žele da najavljuju premijeru sve dok neki od datuma ne bude izvestan.

Filmovi u postprodukciji

Premijera „Jedinog izlaza“ u režiji Darka Nikolića, po scenariju Marka Popovića, prvobitno je planirana za kraj septembra ili početak oktobra, međutim i to je trenutno neizvesno.

– Film je u postprodukciji, trenutno se rade obrada zvuk i muzika i on bi mogao u avgustu da bude završen. Premijera je prvobitno planirana za kraj septembra, početak oktobra, ali se zbog ukupne situacije sa koronom ne zna ništa, festivali se otkazuju, a ne zna se ni kada će proraditi bioskopi. Film je, prema onome što znam, prijavljen i za neke od festivala, ali sve se menja iz dana u dan. Čekamo informacije od distributera, a prema onome što kažu, i bioskopi bi mogli da prorade sredinom avgusta, pa ćemo videti – kaže reditelj Darko Nikolić.

Pročitajte još Ovo su NAJPLAĆENIJI srpski GLUMCI! Nećete verovati ko je NAJSKUPLJI!

U njegovom debitantskom celovečernjem ostvarenju, „savremenom trileru sa vešto inkorporiranim elementima horora i angažovane socijalne drame“ u glavnoj ulozi je Anđelka Prpić, a igraju i Olja Hrustić, Ljubomir Bandović, Danica Maksimović, Janko Popović Volarić, Nikola Ristanovski, Milena Predić, Milan Čučilović, Slobodan Beštić, Radoslav Milenković, Vanja Ejdus, Marko Janjić i Miloš Vlalukin.

U postprodukciji je i „Mrak“ scenariste i reditelja Dušana Milića, sa Mionom Ilov, Danicom Ćurčić, Slavkom Štimcem, Nikolom Rakočevićem i Koletom Angelovskim. U producentskoj kući “This and That“ koja je stala iza ovog ostvarenja kažu da trenutno nemaju informacija o tome gde će i kada film biti prikazan“.

Pročitajte još Sandra Bugarski, zvezda serije IGRA SUDBINE za FILM I TV – Pančetin osmeh će iskoreniti KORONU!

„Heroji radničke klase“ u režiji Miloša Pušića, sa Borisom Isakovićem i Jasnom Đuričić u glavnim ulogama je, prema našim saznanjima, izmontiran i na njemu je ostalo „još oko tri nedelje posla“ u postprodukciji, završeno je i snimanje filma Dušana Kovačevića „Nije loše biti čovek“.

Izvor Nova.rs

Foto Promo

Advertisement