Connect with us

Featured

SAZNAJEMO: Film KORIDOR 92 PREMIJERNO – 9. januara NA RTRS! A evo kada nas očekuje PREMIJERA U SRBIJI!

Published

on

U koprodukciji „Zastava filma“ i RTS, a uz pomoć Ministarstva odbrane Republike Srbije, 20. januara, publika u Srbiji, imaće priliku da premijerno pogleda novi dokumentarni film „Koridor 92“ autorke Slađane zarić. Film govori o jednoj od najvećih borbi srpske vojske tokom rata od 1991. do 1995. godine, ali i velikoj žrtvi koju je 40.000 vojnika podnelo za spasenje naroda Republike Srpske.

KOŠARE: KONAČNO! NASTAVLJA SE SNIMANJE! Evo KADA i GDE će pasti prva NOVA KLAPA!

Film će veliku premijeru imati u subotu 9. januara od 20.00 na RTRS, na Dan Republike Srpske, ali gledaoci u Srbiji, nažalost, tada neće moći da vide film, jer će signal za Srbiju biti skremblovan.

Radnja filma počinje, kako objašnjava autorka, u martu 1992. godine, kada su hrvatske trupe prešle granicu na reci Savi i zajedno sa snagama HVO osvajale deo po deo Posavine. Usledili su formiranje logora, stradanje Srba u Odžaku i Derventi i pogibija 32 vojnika iz Vojne pošte Vranje.

Miloš Biković za FILM i TV: Producenti su mi ponudili da zaigram u filmu THE LAST PARTY, ali ja neću moći da potvrdim učešće

Vuk-Kostic-KORIDOR-92-foto-Igor-Salinger-MC-odbrana
Vuk Kostić KORIDOR 92 foto Igor Salinger MC Odbrana

Kada su Hrvati zauzeli veći deo teritorije, kako objašnjava autorka, Banjaluka je ostala odvojena od Bijeljine, odnosno razdvojeni su zapadni i istočni deo Republike Srpske. Istovremeno, Jugoslaviji su uvedene ekonomske sankcije. U zapadnom delu Republike Srpske nastala je humanitarna katastrofa: nije bilo struje 42 dana, ponestajalo je hrane, a bolnice nisu imale lekova.

Miloš Biković u Rusiji zarađuje TOLIKO da ne mora UOPŠTE da snima U SRBIJI! A evo i KOLIKO!

– Zbog nedostatka kiseonika, u Banjaluci je umrlo 12 beba. Njima je oduzeto pravo na život. Razgovarala sam s majkama te dece kojoj je uskraćena šansa da ostanu živa – istakla je Zarićeva svojevremeno za Novosti, dodajući da je tada ukupno 40.000 vojnika krenulo u akciju proboja, odnosno spajanja dvaju delova Republike Srpske i povezivanja sa Srbijom.

Milan Kolak, OMILJENI doktor iz serije URGENTNI CENTAR otkriva SVE o novoj roli u KOMEDIJI DRIM TIM! BONUS – EVO koga ću igrati u filmu TOMA…

Koridor-92

– Dominantan je bio moral koji su vojnici imali, svi opisuju da se odlazilo odlučno, iako su znali da se mnogi neće vratiti. Na primer, od punog kamiona vojnika, samo trojica su preživela rat – ističe autorka dokumentarca, uz napomenu da je koristila i izvore iz Hrvatske – od filmova, knjiga i emisija do izveštaja i dnevnika njihove vojske.

DINASTIJA – OTKRIVAMO kada počinje da se snima i na kom kanalu će se prikazivati!

Uz svedoke, u filmu će biti mnogobrojni glumci iz Republike Srpske i Srbije. Pored Vuka Kostića, igraće i Aleksandar Stojković, Zlatan Vidović, Ljubiša Savanović, Stojša Oljačić, Siniša Vučićević, Slobodan Perišić, Željko Erkić, Goran Jokić…

Foto Igor Salinger MC Odbrana

Advertisement