Connect with us

Top Story

KORIDOR 92 – film o junacima koji su SAČUVALI REPUBLIKU SRPSKU! Premijera – početak 2021!

Published

on

Nekada je domaća, doduše, tada jugoslovenska kinematografija bila najpoznatija po kvalitetnim ratnim filmovima, pa i serijama. „Neretva“, „Sutjeska“, „Valter brani Sarajevo“, „Desant na Drvar“, „Povratak otpisanih“, „Partizanska eskadrila“, kasnije „Lepa sela lepo gore“… Ovo su samo neki od naslova koji su obeležili domaću, ali i privukli veliku pažnju u međunarodnoj kinematografiji. Pauza od skoro tri decenije koja je zatim usledila ove godine konačno se prekida. Očekuje nas film i serija „Košare“, reditelja Đorđa Balše, a zatim i film „Koridor 92“ čije je snimanje nastavljeno pre desetak dana u kasarni Ruma.

Pročitajte još Miloš Biković OTKRIVA – Morao sam da se BORIM za Maraša! Na kastingu bili PETAR STRUGAR, ALEKSANDAR RADOJIČIĆ i PETAR BENČINA!

– Ovo je najkomplikovaniji projekat koji sam radila. Skoro u svakoj akciji imamo tenkove, minobacače, artiljeriju, a biće i amfibija, „migova“ 21 i 29 – kaže, za „TV novosti„, Slađana Zarić, koja je autorka i „Ratnih priča sa Košara“ i „Ratnih priča sa Paštrika„.

– Na čudan način su ta dva filma povezana sa ovim projektom. Kada je pre godinu dana bila premijera filma „Ratne priče sa Košara“ u Banjaluci, rodila se ideja da napravim film o Koridoru. Priča o njegovom proboju možda nije toliko poznata u Srbiji, ali ta bitka bila je pitanje opstanka za Republiku Srpsku – zaključuje Zarićka o filmu u kom jednu od glavnih uloga, komandanta brigade Trivuna Trive Vujića, tumači glumac Vuk Kostić.

Pročitajte još Vuk Kostić u filmu o vojnoj operaciji KORIDOR 92! ČAST mi je bila dočarati DEO SRPSKE ISTORIJE!

I upravo scenom pogibije komandanta Vujića počeo je drugi deo snimanja dokumentarno-igranog filma o operaciji „Koridor 92„.

Ratni poduhvat koji je počeo u Posavini 24. juna 1992. tačno 28 godina kasnije „ponavlja se“ u rumskoj kasarni. Film autorke Slađane Zarić nastaje u koprodukciji RTS, RTRS i Vojnofilmskog centra „Zastava film„, a premijera je planirana za početak sledeće godine.

Pročitajte još Konačno! Kompletiran kasting za KOŠARE! Uz Miloša Bikovića – NIKOLA KOJO, Mladen Sovilj, Miloš Samolov i Milena Radulović!

Radnja filma počinje, kako objašnjava autorka, u martu 1992. godine, kada su hrvatske trupe prešle granicu na reci Savi i zajedno sa snagama HVO osvajale deo po deo Posavine. Usledili su formiranje logora, stradanje Srba u Odžaku i Derventi i pogibija 32 vojnika iz Vojne pošte Vranje.

Kada su Hrvati zauzeli veći deo teritorije, kako objašnjava autorka, Banjaluka je ostala odvojena od Bijeljine, odnosno razdvojeni su zapadni i istočni deo Republike Srpske. Istovremeno, Jugoslaviji su uvedene ekonomske sankcije. U zapadnom delu Republike Srpske nastala je humanitarna katastrofa: nije bilo struje 42 dana, ponestajalo je hrane, a bolnice nisu imale lekova.

Pročitajte još Konačno! Kompletiran kasting za KOŠARE! Uz Miloša Bikovića – NIKOLA KOJO, Mladen Sovilj, Miloš Samolov i Milena Radulović!

– Zbog nedostatka kiseonika, u Banjaluci je umrlo 12 beba. Njima je oduzeto pravo na život. Razgovarala sam s majkama te dece kojoj je uskraćena šansa da ostanu živa – ističe Zarićeva. – Ukupno 40.000 vojnika krenulo je u akciju proboja, odnosno spajanja dvaju delova Republike Srpske i povezivanja sa Srbijom.

Film je zasnovan na svedočenjima ljudi koji su učestvovali u borbama, i snimljene su ispovesti skoro 80 boraca s Koridora.

– Dominantan je bio moral koji su vojnici imali, svi opisuju da se odlazilo odlučno, iako su znali da se mnogi neće vratiti. Na primer, od punog kamiona vojnika, samo trojica su preživela rat – ističe autorka dokumentarca, uz napomenu da je koristila i izvore iz Hrvatske – od filmova, knjiga i emisija do izveštaja i dnevnika njihove vojske.

Pročitajte još Petar Benčina za FILM I TV o seriji i filmu JUŽNI VETAR – MARAŠ mi nije bio SUĐEN!

Uz svedoke, u filmu će biti mnogobrojni glumci iz Republike Srpske i Srbije. Pored Vuka Kostića, igraće i Aleksandar Stojković, Zlatan Vidović, Ljubiša Savanović, Stojša Oljačić, Siniša Vučićević, Slobodan Perišić, Željko Erkić, Goran Jokić…

Foto Igor Salinger

Advertisement