Connect with us

TV

EKSKLUZIVNO – ĐORĐE MILOSAVLJEVIĆ za FILM i TV otkriva SVE o finalu serije KALKANSKI KRUGOVI i DRUGOJ SEZONI! OVO je najveća KLETVA ZABRANA!

Published

on

Kalkanski krugovi, Đorđe Milosavljević

Piše Nikola Dražović

Serija KALKANSKI KRUGOVI, nastala u saradnji produkcija Firefly i Telekom Srbija po scenariju Đorđa Milosavljevića, a u režiji Milana Karadžića, ulazi u veliko finale. Misterija ima toliko da ih je teško sve pobrojati. Dugo se nije pojavila serija koja je u ovoj meri angažovala publiku. Društvene mreže bruje od teorija o tome ko je baba Guba, čija se prošlost krije u Zabranu, i kakva budućnost čeka junake serije i misterioznog sela Dol. Mionu, Dejana, Velibora, Mačji smeh, Veru, Gordanu, Magdalenu, Svetlanu… Priča svakog od njih misterija je za sebe. A mi u ekskluzivnom intervjuu sa onim koji ih je sve zapleo, scenaristom Kalkanskih krugova, a to je Đorđe Milosavljević, pokušavamo da prekoračimo liniju Zabrana, i otkrijemo šta nas to očekuje u velikoj završnici. To putovanje započeli smo od onoga što je našeg proslavljenog scenaristu inspirisalo da nam podari seriju o Gubinom dolu i sudbinama njegovih stanovnika…

– Oduvek me je privlačila priča o “izdvojenicima”, ljudima koji su zbog bolesti prinuđeni da žive izolovano od svojih komšija, pa i sebi bliskih osoba – otkriva nam Đorđe na početku razgovora, dodajući da je upravo ovaj motiv čest i poznat u klasičnoj horor književnosti.

Pročitajte još  EKSKLUZIVNO – IVANA ZEČEVIĆ za FILM I TV otkriva: Zbog OVE scene iz serije KALKANSKI KRUGOVI smo SVI PLAKALI! A ova me je SKAMENILA…

Djordje-Milosavljevic
Đorđe Milosavljević, scenarista serije KALKANSKI KRUGOVI

– Ima puno uzbudljivih priča iz viktorijanskog doba koje se bave sličnim temama, rođacima koji su zbog probleme sa zdravljem zaključani na tavanu ili u podrumu. Ipak, verovatno je ključna inspiracija za seriju “Kalkanski krugovi” bilo selo Gubin do, koje se inače nalazilo negde u okolini Užica, a o kojem piše istoričar Vladimir Jovanović u knjizi “Privatni život u Srbiji devetnaestog veka”. Moja prvobitna ideja inače je bila da se priča kompletno dešava u devetnaestom veku. Na kraju su od toga ostali samo segmenti iz prošlosti, koji se tiče sudbine Vidosave i Konstantina Markovića u Zabranu, gok je glavni deo priče, vezan za Mionu i Dejana, prebačen u našu sadašnjosti.

FINALE SERIJE KALKANSKI KRUGOVI GLEDAMO NA KANALU SUPERSTAR TV U SUBOTU I NEDELJU, 10. I 11. APRILA OD 21.00!

Pročitajte još Serija BELEŽNICA: SAZNAJ sve o srpskom DOSIJEU IKS! Evo KADA i GDE ćemo je GLEDATI! (FOTO)

Koliko dugo ste radili na scenariju i koji deo radnje je bilo zahtevnije ispratiti – onaj koji govori o likovima i njihovim životnim pričama, ili deo koji se odnosi na misterije Zabrana i narodni folklor?

Scenario je nastajao dosta dugo, jedan od razloga bio je i ovaj koji maločas spomenuh – u prvoj verziji, napisao sam čak pet epizoda koje su se potpuno dešavale u prošlosti. Kasnije sam od ovih epizoda iskoristio samo po kratku sekvencu, koje se dešavaju na početku sadašnjih epizoda, kao reminiscencije iz prošlosti. Iako je proces bio dug, bio je i prijatan i uzbudljiv. Dol i Zabran jesu mesta koja imaju svoju zastrašujuću stranu, ali je vreme koje sam “proveo” u njemu stvarno bilo lepo… to su mesta koja, ako mene pitate, vredi posetiti. Veza između Zabrana i Dola, odnosno njegovih stanovnika, trebala bi da bude integralna, ne bih je u tom smislu ni razdvajao. Jedno uslovljava drugo i obrnuto.

Pročitajte još IGRA SUDBINE – Sledi VELIKI ŠOK! Nora i Vid su BRUNEROVA DECA?

„Kalkanski krugovi“ su prva (uspešna) srpska serija sa primesama misterije i paranormalnog. Reč je o žanru koji od scenariste zahteva da iscedi „vodu iz kamena“ kako bi svaki detalj našao svoje opravdanje, i logiku u očima gledaoca. Čini nam se da ćete u istoriji domaće televizije ostati prvi koji se usudio na tako nešto. Da li ste u nekom trenutku posumnjali u to da ćete ovu priču dovesti do kraja?

Jako mi je drago da su “Kalkanski krugovi” u tom smislu prvi “povukli nogu” ovakvim temama i ovakvom pristupu. Potpuno ste u pravu – takvo stilsko i žanrovsko opredeljenje jeste scenaristički jako zahtevno. Verujem pak da “Kalkanski krugovi” imaju snažnu unutrašnju logiku i nisam sumnjao da će ona “držati” priču od početka do kraja. Ono što je bilo najvažnije – imao sam jedno snažno ohrabrenje od produkcijske kuće sa kojom sarađujem da ovakvu priču isteram do kraja. Bila je jako važna, a u tom smislu i presudna – procena da postoji publika za ovakvo stilsko i žanrovsko pomeranje. I jako mi je drago da je ta procena bila tačna. 

Kalkanski-krugovi-9-epizoda-01

Pročitajte još Kalkanski krugovi 9. epizoda: Svetlana OTKRIVA Dejanu TAJNE pukovnika MARKOVIĆA! Evo o čemu je REČ!

Posebno nas raduje i to što smo primetili da su „Kalkanski krugovi“ angažovali publiku i na društvenim mrežama, pa već imamo mnogo grupa koje se bave „raščivijavanjem“ misterija Zabrana. Možete li za njihove strastvene članove u susret finalu dati par smernica za one koje ih, recimo, najviše muče?

Upravo se prikazuje finale serije, pa ne bih hteo da je nekom “kvarim”. Jedna od potki priče jeste ona koju iznosi Gordana, Verina majka – prošlost je živa, čak i kad neko pokušava da  je zaboravi ili sakrije. Stoga poslednja epizoda nosi, između ostalih stvari, susret sa potomkom Konstantina Markovića, koga publika u prethodnih epizodoma nije imala prilike da upozna. Njegova pojava na određen način će doslovno pokazati – naši preci su u nama, kao što ćemo i mi biti u našim potomcima.

Pročitajte još Igra sudbine 307. epizoda donosi NAJVEĆI ŠOK do SADA! A evo o ČEMU JE REČ!

Ranije ste nam napomenuli da će „bunar“ i „kula“ ostati jedine dve misterije bez odgovora na kraju serije. Jesu li nam oni uvod u narednu sezonu i čuvate li još neku za nastavak? Hoćete li priču nastaviti sa junacima prve sezone ili ćemo upoznati neke nove?

Priča bi se nastavila sa starim junacima, naravno, ali bi bilo i nekih važnih novih, pogotovo što ćemo neke od junaka serije „ispratiti“ u ovoj sezoni. Nastavak priče bi i doneo objašnjenje i razrešenje motiva “bunara i klatna”. Deo tog razrešenja odveo bi nas dublje prošlost, odnosno sve do srednjeg veka. Drugi pak deo objašnjenje ticao bi se pak Dejanovog oca Momčila, koji bi u rekonstruisanoj prošlosti priče, odnosno u nastavku serije takođe imao veću ulogu.

Pročitajte još ŽARKO LAUŠEVIĆ je imao teži ŽIVOT od VELIBORA iz serije KALKANSKI KRUGOVI! A sada se po njemu snima SERIJA!

Da smo na vašem mestu, posle ove serije ne bismo mogli da prestanemo da se bavimo misterijama i srpskim narodnim folklorom iz svih krajeva. Jeste li već razmišljali da se upustite u neki novi sličan izazov, ili ćete nam dozirati ovaj žanr u budućnosti?

Mislim da se nekoliko sličnih projekata upravo sprema, “Kalkanski krugovi” su taj teren otvorili, ali on će se svakako ubrzano širiti. I sam sam bio angažovan na jednom takvom projektu – reč je o “Beležnici”, koju je režirao Miroslav Lekić, i za koju sam napisao prve dve epizode. One se, doduše, ne bave folklorom, ali otvaraju neke zaista uzbudljive i zanimljive misterije iz naše prošlosti… koje su u “Beležnici” bliže stilu kakav je recimo imala serija “Dosije Iks”.

Žarko Laušević

Pročitajte još KALKANSKI KRUGOVI FINALE – TOP 5 NAJVEĆIH TAJNI koje razotkrivamo u poslednjim epizodama! Ko je Baba Guba, šta će biti sa Petrom i…

Sigurni smo da ste se prilikom priprema za pisanje scenarija detaljno bavili istraživanjem narodnih legendi i verovanja. Možete li nam otkriti koja prava legenda, odnosno priča stoji iza onih koje smo videli u seriji?

Opet mogu da dođem u opasnost da nekom “pokvarim” gledanje, odnosno otkrijem previše – narodno verovanje od kojeg počinje priča “Kalkanskih krugova” jeste ono o kletvi. A najteža je ona kletva koju baca majka, i to dok udara kamenom o kamen. To verovanje, odnosno taj motiv je dramski “otvorio” priču “Kalkanskih krugova.

Pročitajte još OTKRIVENO koliko ZARAĐUJE žiri šoua ZVEZDE GRANDA! Od OVIH cifara ZAVRTEĆE vam se u GLAVI! EVO ko je NAJSKUPLJI!

Sve veoma zanima simbolika pevačice koja se pojavljuje iz epizode u epizodu. Kako se njena priča uklapa u živopisan mozaik koji ste oslikali „Kalkanskim krugovima“?

Njena priča na jednom mikro-dramskom nivou ponavlja priču o Zabranu i Mioni. Kao i Miona u sadašnjosti, kao i Vidosava Marković u prošlosti, pevačica iz “Tribalija” je donekle zarobljenica. Ipak, njena priča je ustvari potpuno drugačija, ona treba da pokaže da nije sve onako kako se može učiniti na prvi pogled – pevačica u “Tribaliji” nije prava zarobljenica, kako će se ispostaviti, ona je „zarobljena“ po svojoj volji i izboru.

Pročitajte još Serija KALKANSKI KRUGOVI (SPOJLER) – Otkrivamo! Evo KO je BABA GUBA! Spremite se za VELIKI ŠOK!

Da li ste znali da se u selu Jelovik, gde je serija snimana, donedavno nalazilo zapušteno i urušeno skladište uranijuma Rudrasko geološkog Instituta za koje meštani nisu znali skoro pola veka? Nama to daje sjajne ideje za nastavak misterija iz Zabrana. Možete li nam dati neku vašu – „iz rukava“, što bi se reklo?

Ne, nisam uopšte znao, to otkriće me je potpuno zateklo. A priča je sama po sebi neverovatna, kao što je i neverovatna slučajnost da se serija realizovala baš na takvom mestu. Od početka sam imao nameru da se u nastavku priče otvori istorija Zabrana tokom Jugoslavije tokom šezdesetih i sedamdeseteih godina prošlog veka. Pomenuto skladište Rudarsko-geološkog instituta u tom smislu se potpuno uklada u zamišljeni pravac razvitka priče. Inače, jedna od prvih replika u seriji, koju izgovara Dejan, pokušavajući da Mioni učini privlačnijim kraj kroz koji se voze na putu u selo njegovog oca, tiče se upravo neobičnih mineralnih svojstava planine ka kojoj su se uputili.  

iVANA zEČEVIĆ kALKANSKI KRUGOVI

Pročitajte još Otkrivamo NAJVEĆU TAJNU serije KALKANSKI KRUGOVI – Evo GDE se nalazi manastir iz ZABRANA! U njemu su STVARNO lečili GUBAVCE! Ali to nije SVE!

Ko od likova vam je bio najinspirativniji? Zdravkina priča je sporedna, a imamo osećaj da je veoma važna. Koja to velika tajna „žulja“ ovu siroticu?

Zdravka je u dramskom smislu “prozor” ka prošlosti, odnosno ka Dejanovom ocu Momčilu. Ona je takođe i glavni akter scene iz poslednje epizode u kojoj će likovi iskoračiti iz stila prividnog realizma u kome je ispripovedan ostatak serije i zakoračiti u sferu fantastičnog, nerealističnog pripovedanja. Ne bih rekao ništa više, ostavio bih publici da tu scenu vidi.

Foto Promo

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM i FACEBOOK

Izvor filmitv.rs

Advertisement