Connect with us

FILM

Filmom „KONCENTRIŠI SE, BABA“ otvoren 3. filmski festival u SOMBORU

Published

on

Svečanom ceremonijom u Atrijumu Gradske kuće u Somboru otvoren je 3. somborski filmski festival, koji će trajati do 16. jula. Na repertoaru će se naći 13 filmova u četiri selekcije, a posetioci festivala će moći da uživaju i u pratećem programu, u okviru kojeg će se održavati promocije knjiga, radionice, predstave i koncerti. Festival je otvoren filmom „Koncentriši se, baba“ reditelja Pjera Žalice. Žiri glavne, takmičarske selekcije, čine glumac Petar Strugar, glumica Marija Bergam, i filmski producent Filip Feti Dautović.

HIT! HEROJI HALIJARDA – Otkrivena imena trojice kandidata za ulogu Draže Mihailovića? EVO o KOJIM glumcima je reč!

– Ovaj festival posvećen je našem sugrađaninu Ernestu Bošnjaku, osnivaču jugoslovenske kinematografije, filmskom vizionaru koji je u Somboru prepoznao evropski Holivud, čoveku koji je ostavio neizbrisiv trag u kreiranju sedme umetnosti. Ernest Bošnjak je sve nas, somborce, zadužio da osvetlimo njegove vizije. Sledeći upravo te vizije stvorili smo Somborski filmski festival s namerom da vam njegovi programi pruže jedan poseban doživljaj koji će se pamtiti i zahvaljujući kome ćete ostati uz nas i tokom naredne godine – rekla je Vesna Šašić, direktorka festivala i Kulturnog centra „Laza Kostić“ na svečanom otvranju.

Publika Filmskog festivala u Somboru

Otvaranju je prisustvovao i njeggova ekselencija Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji, uz čiju podršku je realizovana programska celina Panorama švedskog filma.

– Uživam u srpskom filmu. Uživao sam, i još uživam, u jugoslovenskom filmu. Moj omiljeni film je „Ko to tamo peva“. Jako mi je drago da i vi želite da upoznate švedski film, i to ne samo Ingmara Bergmana – rekao je u Jan Lundin.

Izdvajamo sa PALIĆ FILM FESTIVALA: 5 crno-belih filmova koje ne smete propustiti!

Mira Banjac, legendarna glumica jugoslovenske i srpske kinematografije, ovogodišnja je dobitnica nagrade Specijalni Ernest, za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima. Njoj je na otvaranju festivala nagradu uručio Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora.

– Čovek čiju ću nagradu večeras primiti je u stvari bila tačka odakle je počela naša filmska umetnost. On je pokazao jedan neizvestan put, ali on je mogao to da uradi jer u to vreme se umetnost slavila. On je imao prostor, a imao je duha da nasluti ono što će danas u kinematografiji biti veliko. Ovu nagradu ću izuzetno da čuvam, da je poštujem, da na neki mali način budem dostojna tog velikog imena. Nadam se da će u istoriji biti zapisan crvenim slovima. U našim srcima on je to već uradio – rekla je naša čuvena glumica Mira Banjac.

ŠOK! JANIČAR – Pored Kristijana Bejla, u novom filmu Gage Antonijevića igra i Šeron Stoun? EVO ŠTA o tome kaže slavni reditelj!

Svečano otvaranje upotpunio je nastup glumca Žarka Stepanova i benda „Bre”, tokom kojeg je publika bila u prilici da čuje izvođenje numere „Devojko mala”.

Nakon svečane ceremonije, glavni program festivala otvoren je filmom u čast Mire Banjac „Koncentriši se, baba“ bosanskohercegovačkog reditelja i scenariste Pjera Žalice, u kome je legendarna srpska glumica u glavnoj ulozi. „Koncentriši se, baba“ prati poslednje dane starije žene Marije u proleće 1992. godine u Sarajevu, nekoliko dana pre izbijanja rata u Bosni i Hercegovini, u vili na brdu nedaleko od centra grada. Uz Miru Banjac, glumačku postavu čine Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Admir Glamočak, Vedrana Božinović, Dženita Imamović Omerović, Branimir Popović, Izudin Bajrović i Dino Sarija.

HIT! Film NEČISTA KRV – GREH PREDAKA konačno stiže! EVO KADA i GDE će biti premijera!

Prve festivalske večeri prikazani su i filmovi “Lihvar” Nemanje Ćeranića, “Brit-Mari je bila tu” Tuve Novotni i “Dara iz Jasenovca” Predraga Antonijevića.

Foto Uroš TERZIJA

Advertisement