Connect with us

Featured

Gaga Antonijević, reditelj fima “Dara iz Jasenovca”, o odluci da premijera bude na Kosmetu

Published

on

Predrag Gaga Antoniijević, naš poznati reditelj, odlučio je da premijera filma “Dara iz Jasenovca” bude u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, tačnije u Gračanici. Na taj način čuveni reditelj ukazuje vezu Kosmeta, Jasenovca i zaveta u kom nevine žrtve postaju trajni motiv i inspracija za umetnost.

Igra sudbine ŠOK! Strahinja je PREVARIO Nadu!? A evo i sa kim! Ali ni NADA mu nije ostala DUŽNA!

Ovaj dugometražni film, za koji je scenario napisala Nataša Drakulić, govori o dvanaestogodišnjoj devojčici Dari koja sa svojom majkom i dva brata posle ustaško-nemačke ofanzive na Kozari završava u koncentracionim logorima. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti u logoru Stara Gradiška učiniće da odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a njena misija postaje da sačuva život mlađeg brata. Mnoga deca iz logora Stara Gradiška odvođena su u domove širom Hrvatske ili smeštana po porodicama. Ipak, mnoga su ubijena ili umrla od neljudskih uslova u logoru i bolesti. Svi događaji u filmu pisani su na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša. Darina sudbina je sudbina samo jednog deteta Kozare, a ono što su preživeli ne sme nikada biti zaboravljeno.

HIT! Milan Marić posle DRŽAVNOG SLUŽBENIKA postaje MARKO KRALJEVIĆ! Evo KADA nam stiže FILM o NAJVEĆEM srpskom junaku

– Izuzetno sam uzbuđen da će naši ljudi u Gračanici moći među prvima da vide film “Dara iz Jasenovca” koji čekamo 75 godina. Od Jadovna i Jasenovca, preko Kragujevca do Kosova i Metohije ječe vapaji srpskih žrtava koje mnogi danas pokušavaju da uguše. Traže dušmani od nas da se nad svakom tuđom žrtvom sažalimo, a da nad našom ne smemo ni suzu da pustimo. Zato moramo svi mi u zajedništvu, juče u stradanju, a sutra u pobedi, da se jasenovačkim novomučenicima odužimo. Zaista se nadam da će film to i učiniti – rekao je Gaga Antonijević, povodom premijere.

Zbog epidemiološke situacije i policijskog časa, projekcije filma biće u Domu kulture u Gračanici organizovane svakog dana u terminu od 12.00, dok će tokom vikenda biti prikazivan od 16.00. Film je na repertoaru sedam dana. 

Izvor KURIR, Foto Aleksandar Letić

Advertisement