Connect with us

FILM

HIT! Posle DARE, Emir Kusturica snima JASENOVAC – BALKANSKI AUŠVIC! EVO o ČEMU se radi u FILMU!

Published

on

Jedan od najpoznatijih istraživača Holokausta Gideon Grajf obećao je slavnom srpskom i svetskom režiseru Emiru Kusturici da će biti savetnik na njegovom filmu „Jasenovac – balkanski Aušvic„. U fokusu ovog filma biti sudbina dve svetski poznate porodice, Tesla i Hercl, te napominje da je u Jasenovcu svirepo ubijeno 14 članova porodice Tesla i 13 članova porodice Hercl.

On je rekao da će u tom filmu biti i priča o rabinu Isaku Danielu Danonu, koji je zaklan u Jasenovcu, zajedno sa Vukašinom Mandrapom. On je proglašen za novomučenika jasenovačkog, a koji je iskasapljen u Jasenovcu 1943. godine, nakon što je rekao ustaški koji ga je klao: „Samo ti, dijete, radi svoj posao“.

PROČITAJTE JOŠ Nataša Drakulić za FILM I TV OTKRIVA – U seriji DARA IZ JASENOVCA gledamo i TUĐMANA! A evo i KAKO!

– Nadam se da će biti snimljeno još mnogo filmova o Jasenovcu i da će uskoro biti realizovan i projekat poznatog hrvatskog reditelja Lordana Zafranovića i Ive Goldštajna iz Jevrejske zajednice u Zagrebu – rekao je Grajf.

On je podsetio da se Svetski jevrejski kongres obratio Vladi Hrvatske sa apelom da zabrani poricanje ustaških zločina, te ocenio da se revizija istorije ne može vršiti i da se Jasenovac zaista dogodio, kao i Aušvic.

– Stoga moramo uložiti sve napore da dokumentujemo zločine koje su počinili nemački nacisti i hrvatske ustaše. Film, kao i književnost, može svetu doneti istinu…Trebalo bi da snimamo onoliko filmova koliko je potrebno da se Jasenovac i Aušvic nikada ne ponove – rekao je Grajf za „Politiku“.

PROČITAJTE JOŠ OTKRIVAMO – EVO ko je DARA IZ JASENOVCA! Njena sudbina RASPUKLA je SRCA MILIONA SRBA!

On je naveo da ustaške metode mučenja i ubijanja možda danas izgledaju kao „izmišljene priče“ ili „naučna fantastika“, koje čak ni Alfred Hičkok ili Stiven Spilberg ne bi mogli izmisliti, ali da su surovo varvarstvo pogubljenja, ubistava, klanja i mučenja bili istinski užas svakodnevice u Jasenovcu, kao što je to bilo i u Aušvicu.

– Bitne su istorijske činjenice, Jasenovac nije bio „turističko letovalište“, nego logor za istrebljenje i to se nikakvim protestima ne može „isprati“, kao ni protestovati zbog utvrđenih istorijskih činjenica.To je kao da ponovo ubijamo žrtve i opravdavamo ustaške zločine protiv čovečnosti – istakao je Grajf.

PROČITAJTE JOŠ EKSKLUZIVNO – DRŽAVNI SLUŽBENIK i DUG MORU otkupljeni za SVETSKO TRŽIŠTE! Milan Marić ODUŠEVIO STRANCE!

Foto Promo

Izvor Glossy/Politika

Advertisement