Connect with us

Featured

Preminula Mira Furlan – OVO su ULOGE po kojima će je PAMTITI!

Published

on

Legenda jugoslovenskog filma, glumica Mira Furlan, čije su role u poznatim domaćim filmovima i serijama obeležile jednu epohu na ovim prostorina, preminula je u sredu 20. januara, kako prenose američki mediji. Vest o smrti glumice objavljena je i na njenom zvaničnom tviter profilu.

Pročitajte još IGRA SUDBINE – OTKRIVAMO! Hoće li LUKA i SOFIJA RASKINUTI? Očekuje li nas IZNENAĐENJE?

Furlanova je rođena u Hrvatskoj 1955, a u Americi je živela od 1991. godine kad je zbog rata emigrirala sa suprugom. Uzrok smrti još nije poznat, ali se kreator poznate naučnofantastične serije Vavilon 5 u kojoj je tokom devedesetih ostvarila čuvenu rolu Delen,  oprostio od nje na društvenim mrežama. Kako je Majkl Stražinski istakao, Mira je već dugo imala problem sa zdravljem, pa vest o njenoj smrti, nažalost, nije bila veliko iznenađenje.

Kako pišu hrvatski mediji, uzrok smrti je virus Zapadnog Nila, koji joj je preneo zaraženi komarac.

“Ovo je noć velike tuge, naša prijateljica i saputnica otišla je putem na kom je više ne možemo uhvatiti. Ali kao i sa svim drugim, stići ćemo je jednom i verujem da će imati mnogo priča za nas tada i da će još mnogo važnih uloga podeliti sa univerzumom”, napisao je on.

Pročitajte još Tajne vinove loze, epizoda 5: Kome je podmetnut POŽAR? Da li Jelena VARA Vuka?

Niko od članova porodice glumice još se nije oglasio, a od njenih kolega iz bivše Jugoslavije, od Mire Furlan oprostila se glumica Snežana Bogdanović, prenosi „Blic“.

„Mila moja, ja ne verujem… Legendo najveća, pameti, talentu, lepoto.. bol i velika tuga“, napisala je Snežana na Instagram storiju.

Mira je igrala je u mnogim filmovima i serijama jugoslovenske produkcije, a osim angažmana u pomenutoj seriji u SAD, Mira je bila poznata i ljubiteljima kultnog serijala Izgubljeni. U ovoj seriji glumila je lik mistične Danijel Ruso. SAD je bila poznata po ulozi Delen u televizijskoj naučno-fantastičnoj seriji Vavilon 5 i po ulozi Danijel Ruso u seriji Izgubljeni.

Pročitajte još IGRA SUDBINE – ŠOK! KRAJ LJUBAVI? Strahinja je OBOŽAVA, ali NADA VOLI DRUGOGA! NJEGOVU sliku drži IZNAD KREVETA! O kome je REČ?

U SFRJ je bila jedna od najvoljenijih glumica poznata po rolama u ostvarenjima kao što su “Otac na službenom putu” (1985) Emira Kusturice, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festival i “Lepota poroka” (1986) Živka Nikolića. Miru smo gledali i u “Boljem životu”, a evo koje su još uloge obeležile njenu karijeru.

Kiklop (TV serija – 1983)

Snimljen prema istoimenom romanu, Kiklop je opisuje vreme uoči rata, haosa, strahova i popuštanja kočnica što u protagonistima provocira osećaj beznađa i nesigurnosti. Ironija, sarkazam, odavanje alkoholu, raskalašenost, predznaci su budućih zbivanja iz kojih glavni junak Melkior Tesić beži u unutarnje monologe i sanjarenja. Mira je u ovom filmu ostvarila rolu Enke, udate dame koju Tesić “posećuje” u trenucima melanholije.

Pročitajte još KLAN (druga sezona) – U nastavku sledi OTMICA POZNATOG srpskog BIZNISMENA? Otkrijte O KOME JE REČ!

Otac na službenom putu (1985.)

Uz Predraga Manojlovića i Mirjanu Karanović, Mira Furlan je u filmu Emira Kusturice, koji je neočekivano osvojio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu i nominaciju za nagradu Oskaru u kategoriji za najbolji film vanengleskog govornog područja, dočarala lik Ankice Vidmar.

Pročitajte još IGRA SUDBINE: HIT! Stevan Piale OTKRIVA – EVO kada će Luka OSTAVITI SOFIJU!

Radnja filma se odvija u ranim pedesetim godinama, u doba informbiroa. Meho, otac iz naslova filma, uspešan je činovnik na republičkom nivou. Jedna njegova neoprezna i usputna izjava pred ljubavnicom, udružena sa njenom ljubomorom i osvetoljubivošću, odvodi ga u zatvor. To će izazvati seriju promena u njegovom životu i u životu njegove porodice. Njegov mlađi sin, šestogodišnji Malik, posmatra i komentariše sve što se događa oko njega, ali će tu biti dosta stvari koje on neće moći nikada da razume…

Lepota poroka (1986)

Kao Jagliku gledali smo je u čuvenom jugoslovenskom filmu – Lepota poroka. U zaostalim selima crnogorskog krša običaj je da muž nevernu ženu maljem ubije preko pogače. U takvoj sredini živi mladi bračni par, zavetovan na doživotnu vernost. Žive siromašno i rado prihvate poziv čoveka koji je otišao za lakom zaradom u primorje, da slede njegov primer. On se zaposli u solani, a ona kao spremačica u nudističkom kampu. Tradicionalno vaspitana, užasava se nad golotinjom, naročito kad posprema apartman dvoje mladih stranaca koje zabavlja njena zbunjenost. Uz njihov podsticaj, ona postepeno oslobađa tradicijom sputanu senzualnost.

Pročitajte još HIT! Vojin Ćetković OTKRIVA SVE o seriji TAJNE VINOVE LOZE! Evo ČIJA tajna je NAJVEĆA! (VIDEO)

Braća po materi (1988)

Jedna od legendarnih rola po kojima ćemo pamtiti Miru je i ona koju je ostvarila u filmu Zdravka Šotre – Braća po materi. Dva brata, jedan Hrvat a drugi Srbin, od iste majke a različitih očeva, ustaše i partizana, odrastaju u surovom vremenu i još surovijem podneblju kninskog krša. Roditelji im ginu, a njihovi putevi se razilaze pre nego što upoznaju jedan drugog. Mira je u ovom filmu odigrala rolu Vranke, majke dvojice brace. Nakon pogibije muža sa kojim je dobila prvog sina, a koji se 1941. pridružio Ustašama, nakon rata Vranka se udaje za Srbina i rađa drugo dete.

Pročitajte još KLAN dobija NASTAVAK! Evo KOJE čuvene srpske MAFIJAŠE ćemo GLEDATI u novoj SEZONI!

Braću deli u krvi plaćen danak kninskog stradanja, ali ih ujedno i spaja to gorko iskustvo, patnja siročadi i činjenica da su braća. Priča nije izmišljena, već je surova stvarnost balkanskog podneblja pretočena u dirljivu priču o dvojici braće, ispričana u velikom stilu i tradiciji najboljih evropskih filmova sa nezaboravnim scenama.

Bolji život 2 (1991)

U verovatno najčuvenijoj TV seriji svih vremena na ovim prostorima “Boljem životu”, Mira se pojavila kao Finka Pašalić. Nakon ovoga Mira se sa suprugom seli u Ameriku gde nastavlja karijeru.

Pročitajte još OTKRIVAMO – EVO KADA se završava IGRA SUDBINE, I KOJU SERIJU ćemo gledati POSLE sage o ADI KANAČKI!

Vavilon 5 (1993)

Vavilon 5 je američka naučno-fantastična televizijska serija fokusirana na svemirsku stanicu istog imena koja je ključno mesto za politiku, diplomatiju, i sukob  tokom 2250-ih godina. Furlanova je u ovoj seriji glumila ambasadorku Delen i stekla ogromnu armiju obožavalaca. Serija je snimana sve do 1998.

Izgubljeni (2004)

Stranoj publici Mira je bila najpoznatija kao Danijel, naučnica iz serije „Izgubljeni“. reč je o jednoj od najgledanijih i najpopularnijih serija u prvoj deceniji 21. veka. “Izgubljeni” su se prvobitno emitovali na kanalu ABC, a kako su snimani na Havajima, važe za jednu od najskupljih serija svih vremena.

Pročitajte još IGRA SUDBINE – TOP 5 najvećih šokova KOJI NAS OČEKUJU OVE NEDELJE! Sofija kreće U AKCIJU! Spremite se za PAKAO!

Foto IMDb

Continue Reading
Advertisement