Connect with us

Naša Preporuka

Maestralan START serije KALKANSKI KRUGOVI! Evo TOP 5+ razloga kojima je ZABRAN – ODUŠEVIO SRBIJU!

Published

on

Posle „Tajni vinove loze“ koje su na svoj način prikovale publiku pred male ekrane i sjajnim rejtingom obeležile početak TV godine na kanalima Superstar i RTS 1, na iste televizije od 13. odnosno 20. marta stižu nam nove tajne. Ovog puta one koje čuvaju „Kalkanski krugovi„. Serija nastala u produkciji Telekoma Srbije i kompanije Firefly, po scenariju Đorđa Milosavljevića i u režiji Milana Karadžića, koja nas vodi na misteriozno putovanje 120 godina u prošlost. I prema onome što smo videli u premijernoj epizodi emitovanoj na Superstaru u subotu 13. marta – biće to putovanje za pamćenje.

Pročitajte još Serija PORODICA – Vuk Kostić kao LEGIJA? Dobar izbor ili NE? Glasajte u TEKSTU!

Da bi se razumela ova neobična serija, neophodno je razjasniti nekoliko ključnih elemenata, a oni se kriju već u samom nazivu projekta. Zašto baš „Kalkanski krugovi“ i šta znači „Zabran„?

Da bismo odgonetnuli te pojmove moraćemo da trknemo na početak 20. veka odakle i startuje radnja serije. Naime, u to doba, kalkanski krugovi i zabran bili su sasvim uobičajeni termini. Koristili su se da označe mesta na koja su se odvodili i lečili oboleli od lepre. Kalkanski krugovi u stvari su krugovi kreča kojima su se oivičavala mesta na kojima su se takozvani „gubavci“ smeštali, a zabran je podrazumevao zabranu prelaska te nevidljive granice koja je zdrave čuvala od bolesnih.

Pročitajte još OTKRIVAMO – EVO šta nas čeka na KRAJU serije KALJAVE GUME! Robert i Vesna, ipak – NE OSTAJU ZAJEDNO? Ili…

Od jednog takvog zabrana, smeštenog u okrilju prelepe Bukulje, nadomak sela Dol, počinje i maestralno napisana serija „Kalkanski krugovi“ kojima je Đorđe Milosavljević uz pomoć Milana Karadžića konačno ostvario svoj, a sada vidimo i naš san i na srpske male ekrane doneo jednu zaista pravu i kvalitetnu TV misteriju. Reklo bi se prvu uspešnu u istoriji srpskih serija.

Pročitajte još HIT! Stiže serija o JOVANKI BROZ! U glavnim ulogama zvezde IGRE SUDBINE! A evo i kada i na kom kanalu je PREMIJERA!

Kada je nedavno na svom fejsbuk profilu Milosavljević postavio objavu u kojoj navodi TOP 10 saveta proslavljenog holivudskog reditelja i scenariste Bilija Vajldera za pisanje savršenog scenarija, mogli smo samo da pretpostavimo šta nas očekuje u seriji Kalkanski krugovi. A posle premijerne epizode, uverili smo se da je svaku od 10 stavki Milosavljević ispoštovao od početka do kraja. Za rezultat dobili smo seriju koja gledaoca svom snagom grabi za grlo i ne dozvoljava mu da prestane da gleda scenu za scenom iako od neizvesnosti već gubi dah.

Pročitajte još IGRA SUDBINE Šta nas očekuje u novim epizodama – Luka završava u ZATVORU? Ali to nije NAJGORE! Adino SRCE ovo neće izdržati?

Ono što je naš ukupni utisak jeste da je serija „Kalkanski krugovi“ uspela da objedini misteriju, dramu, triler, i očigledno bar nekoliko ljubavnih zapleta, šetajući nas 120 godina u prošlost i nazad, ne dopustivši da pažnja gledaoca odluta ni na sekundu od bilo kog dela priče kojim se bavi. Bilo da je reč o problemu koji muči glavne likove Dejana Matića (Vojin Ćetković) i Mionu (Ivana Zečević), duhovima prošlosti koji su Dejana davno „oterali“ iz rodnog sela, a koji su oslikani u likovima njegovog strica Velibora (Žarko Laušević) i Vere (Nataša Ninković) ili demonima budućnosti koji prete da da još jednom zadru u zabranjenu prošlost i prekrše pravilo ZABRANA.

Kalkanski-krugovi-1.-epizoda

Pročitajte još IGRA SUDBINE top 5 teorija – Gde je POBEGLA SOFIJA? I kakvo ZLO je sada SPREMILA?

Za samu tematiku misterija, pa i horora u srpskoj produkciji već dugo važi takođe neka vrsta ZABRANA. Istini za volju, nismo se baš najbolje do sada pokazali na ovom polju, te je i razumljivo zbog čega su domaći kinematografi tako dugo uzmicali pred izazovima ovog žanra – kao dolski seljaci pred krečnim krugovima njihovog zabrana.

Ipak, vremena se menjaju, i možda je baš taj dug put otkako su Milosavljević i Karadžić, pre tri godine prvi put započeli priču o „Kalkanskim krugovima“ bili presudni da ideja sazri, te smo kao rezultat dobili tu neophodnu tenziju koja grči mišiće iz kadra u kadar uz fenomenalnu glumu vrhunskih talenata domaćeg glumišta koji su na pravi način shvatili kako treba dočarati jednu ovakvu seriju.

Pročitajte još Stiže nova domaća serija – sitkom FELIKS! Evo KADA počinje snimanje!

Sigurni smo da će posle ove serije svi ljubitelji vikend odmora u prelepim šumadijskim pejzažima, podno Rudnika, Kosmaja i Bukulje, dobro razmisliti ko ih vreba iz šumarka iza kuće. Znamo da mi hoćemo, i znamo da nas je samo jedna epizoda „Kalkanskih krugova“ ozbiljno naježila, budući da i sami povremeno skoknemo do baš jedne onakve kućice kakvu vidimo u seriji, ali to samo govori u prilog kvaliteta onoga što su nam „kalkanski krugovi“ doneli.

Ukratko – odličan scenario, divna režija i fotografija koji su istovremeno uspeli da prikažu najlepše i najstrašnije od Šumadije, uz sjajnu glumu svih glumaca koje smo do sada videli i odličnu „udicu“ za nastavak priče.

Pročitajte još Kalkanski krugovi 2. epizoda: Dejan SREĆE Veru, SIMPATIJU iz mladosti. Velibor KRIŠOM odlazi u ZABRAN. Šta li tamo RADI?

Kao gledaoce koji ne očekuju previše od domaćih serija, „Kalkanski krugovi“ su nas začarali na prvu loptu, zbog čega od nastavka sada očekujemo maksimum. I ne sumnjamo da ćemo ga i dobiti. Jedino što ne bismo voleli da dobijemo, jeste da posle „Kalkanskih krugova„, baš kao što je to bilo sa krimićima posle „Ubica mog oca“, svi pomisle da su dovoljno mudri i zreli da se uhvate u koštac sa ovim „koska“ žanrom, te da nas u narednom periodu preplave srpske misterije i horori.

Potrebno je mnogo iskustva za ovakav zadatak. Neiskusnima zabran ne prašta, te bi trebalo dva puta da razmisle pre nego što nogom kroče preko „Kalkanskih krugova“. Radujemo se narednim epizodama – na Superstar od 21.00 i na RTS 1 od 20.00!

Foto Promo

Advertisement