OTKRIVAMO – EVO kada je premijera filma KORIDOR 92 na RTS 1!

Koridor 92

Dokumentarno-igrani film „Koridor 92“ biće premijerno prikazana na RTS 1 u sredu 20. januara od 21.00. Film se bavi hronologijom jedne od najznačajnih bitki Vojske Republike Srpske – probojem koridora u Posavini. Bila je to bitka koja je definisala dalju sudubinu Republike Srpske, i spojila zapadni i istočni deo zemlje, i uspostavila vezu Banjaluke sa Bijeljinom i Beogradom.

IGRA SUDBINE – OTKRIVAMO: EVO šta ČEKA SOFIJU i MATIJU na KRAJU SERIJE! DOBIĆE šta su i ZASLUŽILI?

Operacija „Koridor“, kako se zvanično zvala ova velika vojna akcija, za stanovništvo obe Krajine značila je život. Omogućila je ponovo uspostavljnje snabdevanja hranom, strujom, dostavu lekova…. Zbog nedostataka kisonika, do kojeg je došlo posle presecnja putne komunikacije sa Jugoslavijom, u banjalučkom porodilištu tokoma maja i juna 1992.godine umrlo je 12 beba.

Proboj “Koridor” bio je, te 1992.godine, pitanje opstanka ili nestanka srpskog naroda u jednom delu Republike Srpske.

Film hronološki prati događaje od 3. marta, kada su snage Hrvatske vojske uz pripadnike Hrvatskog vijeća odbrane ušle na prostor Bosne i Hercegovine i u daljem napredovanju presekle vezu srpskih Krajina sa Srbijom, do 7. oktobra 1992. godine- kada je oslobođen Brod i kada su ostvareni ciljevi operacije „Koridor“.

Ammar Mešić, STRAHINJA iz serije Igra sudbine OTKRIVA: Idem kod psihologa! EVO i zbog ČEGA!

Dokumentarno – igrani film „Koridor 92“ baziran je na svedočenjima učesnika borbi, pripadnika gotovo svih jedinica koje su učestvovale u operaciji. Na osnovu njihovih priča rekonstruisani su događaji koji su uticali na dalji ishod borbe: spajanje jedinica Istočnobosanskog i Prvog krajiškog korpusa, borbe za oslobođenje Modriče, Odžaka i Dervente, višemesečne borbe na Obodnom kanalu i Kostrešu i konačno oslobođenje Broda.

Igra sudbine 214. epizoda – Ada saznaje JEDNU STRAŠNU TAJNU! A evo i koju!

Dokumentarno igrani film pokriva dešavanja u opštinama Modriča, Odžak, Derventa i tadašnji Bosanski Brod u kojima je delovao Prvi krajiški korpus VRS, nosilac vojne operacije „Koridor“.

Film se bavi i stradanjima srpskog stanovništva u hrvatskim logorima na prostoru Posavine u periodu pre otpočinjanja vojne akcije VRS (mart – jun 1992.).

U logorima u Posavini bilo je zarobljeno oko 2800 Srba među kojima i 106 dece. Za zločine i ubistva Srba u logorima u Derventi, Odžaku i Brodu pravosnažno je osuđeno 19 pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane i Hrvatske vojske na kaznu zatvora u ukupnom trajanju od 120 godina.

Vuk-Kostic-KORIDOR-92-foto-Igor-Salinger-MC-odbrana

Snima se TAJKUN 2? Hoće li DRAGAN BJELOGRLIĆ reprizirati rolu VLADANA SIMONOVIĆA? Ko će biti TAJKUN?

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, tokom akcije „Koridor“ (u opštinama Modriča, Derventa, Odžak i Brod) poginulo je 508 boraca Vojske Republike Srpske i Milicije Republike Srpske Krajine. Prema hrvatskim podacima strado je 1261 vojnik HV i HVO.

SAZNAJEMO – EVO kada serija TAJNA VINOVE LOZE PREMIJERNO stiže na RTS 1!

U scenama rekonstrukcije borbi učestvovali su pripadnici Vojske Srbije koji su pružili i logističku podršku u realizaciji filma.

Manje poznate priče i anegdote boraca oživeli su glumci iz Srbije i Republike Srpske: Vuk Kostić, Mira Đurđević, Stojša Oljačić, Ljubiša Savanović, Miljka Brđanin, Zoran Stanišić, Aleksandar Stojković, Željko Kasap, Zlatan Videnović, Gavrilo Jovanović i mnogi drugi.

Svi podaci u filmu dobijeni su iz Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.

Korišćeni su i arhivski video zapisi i fotografije.

Scenario i režiju potpisuje autorka dokumentrano – igranih filmova „Ratne priče sa Košara“ i „Ratne priče sa Paštrika“ Slađana Zarić.

“Nemanjići – rađanje kraljevine” ponovo na RTS. Hoće li biti nastavka?

Koreditelj i montažer filma je Bojan Perišić, direktori fotografije su Žarko Bogdanović, Rade Radivojša i Žarko Pekez. Autor muzike je Vladimir Tošić. Producenti filma su Snežana Rodić Sinđelić, Milorad Kojić, potpukovnik Goran Ikonić i Jasna Popović.

Film je rađen u koprodukciji Radio-televizije Srbije, Radio televizije Republike Srpske i Vojnofilmskog centra ““Zastava film”.

“Koridor 92” je premijerno prikazan na Dan Republike Srpske, 9. januara na TV programu RTRS-a a televizijska premijera na RTS- u biće u sredu 20. januara u 21 sat, na Prvom programu RTS-a.

Foto Igor Salinger

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM i FACEBOOK