Connect with us

Featured

EKSKLUZIVNO Miodrag Ćertić, reditelj i autor serije KALJAVE GUME za FILM I TV: KAKO su ROBERT i VESNA spojili AMERIKU i SRBIJU, i čeka li ih SREĆAN KRAJ?

Published

on

Seriju „Kaljave gume“ produkcijske kuće Easy E Films, koju kao autor i scenarista uz supruga Miodraga Ćertića potpisuje Mia Ćertić, publika ali i stručna kritika doživela je kao jedno veliko čudo. Nešto što u eri krimića, trilera i melodrama na domaćim ekranima niko nije očekivao. Ovog vikenda na RTS 1 od 20.00 očekuje nas veliko finale, poslednje dve epizode, nadamo se, samo prve sezone, ne i cele serije. Sjajan povod, priznaćete, da u ekskluzivnom razgovoru sa Miodragom Ćertićem, koji je i reditelj ove tople komedije, otkrijemo kako je za Vesnu (Gorica Popović) i Roberta (Kris Malki) započela vožnja na „Kaljavim gumama“ i kuda će nas odvesti.

Pročitajte još Serija PEVAČICA uskoro STIŽE na TV, a Milica Pavlović OTKRIVA da li će se pojaviti u 2. SEZONI. EVO kada POČINJE snimanje!

Miodrag i Mia Ćertić

– Nećete mi verovati, ali ideja za snimanje ove serije došla je od samog vrha RTS menadžmenta. Posle dve dokumentarne serije koje smo Mia i ja uradili za RTS – Art trileri i Balkan!, ukupno 26 jednočasovnih emislija, upitao sam ih ima li mesta za nas u igranom programu. Odgovorili su da su slabi sa romantičnim komedijama, i pitali nas imamo li nešto u tom zanru? Ima, kako da nema, rekosmo Mia i ja, i odmah smo pomislili na jedan scenario koji je Mia napisala još u prvoj deceniji ovog veka – otkriva na početku razgovora za FILM I TV Miodrag Ćertić, podelivši sa nam radost zbog predstojeće završnice „Kaljavih guma“.

Zanimljivo je da se celokupna srpska produkcija utrkuje da gledaocima ponudi što moderniju „američku“, odnosno neku NETFLIX priču, a onda se pojavite vi i vaša supruga, koji živite u toj Americi i poentirate sa jednom emotivnom, toplom, a srpskom pričom. Šta je to što „Kaljave gume“ čini posebnima? Može li se još napraviti dobra serija bez kriminalaca, poroka i nasilja?

– Sve je u kombinaciji odličnog teksta i savršene glume. Tako se dolazi do onoga što publika vidi kao istinu. Moj zadatak, kao reditelja, bio je da o tome snimim dokumentarac. Ako na ekranu završi priča o nečijoj istini, u ovom slučaju to je Vesnina, Robertova, Stajina, Stefanova, Dinina i istina ostalih glavnih likova, toplina i emocija su nezaobilazne. Ne može se lagati tokom 10 sati jedne serije, i to je istina i u Americi i u Srbiji i svuda u svetu.

Pročitajte još EKSKLUZIVNO – PINK pokreće STRIMING PLATFORMU sa 500 serija i 8.000 filmova! A evo i KADA!

Kako su reagovali Kris Malki i Aida Turturo prvi put na vašu ideju o tome čime će se baviti „Kaljave gume“? Da li su im Srbija i ta priča bile bliske? Kako ste uopšte došli na ideju da iskombinujete Ameriku i Srbiju u jednoj seriji?

– Mia je rođena u Americi. Njen otac je iz Beograda. Majka rođena u Americi, ali oba njena roditelja su Srbi, koji su u Ameriku došli početkom 20. veka. Ja sam u Ameriku otišao po završenoj Akademiji još 1977. godine… Dakle, to je naša istina – Amerika i Srbija. Aida i Kris su, pre svega, savršeni glumci. Prihvataju izazov, uvek dodaju nešto svoje, a oboje su izabrani i zbog svojih godina, i “životne kilometraže”. Kris je super talentovani film-mejker. Ne znam da li znate da je jednom davno pobedio na festivalu Sundance, kao reditelj? Dopala mu se ideja da bude vodeći lik u romantičnoj priči. Aida je svoj proboj napravila u najboljoj TV seriji ikad snimljenoj  – Porodica Soprano. Karakteri u Kaljavim gumama koje oni tumače su univerzalni i njima su bili prepoznatljivi.

Pročitajte još KALJAVE GUME – OTKRIVAMO: Hoće li biti DRUGE SEZONE? Robert i Vesna se spremaju za HOLIVUD!

Otuđenost postaje jedan od sve primarnijih simbola modernog društva. Čini se da ljudima da bi postali stranci nije potreban Atlantik kao barijera. Sve češće su dovoljni i zidovi istog stana. Verujete li da samoća može da se izleči, i hoće li nam Vesna i Robert do kraja otkriti taj lek?

Hoće! Svi junaci serije će doprineti da se nađe lek za to o čemu govorite. Da li su među ljudima Atlantik ili Pacific, ili Sava, to nije toliko bitno. Ljubav, prijateljstvo, pažnja, osetljivost i razumevanje će srušiti te barijere.

Ono što je ostavilo najsnažniji utisak na nas kao gledaoce jeste ta poruka optimizma i nade. Vi ste na neki način razrešili višemilenijumsko pitanje „Ima li života posle smrti’“, jer većina ljudi u Srbiji po odlasku u penziju i sa gubitkom partnera – samo čeka da umre. A Vesna i Robert nam nude neku drugu perspektivu.  Čemu nas uče „Kaljave gume“?

Poslednje dve epizode su stvarno bitne u tome kako Mia i ja vidimo to razrešenje, i odgovor na pitanje koje ste pomenuli, pa se bojim da ćemo svojim odgovorom razotkriti rasplet. No, naravno da treba gledati u budućnost u svakom trenutku i od nje očekivati više prijatnih iznenađenja. U suštini, ovo je Priča o odrastanju. Čak i u kasnom dobu se može odrasti! Kaljave gume su priča o pronalaženju suštine samog sebe, a u tome uvek ima optimizma.

Pročitajte još EKSKLUZIVNO – Otkrivamo KADA počinje snimanje SRPSKE DINASTIJE! Samo što nije!

Serija suviše odiše životnim iskustvom i istinitim pričama da bi se reklo da je sve samo plod vaše mašte. Da li ste inspiraciju za seriju pronalazili i u vašim ličnim primerima koje ste sami proživeli?

Kaljave gume

Kako da ne. Moja majka je postala udovica tokom moje prve godine u Americi. Došla je kod Mije i mene čim smo se uzeli, godinu dana kasnije. Dolazila je u Ameriku ukupno 17 puta do svoje smrti, 1999. godine. Volela je jako svoje unuke, bila je kritična o meni i mom “balkanskom” mentalitetu, divila se Miji i njenoj američkoj praktičnosti i brzom nalaženju rešenja za svakodnevne probleme. A onda su došle i devedesete godine i pravi egzodus Srba u LA. U mojoj firmi (pravili smo reklame) je u jednom trenutku radilo 10 izbeglica iz zaraćene Jugoslavije. Svako je imao deo te istine koja se vidi u Kaljavim gumama.

Da li je neko od vaših poznanika iz SAD pogledao seriju? Jesu li poželeli da posete Srbiju i kako im se čini Robertova konstatcija da se u Srbiji sa njegovim primanjima živi gospodski?

Da, naravno. Smejali su se i poredili svoja iskustva. Oni koji nisu Srbi, i koji nisu po prirodi stvari dolazili u kontakt sa starim krajem, imali su priliku da dođu 2019. godine kada smo Mia i ja pravili veliku proslavu nase 40-godišnjice braka. Znate i sami – Beograd je magičan, privlačan i za strance ne mnogo skup.

Pročitajte još Otkrivamo SVE o drugoj sezoni serije TAJNE VINOVE LOZE: Evo KOLIKO epizoda će imati nastavak!

Vidimo da Kris žali što premijeru „Kaljavih guma“ nije dočekao u Srbiji sa ostatkom ekipe i čašicom rakije. Znači li to da je već stigao da otkrije neke čari naše zemlje?

Njegov “otrov” je loza. Ne pije mnogo, ali merači.

Razmišljate li o nastavku serije? Čini se da su svi preduslovi tu…

Pričamo. Ne bih hteo mnogo da prejudiciram, još nismo ni videli 9. a ni 10. epizodu, pa ni ne znamo ko živ – ko mrtav, kako se kod nas kaže. Ne plašite se – svi prežive (smeh).

Bez lažne skromnosti, doveli ste velike svetske zvezde na naše male ekrane i podarili nam seriju koja je spojila dva kontinenta. Svi znamo koliko je muke potrebno da se u Srbiji snimi čak i obična sapunica u studiju. Sa kojim ste se sve izazovima uhvatili u koštac zbog „Kaljavih guma“? Postoji li nešto što nam niste ispričali u ovih 10 epizoda?

Sreća nas je služila, to je glavna stvar. Da nisam naleteo na Goricu ispred Ateljea 212 i skoro odmah joj ponudio ulogu, da nije RTS-u trebalo više “rom-kom”-a, da nismo videli Krisa u LA-u i Aidu u Njojurku, da nismo imali Krisa koji je među prvima preležao koronu u martu 2020 i bio željan rada i putovanja, da Aida nije super hrabra na taj njujorški “spremni smo na sve” način, teško da bi se sve uklopilo.

Pročitajte još Dejan Karaklajić, autor serije TAJNE VINOVE LOZE OTKRIVA za FILM I TV: Evo ZAŠTO smo UBILI KRISTINU!

I za kraj – zašto baš taj naziv? Zašto „Kaljave gume“?

Dok je pisala scenario, Mia se vozila kolima od LA do San Franciska, i tu ima jedan deo puta gde samo može da se čuje kantri muzika. I na radiju je čula jedan hit iz 2003. izvesnog Breda Pejzlija, o tome kako je dasa konačno dobio zajam od banke, kupio kamionet. I sada zove curu da se malo provozaju do jezera, i “iskaljaju” gume. Naslov se, dakle, opet igrom sreće i slučaja, nametnuo sam od sebe.

Foto Privatna arhiva Miodraga i Mije Ćertić/Promo

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM i FACEBOOK

Advertisement