Connect with us

Naša Preporuka

TOP 7 najvećih TAJNI KVIZA POTERA – KO je osvojio NAJVIŠE NOVCA, kako se deli ZARADA, ko je prva ŽENA pobednica i KO bira TAKMIČARE?

Published

on

Svakog ponedeljka u 21h stotine hiljada gledalaca čeka da voditelj javnog servisa Jovan Memedović prikaže takmičarski tim, Tragača u senci i konstatuje da najgledaniji nedeljni kviz u Srbiji, Potera, može da počne.

Šta je tajna najdugovečnijeg nedeljnog kviza koji na jesen 2021. godine ulazi u svoju devetu sezonu? Sve i svi pomalo. Ali krenimo redom.

Pročitajte još DINASTIJA na SRPSKI NAČIN – Umesto Karingtona stižu KADIĆI! Kristl postaje KRISTINA, a evo KAKO će se zvati ALEKSIS!

KONCEPT

Kada je britanski ITV 2009. godine premijerno prikazao svoj novi kviz, originalnog naziva “The Chase”, bilo je jasno da je pred publikom novi TV hit. U kreiranju koncepta kviza učestvovalo je čak šest autora, dakle svaki njegov element je dobro promišljen i pre nego što je usvojen prošao je brejnstorming cele grupe. Nikada nećemo saznati od čega su krenuli i šta su usput odbacivali, ali rezultat koji su stavili pred sve nas je briljantan i zato se poput požara proširio na sve kontinente.

Pročitajte još JANKO iz serije “Igra sudbine” PRETUČEN na ulici! EVO ko ga je NOKAUTIRAO i zbog čega! (POTRESNA FOTKA)

TAKMIČARI

Po prvi put takmičari se bore zajedno, kao tim, ne jedni protiv drugih. U svakom drugom kvizu naići ćete na situaciju da je od grupe takmičara pobednik samo jedan, ili bar jedan od dva tima. Ovde to nije slučaj. Pobednik je ili tim, ili niko. Istina, ponekad tim spadne na samo jednog takmičara, ali to ne manja činjenicu da su se borili svi za jednog i, konačno, jedan za sve. Novac koji takmičari zarade u zajedničkoj kasi zato se i deli na ravne časti među njima. Gledaoci često komentarišu da to nije fer jer neko u kasu unese daleko više. Navode primer rekorderske epizode u kojoj je student istorije Siniša Vulić odbranio 700.000 dinara, dok je profesor elektrotehnike Darko Vučićević da bi prošao u finalnu rundu sišao na samo 20.000 dinara. Takmičarski tim je na jednake delove podelio nagradu od 1.080.000 dinara, što su mnogi, ocenili kao nefer.  Među njima međutim nisu bili i takmičari jer su upravo oni stimulisali profesora da prihvati nižu sumu da bi u finalu osigurali maksimalan broj koraka prednosti od Tragača i Darkovo neupitno znanje. On je naime u prvoj igri za samo jedan minut odgovorio tačno na čak osam pitanja.

Pročitajte još IGRA SUDBINE – Sledi NOVI ŠOK! Nada će se PROMENITI IZ KORENA? Za sve je kriv STRAHINJA!? GOTOVO JE! A evo i ZAŠTO!

Nastojimo i da organizujemo redovne specijalne humanitarne epizode u kojima se takmiče poznati, pa je tako nedavno, dok je trajala prijava za narednu sezonu, i jedan od bivših takmičara, poznati glumac
Miloš Timotijević pozvao gledaoce da se odvaže i stanu na crtu Tragačima

Pročitajte još HIT! Milica Tomašević otkriva SVE o LJUBAVNIM TAJNAMA Tita i JOVANKE: Ovako je STVARNO izgledao BRAK Broza i PRVE DAME JUGOSLAVIJE! Jedno mu NIKAD nije dozvolila!

TRAGAČ

Tragač ima status polu-božanstva, zbog znanja, brzine, zaključivanja…  Potpuno sam sedi na svojoj poziciji, koja svesno podseća na tron, i dočekuje jednog po jednog takmičara. Nemilosrdno pokušava da razbije tim i izbaci svakoga ko ne zaslužuje da mu parira u finalnoj igri. Odaje utisak da zna i kada ne zna, ali imajte na umu da su iza njega kilometri vežbe i prakse koji pomažu da logički eliminiše netačne i označi tačne odgovore. Nikada ne dobija pitanja unapred, to bi mu bilo ispod časti. Postao/la je Tragač jer poseduje širinu obrazovanja i znanja, visprenost, brzinu i želju za pobedom. Prilikom prijavljivanja za učešće u Poteri, kandidati popunjavaju upitnik u kome jedno od pitanja glasi “protiv kog takmičara ne biste voleli da se takmičite i zašto?”. Neki od zanimljivih odgovora su i:

“Ne bih voleo da se takmičim protiv Milice Jokanović jer mi se čini da baš voli da pobeđuje.”

“Milinković nikako, to što on zna ja ni ne pretpostavljam.”

“Ne stavljajte me protiv Žarka, mnogo je brz.”

Pročitajte još Igra sudbine – Sledi NAJVEĆI ŠOK! Ivan NEĆE PREŽIVETI? Ada KANAČKI je BESPOMOĆNA! Bruner joj zadaje UBITAČAN UDARAC!

PITANJA

“Jao kako su se ovoga setili” i “na vrh mi je jezika” pitanja čine najveći deo znanja koje se u Poteri traži od takmičara. Gledaoci iz svojih fotelja često znaju isto ili više od takmičara sa ekrana. Ali, probajte da umesto reflektora upalite jaču lampu dok vam neko od ukućana brzo, za samo minut, čita pitanja skačući sa oblasti na oblast. I dalje ćete znati, ali da li ćete se setiti?

Kada je u pitanju druga igra, ponuđeni odgovori čestu znaju da nasmeju takmičare pod tremom, ali nekada i da ih zbune. Prepričava se kako je takmičar Đorđe Janjić kao tačan odgovor na pitanje “Koji Bugarin je 1994. osvojio Zlatnu loptu, prestižnu nagradu koju dodeljuje magazin Frans fudbal”, kao tačan odgovor umesto Hrista Stoičkova označio Zorana Vaneva, makedonskog pevača.

Pročitajte još EKSKLUZIVNO Miloš Biković za FILM I TV otkriva ZAŠTO je film SLUGA dobio RIMEJK u čak OSAM ZEMALJA i poručuje: Jedva čekam da vidim KO je dobio GLAVNE ULOGE!

NAGRADA

Sav novac koji takmičari zarade sliva se u zajedničku kasu i čini nagradni fond koji takmičari, ukoliko pobede, dele. Ovaj musketarski princip čini da se takmičari međusobno savetuju i kuraže kako bi sebi uvećali šansu za pobedu. U licitaciji pred borbu sa Tragačem treba biti mudar: uzeti veću sumu i obradovati nagradni fond ili, po cenu da vam zavuče ruku u džep, sačuvati saigrača koji nije zablistao ali u odsudnom trenutku može da znači mnogo. Gledaoci vole hrabre takmičare koji prihvataju višu sumu od Tragača, čime im on bukvalno diše za vratom, što igru čini neverovatno zanimljivom. Nagrada se u Poteri ne podrazumeva, jer pobednik može biti samo jedan, a to ne mora nužno biti takmičarski tim.

U osmoj sezoni Potere čak dva puta je obaran prethodni rekord u visini osvojene nagrade. Najpre se suma popela na 900.000 dinara, da bi potom porasla na fantastičnih 1.080.000.

Pročitajte još EKSKLUZIVNO – Film SLUGA i MILOŠ BIKOVIĆ osvajaju SVET! SONY snima rimejk za MEKSIKO, INDIJU, JAPAN, ŠPANIJU, ITALIJU, FRANCUSKU I JUŽNU KOREJU! A stiže i POLJSKI SLUGA!

Nagrada je verovatno najslađa kada se zaradi samostalno. Lekar Predrag Životić je Žarku Stevanoviću sam uzeo pola miliona dinara, dok je prva žena koja je samostalno pobedila, i to Milorada Milinkovića, nastavnica tehničkog Ema Zoronjić.

MUZIKA

Ko je zvao britanskog TV kompozitora Pola Ferera da piše muziku za „The Chase“ nije dangubio! Od nama poznatih formata, ovaj gospodin je prethodno komponovao teme za „Najslabiju kariku“ i „Ples sa zvezdama“. Ferer prosto zna da „ubode“ atmosferu napetosti i neizvesnosti i pred svaku igru gledaoce dovede na ivicu stolice.

Na snimanjima Tragači ne čuju muziku uz koju se dramatično pojavljuju pred takmičarem, ali je svi zamišljaju kako bi im hod bio dovoljno odlučan i samouveren.

Pročitajte još HIT! Vuk Kostić posle serije UBICE MOG OCA snima film o junacima PRVOG SVETSKOG RATA!

VODITELJ

Voditelj Potere je duhovit, pozitivan i dobronameran tip. Na strani je takmičara i ne propušta priliku da pomalo potkači Tragača. On želi da tim pobedi, ali iznad svega poštuje fer-plej i ceni znanje. Takmičare od treme zgrčene kao perece do kraja nastupa ispegla bar u kifle. Kuraži ih i motiviše. U Britaniji Bredli Volš, u Srbiji Jovan Memedović, voditelj je gotovo peti član tima, svakako cherry on top ovog formata.

Pred snimanje svake epizode, omiljeni Joca se upozna sa takmičarima i popriča sa njima ne bi li im pomogao da se opuste i što bolje fokusiraju tokom igara. Često im daje dobronamerne savete, a verovatno je najpopustljiviji bio prema šarmantnoj Ružici Berić, sedamdesetšestogodišnjoj Šapčanki, najstarijoj učesnici Potere. Iako je baka Ružica ostavši sama i u finalnoj poteri izgubila, ostaće upamćen Memedovićev trud da joj na sve moguće načine pomogne da se seti tačnog odgovora. Ona mu se odužila kada je na pitanje „Ko je autor domaćih dokumentaraca „Poslednja oaza“ i „Svet koji nestaje“ (umesto Petar Lalović) odgovorila upravo – Jovan Memedović!

Marinela-Kvapil,-urednica-kviza-Potera,-produkcija-Adrenalin
Marinela Kvapil, urednica kviza Potera, produkcija Adrenalin

Pročitajte još HIT! Miloš Biković PONOVO PRED KAMERAMA! Snima novi FILM – BRAK IZ INATA! A evo i KAD je PREMIJERA!

Foto Promo

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM i FACEBOOK

Izvor filmitv.rs

Advertisement