Connect with us

Featured

OVE činjenice o MONTEVIDEU možda niste znali!

Published

on

Filmovi „Montevideo, Bog te video!“ i „Montevideo, vidimo se!„, kao i serija „Na putu za Montevideo“ ne prestaju da intrigiraju javnost, iako je poslednja klapa na snimanju pala pre šest godina. Svaka repriza serije ili filmova u kojima gledamo Tirketa, Mošu, Beka, Balerinu, Milutinca ili Jakšu izaziva veliko interesovanje publike.

Pročitajte još Državni službenik 5. epizoda – LAZARU se sprema velika IZDAJA! I to od JEDINE OSOBE kojoj je VEROVAO!

Autor knjige, prema kojoj je i nastala saga Montevideo, Vladimir Stanković otkrio je detalje filma koji se ne podudaraju sa istorijskim činjenicama. Ipak, kako je svojvremeno izjavio, shvata u filmskom smislu zašto su te činjenice promenjene. Pomama za ovim junacima i našem velikom uspehu na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Urugvaju te davne 1930. godine i dalje traje. U Beogradu je obnovljen spomenik Milutinu Ivkoviću Milutincu, Aleksandar Tirnanić Tirke dobio je svoju ulicu, dok na Bežanijskoj kosi postoji jedna koja nosi ime Blagoja Marjanovića Moše.

Pročitajte još Novi HAOS u seriji IGRA SUDBINE! Šta to HOĆE MINISTARKA Mileva od Adinog SVICA? Da li će i ON proći kao ALEKSA?

Ipak, neke činjenice moramo da znamo, iako su one u filmu prikazane drugačije.

Pročitajte još HIT! Nikola Kojo dobio nesvakidašanji POKLON! Pogledajte ŠTA!

  1. Utakmica sa Bugarima igrana je u Sofiji dva dana pred polazak u Urugvaj, a ne kod nas.
  2. Živković nije išao na put u Urugvaj.
  3. Reprezentacija nije putovala u Montevideo umesto Bugara, jer se Bugari nisu ni prijavili.
  4. Pare nisu bile problem, iako je u filmu tako prikazano, jer je Urugvaj sve plaćao.
  5. Tirke nije otkriven na Čuburi, on je počeo da igra sa 13 godina u SK Olimpija, a od 1929. godine član je reprezentacije.
  6. Trener Boško „Dunster“ Simonović nije bio golubar, već mu je hobi bila fotografija.
  7. „Pljoska“ puna rakije u džepu novinara Bore Jovanovića, možda je i najveće neistina, jer autor knjige kaže da Bora nikada u životu nije okusio alkohol.

Foto PROMO

Advertisement