Connect with us

Featured

Dejan Karaklajić, autor serije TAJNE VINOVE LOZE OTKRIVA za FILM I TV: Evo ZAŠTO smo UBILI KRISTINU!

Published

on

Obično se kaže da se u vinu krije istina. Međutim, u seriji “Tajne vinove loze” koju smo do nedavno pratili na kanalu Superstar TV, a sada željno iščekujemo finale na RTS 1, u ponedeljak 8. marta, prateći priču o vinu otkrivamo decenije tajni koje poput zemljotresa razdiru ljubavi, prijateljstva, veze i porodice, stvarajući za njih neku novu neplaniranu budućnost. U ekskluzivnom razgovoru sa rediteljem Dejanom Karaklajićem po čijoj je ideji nastala serija koja je opčinila Srbiju dolazimo do odgovora na pitanje ima li istine bez tajni, i da li istina baš uvek pobeđuje?

Pročitajte još Branislav Jerković OTKRIVA – Da li se JOVIĆ VRAĆA u drugoj sezoni serije TAJNE VINOVE LOZE?

– Istina bi trebalo da uvek pobeđuje.  Tada bi svet bio mnogo bolji za život. Ali… tajne su nešto što nam život pravi zanimljivim, i ponekada se u njima i krije istina…. Ali u glavnom – NE.  Zašto je potrebno da je nešto tajna, ako je istina – na početku ekskluzivnog intervjua za Film i TV pita nas Dejan Karaklajić. I slažemo se.

Serijom „Tajne vinove loze“ privukli ste četvrtinu Srbije pred male ekrane. U čemu je magija ovog tipa serije? Da li su se gledaoci zasitili serija po uzoru na one koje nam stižu sa Netflixa i drugih striming servisa?

Skromno, da kažem i polovinu Srbije.  Ponekad, kada se saberu svi gledaoci koji su gledali premijere na RTS i Superstar TV i sve reprize, dnevno smo dolazili do auditorijuma i od 3,2 miliona ljudi.  Navike gledalaca su se promenile, vremenom.  Ne žele da čekaju sedam dana da vide šta se desilo sa njihovim junacima… Ovako, svakog radnog a nekada i svih 7 dana nedeljno u isto vreme gledaju svoju seriju.  Neki su nedeljom na Superstaru „bindžovali“ celu prethodnu nedelju.  Gledaoci se neće nikada zasititi dobrih i zanimljivih serija…. Bez obzira ko ih prikazuje.  Važan je sadržaj, a ne prikazivač!

Pročitajte još Ivana Živković za FILM i TV OTKRIVA: Šta je zajedničko TEODORI, seriji TAJNE VINOVE LOZE i filmu MARATONCI TRČE POČASNI KRUG!

Nama sa ove strane ekrana ono što vidimo na TV-u deluje poput vinogradarske bajke. Uživanje je posmatrati beskrajne redove vinove loze, istok i sever Srbije. Kako je izgledao rad na seriji sa vaše strane kamere?

Veoma sam uživao, a mislim i cela ekipa…  Vinogradi su za mene prava čarolija… Pravljenje vina je umetnost… treba znati kada se vinograd okopava, obrezuje. u kom trenutku se bere grožđe, koliko treba da vri, pretače, filtrira, dodaju razni kvasci…. I da ne ulazim u tehnologiju. Teoriju može da zna svako, ali dobro, zaista dobro vino prave majstori. U drugoj sezoni, koja se piše, bavimo se između ostalog i pravljenjem jednog specijalnog vina…. Inače, kurioziteta radi, ja nikada u životu nisam konzumirao bilo kakvo alkoholno piće… ali o proizvodnji serija o vinu, znam mnogo (smeh).

Pročitajte još Sandra Bugarski, zvezda serije IGRA SUDBINE otkriva NAJVEĆU PANČETINU TAJNU: EVO kako je sve POČELO!

Sigurno je osim lepih trenutaka bilo i mnogo muke. Šta vam je zadalo najviše problema?

Kovid, bez razmišljanja… Posle tri nedelje snimanja morali smo da stanemo jer je došlo do vanrednog stanja i karantina.  Nastavili smo snimanje posle tri meseca i snimali stalno pod pritiskom Kovida.  Čuvali smo se i pridržavali svih mera.  Imali smo i sreću da se niko ni tokom snimanja a ni tokom postprodukcije nije razboleo.

Koliko je teško snimiti ljubavnu priču bez previše dodira, budući da nam je Aleksandar Srećković otkrio da ste zbog korone bili ograničeni u tom pogledu?

Da, teško je… većina ljubavnih scena je snimljenja sa veoma malo, ili čak potpuno bez dodirivanja odnosno ljubljenja… ipak mislim da gledaoci nisu ostali zakinuti za emocije glavnih likova.

Pročitajte još Kaljave gume epizoda 10: Robertu se smeši HOLIVUD, ali VESNA nije SREĆNA…

„Tajne vinove loze“ svojim stilom podsećaju na najlepše brazilske melodrame poput „Kralja stočara“, recimo… Međutim, u vreme kada je sve virtualno i ljubav je postala „online“. Verujete li u to da se ljubavna priča i dalje može ispričati bez Instagrama, Fejsbuka i sajtova za upoznavanje?

Tajne-vinove-loze-druga-sezona-03

Smatram da se ljubavna priča može i treba ispričati isključivo vizuelnim sredstvima sa dobrim dijalozima i muzikom.  U životu sve društvene mreže su poštapalice, pa ih i mi u seriji tako koristimo. 

Zahvaljujući ovoj seriji otkrili smo bogatu srpsku tradiciju uzgoja vina. Na neki način otkrivamo lepote naše zemlje o kojima ništa nismo znali. Imate li neku ideju koju srpsku tradiciju biste sledeću voleli da vidite na TV-u?

U partnerstvu spremam još jednu seriju koja se dešava u Istočnoj Srbiji. Ponovo je u pitanju takozvana ruralna serija.  Ovde ćemo se, uz odnose među ljudima, baviti i raznim običajima i verovanjima ovog kraja.  Srbija ima mnogo tema i interesantnih mesta, a o lokalnim legendama i verovanjima da i ne govorim.

Pročitajte još Kaljave gume, epizoda 9: Vesna i Robert STIŽU U BEOGRAD! Robert postaje TV ZVEZDA!

Ljubav je važan segment serije. Kako ste uspeli da održite balans između svih ljubavnih priča u ovom projektu, budući da ih u odnosu čak i na neke druge melodrame ima zaista mnogo?

Melodrama je žanr koji je veoma pogodan za ovakav format serijala.  Veoma često, pisanje drama poput “Tajne vinove loze” je blisko matematici i stalnom vođenju računa o svim dešavanjima… pravili smo dijagrame odnosa između likova…

Da li vam je bilo iznenađenje to što su romanse između mlađih likova, na neki način „ukrale šou“ glavnim junacima? Ivanova i Kristinina priča je zaista pobrala sjajne reakcije publike.

Luka-Grbić-Tajne-vinove-loze

Njihov odnos je sigurno „ukrao show“ jer je to tragična ljubavna priča.  Druge ljubavne priče imaju „normalne“ prepreke, ali njihova ima tragičan kraj… reakcije su očekivane.  Naravno, ne smemo da zaboravimo i da su glumci sjajno odigrali svoje likove.  Oboje su veoma mladi, ali su već vrsni glumci.

Pročitajte još Sena Đorović, zvezda serije TAJNE VINOVE LOZE za FILM i TV OTKRIVA: LINA je moj poklon svim NEVIDLJIVIM ŽENAMA!

Kad smo kod toga, nemoguće je ne pitati vas, zašto im niste podarili drugu šansu?

Nismo mogli.  Našoj melodrami je trebala baš jedna tragična priča…

Koji od likova iz serije je vama bio najzanimljiviji i zašto?

Meni su svi likovi zanimljivi. Nemam posebne preference.

Pročitajte još IGRA SUDBINE donosi NOVE OBRTE: Sofija je TRUDNA! Evo kako će Adi i Luki ZAGORČATI ŽIVOT…

Tajne vinove loze 22 epizoda

Da li razmišljate o drugoj sezoni, i vidite li već neki pravac u kom bi priča mogla da nas povede u nastavku?

 Razmišljamo i pišemo, ali nas TELEKOM, koji je producent serije još nije zvao… videćemo!

Foto Promo

Advertisement