Connect with us

Featured

EKSKLUZIVNO Radoš Bajić za FILM i TV otkriva SVE o filmskom spektaklu HEROJI HALIJARDA i seriji VAZDUŠNI MOST! A evo šta misli o novim srpskim KRIMI SERIJAMA!

Published

on

Nadomak Beograda, u selima u podnožju Kosmaja nedavno je pala poslednja klapa prve etape novog zajedničkog projekta produkcijske kuće Contrast studios i Telekoma Srbije. Kako saznajemo film „Heroji Halijarda“ gledaćemo na proleće 2023. godine, a odmah zatim stiže i šestodelna serija „Vazdušni most“ koja će biti emitovana na kanalu Superstar.

Pročitajte još HIT! TOMA – Glumica Olivera Bacić u filmu i seriji glumi pevačicu Lepu Lukić! EVO ŠTA kaže o tome i KADA će biti premijera!

Film „Heroji Halijarda“ u režiji i po scenariju Radoša Bajića donosi nam priču o najvećoj pojedinačnoj akciji spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznatom po kodnom imenu “Operacija Halijard”. U leto 1944, predvođen Jugoslovenskom vojskom u otadžbini, pod komandom đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića, sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani u podnožju Suvobora, srpski narod je u ovoj akciji, uz velike žrtve i odricanja, od sigurne smrti spasao 508 američkih i drugih savezničkih pilota.

Pročitajte još HIT! NEČISTA KRV – GREH PREDAKA – Glumica Anđela Jovanović otrkiva sličnosti sa Tašanom! A EVO od KOJIH kolega je tražila savete!

U ekskluzivnom intervjuu za naš portal Radoš Bajić otkriva na koji način je gledaocima i uopšte srpskom narodu pokušao da približi jedan važan deo naše istorije o kom se malo znalo, ali i da li je radeći na ovom projektu imao veću odgovornost kao kinematograf ili prosvetitelj, odnosno istoričar.

 – Da odmah na početku istaknem – nemam pretenzija da budem ni istoričar ni prosvetitelj. Već autor filma  i tv serije koji nisu dokumentarističko-istorijska dela niti imaju ambiciju da utvrđuju istine o jednom istorijskom razdoblju. Za to je odgovorna istorijska nauka – koja je meritorno već utvrdila da se operacija “Halijard” dogodila, oko čega više niti ima dileme, niti sporenja – poručuje na početku razgovora za FILM I TV naše proslavljeni reditelj, scenarista, producent i glumac dodajući da je film inspirisan događajima koji su se stvarno desili u proleće i leto 1944. godine.

Pročitajte još HIT! JUŽNI VETAR 2 – Miloš Biković otkriva koje scene su mu bile najteže za snimanje! A EVO i ŠTA se desilo nakon premijere…

– Bez obzira na to što smo se sa dužnim poštovanjem u osnovnim koordinatama  držali istorijografskih fakata – ovaj film je slobodna, autorska i umetnička interpretacija jednog katarzičnog i strašnog vremena u kojem se mimo svoje volje našao srpski narod u predvečerje Drugog svetskog rata i njegovog toliko željenog završetka. Koji je posle strahota kroz koje je prošlo čovečanstvo mnogim narodima  doneo slobodu – a srpskom novo ropstvo i jaram komunizma.

U filmu i seriji se kroz sudbine mojih junaka bavim kolektivnom  dramom običnih ljudi, koji su sučeljeni sa neizvesnom budućnošću u akciji spašavanja savezničkih pilota našli snage da pokažu zadivljujuću hrabrost, čovekoljublje i humanost. A za to nisu dobili ništa – naprotiv, oni čije sinove su Srbi spasili sigurne smrti, gurnuli su ih u sovjetske kolhoze i komunističke kazamate smrti.

Pročitajte još HIT! BUDI BOG S NAMA – Reditelj Slobodan Šijan i glumci Nenad Okanović i Miloš Biković otkrivaju šta nas čeka u novom filmu i seriji

Uvek se čini da o našoj istoriji mnogo više znaju i više je cene svi osim nas samih. Srbi u svojoj prošlosti najpre nalaze razlog za podele i nove konflikte. Može li film kao što su “Heroji Halijarda” prevazići sve te podele? I čime bi to mogao postići?

Radoš Bajić i Predrag Jočić

Zadivljen sam kako je veliki ruski narod to rešio. Oni svakog maja imaju takozvani “Marš mira”, u kojem potomci svih koji su izgubili svoje živote u ratu, u revoluciji i u strašnim međusobnim sukobima, sa slikama svojih stradalih predaka – marširaju zajedno. Meni je to fascinantno. Rusi su to uspeli, potomci belogardajca i boljševika – hodaju rame uz rame. Odajući zajedno poštu svima koji su u vrtlogu jednog stašnog vremena izgubili svoje živote. Zamislite, da li bi to kod nas bilo moguće? Bojim se da ne…

Srbi nažalost još uvek ratuju, pomirenje nije ni na vidiku. Ipak, kao autor “Ravne gore” koja je 2013.godine probila led, mogu da kažem da su danas kada radimo HALIJARD tenzije mnogo manje. To mi daje za pravo da ipak gajim nadu, da se uz dužu istorijsku distancu nešto ipak događa, da će se  i Srbi jednog dana konačno pomiriti… I da ćemo onda moći da kažemo da smo u civilizacijskom smislu okrenuli jednu novu stranicu, veoma bitnu za opstanak i budućnost našeg naroda.

Pročitajte još Dragan Bjelogrlić OTKRIVA SVE o roli HADŽI TRIFUNA u filmu i seriji NEČISTA KRV – On je slika SVAKOG SRBINA! A evo i ZAŠTO!

Opus partizanskih filmova dugo je bio sinonim jugoslovenske kinematografije. Prošle su tri decenije otkako te Jugoslavije više nema, a naše filmsko stvaralaštvo u samostalnom periodu zabeležilo je tek nekoliko naslova u kojima se pominje druga, može se reći srpska strana te SFRJ istorije. I većina tih filmova dolazi iz vaše radionice. Zašto je posle toliko godina tako teško progovoriti o nekim drugim pogledima na prošlost?

Jedan sam od retkih koji je na početku svoje karijere igrao u velikom broju tih i takvih filmova, a ja volim da kažem “partizanskih vesterna” jer ni oni koji su ih snimali nikada nisu verovali da je u njima bilo trunke istorijske tačnosti i istine – pa nikom ništa… Svi su znali da se filmuju laži u formi gole propaganda – i u zemlji jednoumlja niko se nije bunio. Em što nije smeo, em što su ti filmovi stvarno bili lepo upakovani, što su bili zabavni, i što su, ruku na srce – snažno razvijali osećanje patriotizma. Smatram da je to njihova jedina vrednost. Takođe, da kažem, da se ja sa distance od četrdeset godine – tih filmova ne odričem. Oni su deo jednog vremena, jednog društvenog trenutka, deo mog života i moje glumačke mladosti.

Radoš Bajić i Jelena Bajić Jočić

Pročitajte još HIT! JUŽNI VETAR 2 – Hrvatski mediji nahvalili srpski film! EVO ZAŠTO im se toliko dopada UBRZANJE!

Zašto mali broj filmskih autora danas želi da se bavi Drugim svetskim ratom iz ugla koji nije ideološki zakucan? To je zbilja dobro pitanje. Moguće zbog toga što živimo u vremenu turbolentih događaja u kojem se savremenim filmskim autorima teme nameću same od sebe?

Ili možda uz časne izuzetke, filmski autori danas više žele da se bave temama zbog kojih nikome neće polagati račune, niti će kome zafaliti dlaka sa glave. Snimajući tra,la,la  filmove i serije izbegavaju da prihvate teret i breme odgovornosti. Da kažu i poruče nešto novo, nešto što je bitno za zajednicu, za kulturu, za prošlost i sadašnjost, za socijalnu i društvenu sredinu u kojoj živimo.

U filmu i TV seriji o operaciji “Halijard” nastupiće više od stotinu glumaca, među kojima će glavne i velike uloge igrati Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Aleksandar Đurica, Isidora Minić, Jovo Maksić, Ivan Vučković, Nenad Heraković, Dragan Petrović Pele, Ljiljana Blagojević, Ljiljana Stjepanović, Radoje Čupić, Slobodan Boda Ninković, Nedeljko Bajić, Vanja Ejdus, Aleksandar Stojković, Đorđe Marković, Branko Janković, Nebojša Kundačina, Vladan Živković kao i veliki broj talentovanih mladih glumaca: Nina Nešković, Teodora Dragičević, Čubrilo Čupić, Marko Radojević, Mihailo Perišić i drugi.

Bilo da je reč o “Selo gori, a baba se češlja”, “Psi laju, vetar nosi”, “Šifri Despot”, “Preživeti Beograd”, “Azbuci našeg života”, “Ravnoj gori” ili sada “Herojima Halijarda” u središtu vaših priča je uvek narod. Da li je to i vaša skrivena poruka – što se više budemo bavili sobom, a ne politikom i ideologijama, biće nam bolje? Hoće li tako svanuti dan kada će se četnik i partizan gledajući “Heroje Halijarda” diviti podvigu Srba, umesto što traže razlog da mrze jedan drugog?

Već sam delimično odgovorio na postavljeno pitanje. Ja se ne bavim Drugim svetskim ratom iz drugačije i rekao bih oslobođene vizure – zbog toga što mrzim komuniste, zato što želim da pokažem da su oni hulje i probisveti. Ne mrzim nikoga, niti sam ideološki zaslepljen ni Ravnogorcima, ni četništvom. Zločina je bilo i sa jedne i sa druge strane, heroja i časnih ljudi je bilo i sa jedne i sa druge strane.

Naš problem je što smo više od šest decenija bili kljukani i indoktrinirani samo jednom istinom – koja je bila zastrašujuće filovana i lažna. Nama je potrebno otrežnjenje i distanca, zdrava pamet i tolerancija, a uloga umetnosti je upravo da svojim porukama afirmiše ljudske vrednosti koje počivaju na razumu, praštanju, ljubavi, plemenitosti i toleranciji. Veoma ste u pravu kada ste uočili da je u svim mojim projektima koje sam radio poslednje dve decenije – uvek u središtu mojih opservacija i poruka baš NAROD. Kroz pojednične sudbine uvek želim da istaknem i ispričam priče koje definišu i određuju najbitnije i najsamosvojnije osobenosti naroda kojem pripadam. Tako će biti i u HALIJARDU.

Pročitajte još ŠOK! Glumica Milica Milša trpi ozbiljne bolove! EVO o ČEMU je reč!

Jeste li uspeli da pronađete glumca koji bi mogao da zameni nenadmašnog Nebojšu Glogovca u roli Draže Mihailovića? Možete li nam otkriti o kome je reč?

Poslednjih nedelja bilo je nekih spekulacija u pojednim medijima o tome ko će posle veličanstvenog Glogovca zaigrati đenerala Mihailovića. Priznajem, na velikim sam mukama, bez obzira što ta uloga u “HALIJARDU” nije ni glavna ni previše velika. Ali je sudbonosno važna i bitna jer predstavlja duhovnu i moralnu vertikalu jedne velike tragedije i nesreće kojom se personalizuje ceo jedan narod, cela epoha i jedno nesrećno vreme koje nimalo nije bilo naklonjeno Srbima. Kroz decenije mnogo je truda, laži, sramote, mržnje i zla uloženo da se đeneral Mihailović ocrni, a sa njim i rekao bih ceo srpski narod. Ipak, mit o srpskom Čiči je toliko veliki da ukoliko u “Halijardu” on ne bude tačan i pravi, preti da ugrozi i sruši projekat u celini. Nadam da se tako nešto neće desiti –  ali vam još ne mogu odati nijedno ime.

Pročitajte još HIT! TAJNA VINOVE LOZE – Počinje snimanje druge sezone! EVO ŠTA nas čeka u nastavku serije i KO igra nove likove!

Šta je to što “Heroje Halijarda” čini kinematografskim spektaklom? Po svemu što smo videli, čuli i pročitali deluje kao da nas te 2023. očekuje, možda, i ozbiljan srpski kandidat za Oskara?

Čeka nas još mnogo znoja, muke, borbe i izgaranja da bi uopšte mogli da razmišljamo o glamuru, sjaju i crvenim tepisima. Po zahtevnosti produkcije, po globalnom opsegu – HALIJARD ima obrise kinematografskog spektakla, što u startu veoma mnogo obavezuje jer će očekivanja biti velika. Ipak, o Oskaru, Zlatnim Globusima i slično ne pada mi ni na pamet da razmišljam. Opsednut sam nastojanjem da napravimo pošten i dobar film. Nažalost, svestan sam da će zbog teme kojom se film bavi naići na veliku destrukciju i omrazu delom domaće, a pogotovo strane javnosti, gde pre svega mislim na komšije i bivšu braću, koja polomi vratove gledajući šta mi radimo u našem dvorištu.

“HALIJARD” može i mora da pobedi samo ako bude izuzetan film. A ako me pitate šta očekujem – mogu na osnovu 50 snimajućih dana koliko smo radili da kažem da smo na najboljem putu.

Članovi autorsko-producentske ekipe, pored reditelja i scenariste Radoša Bajića, biće direktor fotografije Predrag Jočić, montažer Stevan Marić, scenograf Jelena Mirković, kostimograf Boris Čakširan, masker Mirjana Stevović, snimatelj zvuka Vladica Budić i dizajner zvuka Igor Perović. Stručni konsultanti koji su dali značajan doprinos verodostojnosti i autentičnosti priče o misiji Halijard su konsultant za istoriju, dr Miloš Timotijević i vojni konsultant, general Dragan Katanić. Izvršni producenti projekta su Nedeljko Bajić, Jelena Bajić Jočić, Predrag Jočić.

Izjavili ste u jednom intervjuu da ste posle “Ravne gore” rešili da se bavite benignijim temama koje neće izazivati tako burne rekacije kao što je to učinila ova serija. Hoćete li se posle “Heroja Halijarda” i serije “Vazdušni most” ponovo vratiti “ulozi ljubičice na prolećnom vetru” ili je već u planu neki novi tajfun kojim ćete podići prašinu?

Tačno je da sam se posle “Ravne gore” zarekao da ću se manuti svih nacionalnih tema, čak sam rekao “Srbi, pravićete me od blata”.  To nisam obećao nikome, već isključivo samome sebi, pa sam posle velike unutarnje inkubacije promenio odluku i ušao u “Halijard”. Doduše, uz nagovor nekih ljudi kojima ne bih da pominjem imena. I znam, ma šta da se desi sa “Halijardom”, neću se pokajati. Ojačao sam, postao sam imun na udarce, na mržnju i zlo. Protiv njega se sada borim tako što me osnažuje da se još upornije i hrabrije borim za istinu, za faktičku i umetničku slobodu koja mora biti sinonim svakog slobodnog društava.

Pročitajte još HIT! Glumica Olja Lević ima sestru koja je prava lepotica! EVO KAKO izgleda!

Kad smo kod ove teme, uskoro će se pojaviti knjiga, zapravo moja foto automonografija u kojoj ću po prvi put obelodaniti okolnosti i saznanja – kako je zabranjena, stopirana i satrvena tv serija “Ravna Gora”. Biće veoma zanimljivo jer neće biti pseudonima, već punih imena i prezimena naručilaca i egzekutora.

Zanimljivo je da od “Selo gori, a baba se češlja” nije bilo TV fenomena koji je na takav način opčinio domaću publiku. Baš kao što se sa “Herojima Halijarda” pokazalo da je vaša produkcija najozbiljniji i najlogičniji izbor kada je reč o velikim istorijskim projektima. A u Srbiji se snima više nego ikad. Šta će se pre dogoditi – da vas neko sustigne u trci za rejting ili da snimite nastavak “Selo gori” i time pobedite sami sebe?

Bez lažne skromnosti – nisam previše siguran da je moguće da bilo ko sa trona NAJGLEDANIJE SERIJE svih vremena skine “SELO GORI”. Verujem da ni ja, ma šta da napravim to danas ne mogu učiniti. Zašto? Zato  što se takav projekat sa 101 epizodom snima samo jednom u životu, i zbog toga što pored teme, ambijenta, žanra, sjajnih glumaca sa kojima sam radio mnogo globalnih faktora je doprinelo da “SELO GORI” dosegne takav planetarni uspeh. Bio je društveni trenutak da se tako nešto dogodi…

Danas su okolnosti potpuno drugačije, imamo ogromnu disperziju tv sadržaja, ponuda je ogromna, ali je nažalost, kvalitet tv serija koje se nude i proizvode sve tanji i tanji. Što je za veliko čuđenje, jer bi bilo za očekivati, da hiperprodukcija tv sadržaja povoljno utiče na kvalitet projekata, ali mi nažalost imamo okolnost da sem kvantiteta mali broj sadržaja može da dobaci i postane trajna vrednost…

Iz “Contrast” radionice još nismo videli projekta iz krimi žanra koji je ovih godina i te kako popularan. Imate li ambicija da se oprobate, pa i dokažate na ovom polju?

Nemam nikavih ambicija te vrste – jer je po mom mišljenju taj filmski žanr poslednjih godina ozbiljno ogađen. Smešno mi je što se mnoge kolege utrkuju da prave tv serije koje kao jaje jajetu liče jedna na drugu. U njima se rasipa krv, štekće hekler, a nabildovani i istetotivrani likovi koje dočaravaju naši glumci koji često ne znaju ni šta igraju, krevelje se i beče kao u američkim filmovima. Hiperprodukcija krimi serija postaje smešna i negledljiva. U njima nema ni slova od umetnosti. A i kao industrijski medijski sadržaj već je ispušena lula.

Posebno tragikomično je kada autori i glumci koji u njima igraju krenu da filozofiraju kako te i takve serije šalju značajne društvene poruke? Što apsolutno nije tačno, jer su isključivo bledi copy-paste već viđenih kinematografskih i televizijskih sadržaja koji nam dolaze iz sveta. Kako su krenuli neki autori, verujem da će se uskoro pojaviti serija o Malčanskom berberinu, o onoj budali koja je u okolini Niša silovala decu. U cunamiju banalonosti i bezidejnosti – takvu seriju možemo očekivati.

Radoje Čupić, Žarko Laušević i Radoš Bajić na setu filma HEROJI HALIJARDA

Pročitajte još HIT! Glumica Svetlana Bojković otkriva da li je neko od kolega podseća na nju iz mladosti i DA LI se poistovećuje sa likovima koje glumi

Moje viđenje posla i umetnosti kojom se bavim je potpuno drugačije. Pogrešno je da mi koji se bavimo filmom afirmišemo vrednosti i kulturu koja pripada drugim narodima, pogotovo kroz poplavu krimi sadržaja što je već dojadilo i Bogu i narodu… Možda grešim, ali, kad ovo kažem, veoma sam iskren i dobronameran.

Foto Contrast studios

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM i FACEBOOK

Izvor: filmitv.rs

Advertisement