Connect with us

Top Story

HIT! Snima se nastavak serije KALKANSKI KRUGOVI! EVO KAKO je nastala priča o ZABRANU i BABA GUBI!

Published

on

Piše Saša Oreščanin

Serija “Kalkanski krugovi” scenariste Đorđa Milosavljevića je završena, ali publika, koju je ova priča prikovala za male ekrane, ostala je uskraćena za saznanje kakve veze baba Guba ima sa Dejanom Matićem (Vojin Ćetković) i kakvu viševekovnu tajnu još Zabran nosi u sebi.

Pročitajte još HIT! Serija BESA uskoro stiže na male ekrane! A evo i KADA i na KOM KANALU!

Zato je odmah po završetku poslednje epizode prvog serijala bilo jasno da će ova mistična priča imati svoj nastavak, a to je potvrdio i idejni tvorac – Milosavljević. Inače ovaj projekat, koji je režirao Milan Karadžić, okupio je veliku glumačku ekipu, koju, pored Ćetkovića predvodi i Žarko Laušević, Nataša Ninković, Mima Karadžić, Nina Janković Dičić, dok Dejanovu ćerku Mionu igra mlada glumica i reperka Ivana Zečević.

Pročitajte još Stevan Piale OTKRIVA zašto nije glumio u MONTEVIDEU i zbog čega je kao vatreni ZVEZDAŠ igrao fudbal za PARTIZAN!

Scenaristu iza kojeg su uspešne serije, među kojima su “Tajkun”, “Preživeti Beograd”, “Jagodići”, “Cvat lipe na Balkanu”, ali i filmovi “Apsolutnih 100”, “Ustanička ulica”, “Nataša”, “Točkovi” u poslednje vreme više privlače mistične priče. Zato publika jedva čeka projekat “Beležnica profesora Miškovića”, za koji je takođe bio zadužen da napiše scenario. Milosavljević stoji i iza scenarija za film “Košare”, čija se premijera takođe očekuje ove godine.

Pročitajte još HIT! Miodrag Radonjić OTKRIVA detalje o nastavku serije JUŽNI VETAR i o svom odnosu sa BIKOVIĆEM!

– Novu sezonu, naravno, može da najavi samo produkcija i tu moram da sačekam na njihovu definitivnu odluku. Ipak, kao scenarista mogu da kažem da priča o Dolu i Zabranu ima veliki dramski potencijal, da taj svet koji smo počeli da gradimo oko i unutar “kalkanskog kruga” ima još mnogo toga da ponudi… a pošto smo ostvarili i sjajne rezultate tokom emitovanja prve sezone, verujem da se na drugu neće mnogo čekati – kaže scenarista za Magazin, prenose Vijesti.

Pročitajte još ŠOK! Glumci serije IGRA SUDBINE se POIGRALI sa ŽIVOTOM! Nećete VEROVATI šta su URADILI!

O tome šta ga je inspirisalo, i kada je nastao scenario, Đorđe je rekao:

– Upravo je reč o tome da se spoji naizgled nespojivo. Već sam radio na srodnim filmskim projektima – “Neprijatelj”, recimo, uvodi slovenskog demona Romog Dabu u godinu sa kraja jugoslovenskog građanskog rata. U slučaju “Kalkanskih krugova” privukao me je dramski raskol između problema savremenog života, otuđenja oca i ćerke, problema sa kriminalom i korupcijom, sa jedne strane, i žilave narodne tradicije koja se tiče “izdvojenika” i drevnih kletvi. “Izdvojenici” se inače pominju u priči “Gubavac” Milovana Đilasa, koja se dešava u Crnoj Gori za vreme austrijske okupacije tokom Prvog svetskog rata… Što se tiče kletvi, dobro je poznato da je najteža ona koju baca majka, dok udara kamenom o kamen. Od tih motiva počeo sam da gradim priču “Kalkanskih krugova”.

Pročitajte još Igra sudbine – sledi novi ŠOK! Žaklina je OTETA! Hoće li Aleksa USPETI da je SPASE?

– Što se tiče folklora, mitologije i verovanja, za mene su najveći izbor oduvek bila, i do danas ostala, djela Veselina Čajkanovića. Baba Guba iz “Kalkanskih krugova” osmišljena je po uzoru na Čumu, personifikaciju kuge, “Baba Kugu”, onako kako ju je Čajkanović opisao. A samo selo Gubin Do, u kome su živeli oboleli od gube zaista je postojalo krajem devetnaestog veka, u okolini Užica. Ja sam ga, za potrebe priče, preselio u centralnu Šumadiju – rekao je Đorđe i nastavio:

Pročitajte još ŠOK! Jelena Karleuša OPLELA po srpskim SERIJAMA, GLUMCIMA i SCENARISTIMA! A EVO šta je rekla o DUBRAVKI MIJATOVIĆ!

– Nisam, nažalost, video Spinalongu, ali su priče o obolelima od gube dramatične, neobične, najčešće tragične. Spomenuo sam “izdvojenika” Lazara, o kome je pisao Milovan Đilas. A postoje i mnogo druge priče. Zanimljivo je da guba nije morala da bude vidljiva ili bar upadljiva, zbog čega su mnogi oboleli bežali iz svojih “zabrana”, prikrivali svoju bolest i mešali se sa zdravima. Nisam siguran koliko bi mogli da im zamerimo na tome. U izdvojeništu, prepušteni sami sebi i milosti svojih komšija i svojih najbližih, oni su bili osuđeni na jedno sporo i tiho umiranje.

Pročitajte još Igra sudbine – Sledi novi ŠOK! Nora prelazi na ALEKSINU STRANU? Sofijina OSVETA će biti STRAVIČNA!

Ova serija snimala se prošle godine u jeku pandemije, a evo koliko su se mere odrazile na rad na ovom projektu:

– Mere su realizaciju serije otežale, poskupele i usporile. Ali, nije bilo drugog načina… pogotovu što su se neki članovi ekipe, uprkos svim merama ipak razboleli tokom postprodukcije i, srećom, bolest u međuvremenu preležali. Na samom snimanju, desio se jedan ironičan trenutak – snimajući scenu u kojoj u Zabran dovoze bolesnicu, navodno obolelu od gube, njena pratnja koja ide za kolima punim živog kreča na licima nosi marame, da bi se od onovremene zaraze zaštitili. Istovremeno, izvan kadra, ekipa je nosila slične maske – da bi se zaštitila od savremene zaraze koronom. Iz te perspekive, vreme sa početka dvadesetog i dvadeset prvog veka i ne razlikuje se mnogo.

Pročitajte još KALKANSKI KRUGOVI – Glumica Nela Mihailović OTKRIVA sve TAJNE druge sezone! Hoće li DANICA PREŽIVETI?

O tome da li je zadovoljan kako je serija prošla kod publike, Đorđe je rekao:

– Scenario druge sezone je već uglavnom gotov, ali će se, po planu, realizovati tek sledeće godine. Trenutno je u produkciji zaista pravo more igranog programa i teško je obezbediti sve autore koji su za realizaciju “Tajkuna” potrebni, počevši od Dragana Bjelogrlića, tumača naslovne uloge, koji je jako zauzet sopstevnim projektima. Ali, nadam se da ćemo sledeće godine biti pred novim “Tajkunom”.

Pročitajte još HIT! Stiže NASTAVAK serije JUNACI NAŠEG DOBA! Siniša Pavić OTKRIVA – Evo šta ČIČANOVIĆE očekuje u DRUGOJ SEZONI!

Uskoro publiku očekuje još jedan Đorđev projekat – “Beležnica profesora Miškovića” – u kojoj glavnu ulogu igra Momčilo Otašević. I ova serija baviće se mistikom i neistraženim stvarima.

– Jako mi je drago da sam kao scenarista ponovo sarađivao sa Momčilom Otaševićem, zaista sjajnim glumcem. “Beležnica” jeste projekat koji ima dodirne tačke sa “Kalkanskim krugovima” utoliko što se bavi nepoznatim, neistraženim fenomenima, na pragu fantastičnog… s tim što je “Beležnica” po stilu i žanra bliža, recimo, antologijskoj seriji “Dosije Iks”. Istina je da su mislične teme trenutno najprivlačnije, verovatno i zbog obilja koje postoji u žanrovima kojima sam ranije bio sklon – sad su krimići i trileri praktično postali standard tekuće produkcije, pa kao scenarista osećam potrebu da se od toga odmaknem u nekom drugačijem pravcu – rekao je scenarista.

Pročitajte još Saznajemo – Evo ŠTA predstavlja NARUKVICA iz serije KALKANSKI KRUGOVI! SVI smo POGREŠILI! EVO o ČEMU je u stvari REČ!

Foto Promo

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM i FACEBOOK

Izvor filmitv.rs/CG Vijesti

Advertisement